Regeringen gör bort sig i Köpenhamn

Klimattoppmötet har strandat. På sätt och vis lika bra det. Jag skrev igår att det är sämre med ett dåligt avtal än inget avtal. Världen behöver ett kraftfullt aval och en viktig förklaring till att det nu set ut som att det inte blir något avtal är det svenska ordförandeskapet i EU. Reinfeldt och Carlgren satsade allt krut på att blidka USA. Konsekvenserna är förödande. G77, världens fattiga länder, kommer inte att sluta upp bakom ett sådant avtal och, vad värre är, om avtalet skulle ros i land räcker det inte på långa vägar för att nå målet om 350 ppm.

Framgångsvägen består av en allians med G77. Ett kraftfullt avtal, med skarpa mål och stora summor i finansieringen av omställningen. Då skulle inte ens USA kunna stå emot.

Fiaskot började redan under EU:s toppmöte i oktober. Under Reinfeldts ledning kom kompromissade EU-länderna ihop sig om ett alt för urvattnat bud till klimatkonferensen. Därefter slängde Reinfeldt fram två klimatmål och släppte Kyotoprotokollet under de förberedande mötet i Bankok.

Egentligen är det vansinnigt att all tid, pengar och energi har slösats bort till ingen nytta men det är ännu sämre om man nu försöker sy ihop ett avtal som missar målet: att förhindra en katastrof. Packa ihop väskorna, åk hem, gör om, gör rätt!

Kom tillbaka med ett avtal som ser alla människor som lika värda, även fattiga, kvinnor och barn. Kom tillbaka med ett avtal som fördelar bördorna rättvist. De som släpper ut mest måste minska mest och betala mest.

Läs alla mina inlägg om klimatmötet i Köpenhamn.

Media Ssd, Ssd, Ssd, DN, DN, DN, Svd, Svd, Svd, Svd, GP, GP, GP, GP, GP, GP, DN, DN, Svd, Svd, Svd, Svd, EX, EX, EX, EX, AB, AB, AB, SSd, Ssd, Ssd, ETC,

Intressant? Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , , , , , , ,

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: