Världen kräver rättvisa

Klimatförändringarna kommer aldrig att hindras utan rättvisa. När nu president Obama glider in i Köpenhamn är det dags för honom att täppa till skorstenar och avgasrör på hemmaplan och låta plånboken gäspa så att fattiga länder kan utvecklas utan att gå omvägen med klimatförstörande fossila utsläpp.

EU måste omformulera sin strategi. Säg fossilfritt 2050 och åtgärder för att få ner koldioxidhalten till 350 ppm och lova att vara med och betala solidariskt för att det skall bli verklighet. Kom med löften om att jordbrukspolitiken och fiskepolitiken skrotas redan nästa år. En ny politik för hållbar matproduktion formeras och eventuellt skyddsvärda kulturmiljöer flyttas till kulturbudgeten.

Det är klart att det går att rädda klimatet. Det handlar bara om att hosta upp pengarna. Som Venezuels president Hugo Chavez sa tidigare i veckan:

Om klimatet hade varit en bank hade de rika ländernas regeringar redan räddat det.

Miljöfrågorna är den lins vänsterns ideologiska ljusstrålar bryts, fokuseras och blir till en kraftfull laser. Här förenas styrkan i vår klassanalys med vårt feministiska perspektiv. Rika män i i-länderna står för de största utsläppen och fattiga kvinnor står för de minsta. Alla människor har samma värde och för att de fattiga kvinnorna skall få mer måste de rika männen få mindre så enkelt är det.

Tack vare de fattiga kvinnorna har världen fortfarande en möjlighet att hejda klimatförändringarna. Om alla hade levt som de rika männen hade det varit för sent för länge sedan. Nu kommer inte världens kvinnor att hyllas som hjältar om det blir ett klimatavtal i Köpenhamn utan troligtvis ett antal extremt rika män med mycket makt: Obama och kanske någon till.

Läs även Jens Holms analyser av Cop-15. Läs alla mina inlägg om klimatmötet i Köpenhamn.

Intressant? Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , , , , , , ,

Media: GP, DN, DN, DN, Svd, Svd, GP, GP, DN, DN, DN, DN, DN, DN, DN, DN, DN, Svd, Svd, Svd, Svd, Svd, Svd, ETC, AB, AB, AB, AB, AB, EX, EX, EX, EX, EX, Ssd, Ssd, Ssd, Ssd, Ssd,

2 kommentarer

Lägg till →

  1. Då återstår två vägar. Antingen blir alla de rika männen som de fattiga kvinnorna. Och det kommer ske YTTERST OVILLIGT. Vem vill släppa Mercan, villan, yrkeslivet och bli självhushåll utan rinnande vatten?

    Dessutom strävar ju de idag lågutsläppande mot att inom kort kraftigt börja släppa ut mer (öka levnadsstandard). Se effekten av de SMÅ steg som skett. Kineser börja ha kött i soppan och vipps ökar köttpriserna drastiskt…fler kor som släpper ut koldioxid. Vad hände när Indien och Kina börjar bli som väst med egen bil?

    Så antingen måste vi dryga 1 miljard personer som idag släpper ut så mycket att jorden förstörts, bereda plats för ytterliggare 4 miljarder till som oss. Eller så gör vi som vi gjort hittills, dvs FÖRVÄGRAR DEM att bli som oss. Tyvärr kommer det senare att segra och med krig som följd. Dock inser inte väst det och ser kortsiktiga vinter med produktion i låglöneländer vilker kommer göra kriget mer smärtsamt då kina, indien, mfl har bättre krigsmakt när konflikten väl kommer.

    Det viktiga är inte om du väljer miljömärkt tvättmedel eller kravmärkt äpple, utan att din krona på billig elektronik/kläder/leksaker inte hamnar i ett låglöneland som gör att en kines köper bil.

  2. Kraftfullt skrivet! Det måste bara till att få människor att förstå detta!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: