Varför skyr Miljöpartiet miljörörelsen?

Miljöpartiet deltog inte i världens största klimatdemonstration och de hade ingen programpunkt på Klima09. Duger inte hemlagad linssoppa längre? Är det konferensanläggningarnas ål och rostbiff som hägrar?

Egentligen var det uppenbart att klimatkonferensen i Köpenhamn, cop-15, skulle haverera. Flera av världens ledare, bland annat Fredrik Reinfeldt, började skruva ner ambitionerna långt innan konferensen. Reinfeldt ledde även EU fram till en undermålig kompromiss inför cop-15.

På alla sätt var det ett fiasko att det inte blev något avtal i Köpenhamn men ett dåligt avtal hade varit ännu sämre som jag skrev tidigare. Nu är världens positioner tydliga. De rika länderna måste göra mer på hemmaplan och hjälpa de fattiga mer. Världen kräver helt enkelt klimaträttvisa. Om ett år blir det skarpt läge igen i Mexico. Då heter Sveriges statsminister Mona Sahlin och miljö eller klimatministern Jonas Sjöstedt eller Jens Holm. Att prestera bättre än Reinfeldt klarar vem som helst. Det svåra är att prestera tillräckligt bra för att klara klimatet. Det är en annan femma. Varför inte ett klart uttalande från de rödgröna att allt utöver 350 ppm är ett misslyckande.

Det är klart att det är demoraliserande att det inte blev något avtal. Miljörörelsen mobiliserade till världens största klimatdemonstration med 100 000 demonstranter. Ett arrangemang av 538 organisationer från 67 länder. Parallellt med cop-15 arrangerades folkets klimatkonferens Klimaforum09 med tusentals deltagare, 190 programpunkter, 50 utställningar och 30 filmvisningar. En fascinerande upplevelse. Med sådan energi och sådant folkligt stöd skall inte miljörörelsen känna annat än stolthet och tillförsikt inför framtiden.

Förutom miljörörelsens styrka har en sak varit utmärkande för Klimaforum09 och demonstrationen: det svenska Miljöpartiets frånvaro. De deltog inte i världens största klimatdemonstration. Av 538 organisationer från 67 länder var Miljöpartiet inte med som arrangör. Av de 190 programpunkterna på Klimaforum09 arrangerade Miljöpartiet inte en enda. Vänsterpartiet arrangerade ett välbesökt om klimat och jämställdhet. Vi deltog även i Enhedslistens fullpackade seminarium om kapitalismen och klimatet.

Rätta mig gärna om jag har fel. Jag vill inte tro att Miljöpartiet skyr miljörörelsen. Enskilda miljöpartister demonstrerade naturligtvis och välbekanta ansikten skymtade förbi på Klimaforum09. Officiellt var dock Miljöpartiet aldrig en del av det största folkliga klimatmobiliseringarna hittills. Skyr Miljöpartiet miljörörelsen? Varje gång jag sitter på ett sammanträde eller deltar i en konferens med dyra luncher, vilka jag numer redovisar på sidan Gratis kalorier och andra förmåner, saknar jag den folkliga mobiliseringen och den slumpmässigt kryddade linssoppan. Är det så att Miljöpariet har gett upp tanken på mobilisering? Lockar rostbiff och ål på konferensanläggningar mer än linssoppa med folket? Vill de inte deltaga i folkets klimatforum eftersom det då blir uppenbart att klimat hänger ihop med klass och kön och MP skulle tvingas ta ställning på höger-vänsterskalan. Beblanda sig med gammalmodig 1800-talsideologi. Eller är det helt enkelt så att miljöfrågorna nu är en så integrerad del av det politiska etablisemanget att det enbart är parlamentariskt arbete som ger utdelning. Att folklig mobilisering är ute, att Miljöpartiet hade rätt som bojkottade Klimaforum09 och hundratusendemonstrationen och Vänsterpartiet hade fel som deltog?

Läs mina andra inlägg om klimatmötet i Köpenhamn.

Intressant? Läs även andra om , , , , , , , , ,

Media: GP, DN, DN, Svd, Svd, GP, DN, DN, DN, DN, DN, DN, Svd, Svd, Svd, Svd, Svd, Svd, Svd, Svd, AB, AB, AB, AB, AB, AB, AB,AB, AB, AB, EX, EX, EX, EX, EX, EX, EX, GP, GP, GP, SSD,

7 kommentarer

Lägg till →

 1. Du har tydligen totalmissat det faktum att uppvärmingen bevisats som gravt överdriven.

  Varför inte ge upp all form av tillväxt och välfärd för att minska utsläpp som knappt gör skillnad?

 2. Lite optimistiskt att tro att nästa statsminister heter Sjöstedt eller Holm va :)?

  Anders inlägg var väl inte det mest logiska jag sett. På vilket sätt ”utdefinierar” vänsterpartiet sig? Genom att stå för en egen politik? Genom att inte triangulera sig till döds som övriga partier? Är det politisk diskussion på den nivån vi har att se fram emot i ett rödgrönt samarbete? Utstämplande etiketter och ingen substans?

  • Jöran Fagerlund 22 december 2009 — 21:31

   Lite optimistiskt att tro att nästa statsminister heter Sjöstedt eller Holm va 🙂 ?

   Åh, ett inte helt oviktigt namn föll bort: Mona Sahlin. 🙂 Nu har jag uppdaterat texten. Tack för påpekandet.

   Naturligtvis är Mona Sahlin vår statsministerkandidat. Sedan tänker jag mig att vi kan ha både en miljöminister och en klimatminister. Miljöpartiet vill troligtvis ha en av dessa. (Jag har hört en del resonemang inom MP att det är bättre att ta andra ministerposter eftersom de så att säga kan miljöfrågorna.) Enligt min högst personliga åsikt vore det bra om Vänsterpartiet kunde knipa antingen miljöminister- eller klimatministerposten och de två mest lämpliga är Jonas och Jens.

 3. hej
  Kollar bara om jag kan göra ett innlägg utan att vara medlemm, något som jag för övrigt troligtvis kommer att bli innan nästa val, detta har att göra med ett skolarbete jag gör, jag pluggar etnologi på Gottlands Högskola.
  GOD JUL

  • Jöran Fagerlund 21 december 2009 — 13:53

   Hej. Jag modererar alla kommentarer men släpper igenom det mesta. De som har fått en kommentar godkänd en gång kan seda kommentera fritt. Nästa gång du kommenterar behöver du alltså inte vänta utan kommentaren syns direkt.
   God Jul!

 4. Visst är det djupt problematiskt att miljöpartiet distanserar sig från miljörörelsen och gräsrötterna. Samtidigt är man dock på väg mot ett aldrig tidigare skådat parlamentariskt inflytande över den förda politiken. Visst, detta inflytande blir säkert lamt utan blåslampan från miljörörelsen, men är det verkligen uteslutet att kunna både nå parlamentariskt inflytande och fortsätta vara en folkrörelse? Vänsterpartiet är ju absolut inget föredöme då (v) visserligen pliktskyldigt dyker upp på alternativkonferenser och demonstrationer men samtidigt alltmer utdefinierar sig som ett litet randparti i parlamentariska sammanhang. Din blogg är ju ett utmärkt exempel, du klagar ständigt på hur dåliga (s) och (mp) är och har oftast rätt rent sakmässigt men vad är ditt och vänsterpartiets inflytande för att göra politiken bättre? Vad jag kan se, noll.

  • Jöran Fagerlund 21 december 2009 — 14:05

   Nu deltog vi inte pliktskyldigt utan slöt upp med ett par busslaster demonstranter och ett viktigt perspektiv – jämställdhet – till klimatkonferensen. Det var ett fåtal andra som hade det perspektivet.

   Vårt inflytande i Göteborg har förvisso minskat men vi har lyckats navigera väl. Ett fullmäktigemöte var det endast Vänsterpartiet som gick segrande ur alla omröstningar.

   Sedan kan man fundera på vad inflytandet är värt om inflytandet används av S och MP att genomföra de borgerligas vallöfte om sänkt kommunalskatt som till hälften hamnade i fickorna de rikaste 20 procenten av Göteborgarna.

   Det är klart att vi vill ha ett rödgrönt samarbete både lokalt och nationellt men då måste det vara just rödgrönt och faktiskt förbättra verkligheten för folkflertalet. Det är därför vi inte bara säger ”Byt regering” utan även ”Byt politik.”

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: