Äntligen sändes intervjun med mig i Studio Ett

En av fördelarna med att vara föräldraledig är att Studio ett gör hembesök. En av fördelarna med radio är att frillan inte syns.

På årets näst sista dag blev jag påmind om intervjun Studio Ett gjorde med mig i november om mitt yrkande i miljönämnden om en riktad informationsinsats till ett överklassområde i Göteborg eftersom det är höginkomsttagare som har störst miljöbelastning. En borgerlig manlig höginkomstagare ringde mig igår kväll och påpekade att jag hade fel eftersom han själv bodde i lägenhet i Majorna och saknade bil. Lite som att säga att Sverige är jämställt bara för att det var jag som städade duschen idag.

Inslaget blev bra även om de kommentarer de tog med kanske inte var mina bästa. Att vi hade klätt om soffan var kanske en kul anekdot men inte huvudspåret. Spännande att höra stödet från genusforskaren Lena Martinsson vid Göteborgs Universitet.

Tillsammans med sändningen i Dagens Eko och helsidan i GT måste detta vara den största mediala framgången för Vänsterpartiet i Göteborg i år. Ändå var det nästan bara att klippa och klistra ur partiprogrammet. Ideologi i kommunala nämnder är inte så svårt som många gör gällande:

Länder, regioner och individer måste hålla sig inom ett rättvist miljöutrymme, det vill säga den mängd resurser som vi kan använda utan att tvinga andra människor att använda sig av en mindre mängd resurser, nu eller i framtiden. Miljöutrymmet är inte statiskt. Det kan minskas ytterligare genom rovdrift och miljöförstöring, men också ökas genom mer miljövänliga produktionsmetoder.

Om alla människor i världen konsumerade på samma sätt som människorna i den rika delen av världen, skulle det krävas ytterligare ett antal jordklot för att försörja oss. Samhällets resursanvändning måste därför anpassas till ett rättvist miljöutrymme. Rika konsumerar mycket mer resurser än fattiga. Ny teknik och användning av ekologiskt förny- elsebara produkter kan möjliggöra en omställning till ett mer hållbart samhälle. Men de som förbrukar mest måste också ställa om mest, så att fördelningen av jordens resurser blir mer rättvis. Detta gäller både i Sverige och på ett globalt plan. Jorden är vårt gemensamma arv och ska också förvaltas gemensamt.

Det blir pinsamt tydligt att det bara finns ett parti som tar miljöfrågan på alvar när Kia Andreasson (Mp) tycker att det ”slår blint” om man klumpar i hop alla med höga inkomster till en grupp. Uppenbarligen slog det inte blint när miljöförvaltningen under ramadan gick ut med rökavvänjningsinformation till olika invandrargrupper på två språk. En bra kampanj, enligt mig. Likaså miljöinformationen på lätt svenska med bildstöd att bland annat användas under SFI-undervisning.

Överklassen är däremot inte en grupp enligt alla andra partier i miljönämnden. Det är väl där skon klämmer. Man har sällan eller aldrig varit här i Gårdsten så därför går det att prata om oss som bor här som en avvikande grupp. Bor man i Torslanda eller Askim är det grannarna som är de normala. Vi i Gårdsten avvikande.

Lägg därtill ett aktivt avståndstagande från miljörörelsens klimatforum och de folkliga massprotesterna i Köpenhamn så inser man lätt att en röst på Miljöpartiet inte är en röst för ett hållbart samhälle. Om Sverige och Göteborg skall få en miljö- och klimatpolitik som svarar upp mot framtidens utmaningar så måste Vänsterpartiet få ett större inflytande över den förda politiken.

Ett påpekande är på plats: Gertrud heter inte Sigrid.

Du kan lyssna på inslaget via Studio Etts hemsida. Du kan även lyssna direkt här

eller som podradio.Inslaget om höginkomsttagare börjar 7.30 in i sändningen.

Intressant? Läs även andra om ,

Media: DN,

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: