Städerna är nyckelaktörer för en kärnvapenfri värld

En modell av "Fat man" på atombombsmuseet i Nagasaki.

English 日本語 (Google translate) DN och Aftonbladet rapporterar att den ende som överlevde de båda atombomberna i Hiroshima och Nagasaki 1945, Tsutomu Yamaguchi, avled idag 93 år gammal. Om han hade tur som överlevde två atombomber eller om han hade otur som drabbades båda gånger detta terrorvapen har använts hittills är kanske en akademisk diskussion.

Tsutomu Yamaguchi bodde i Nagasaki men var på tjänsteresa till Hiroshima när den första atombomben föll den 6 augusti 1945. Han befann sig några kilometer från bombens epicentrum och överlevde med brännskador. Det gjorde inte 140 000 andra Hiroshimabor.

Dagarna efter atombomben lyckades han återvända till Nagasaki bara för att återigen drabbas av bomben den 9 augusti 1945. Även denna gång var han några kilometer från bombens epicentrum och klarade sig med livet i behåll till skilnad från de 74 000 som blev den andra atombombens offer.

Som så många andra atombombsöverlevare, hibakusha (被爆者), blev Tsutomu Yamaguchi aktiv i kampen för en värld fri från kärnvapen.

Den lokala opinionen i jordens alla städer är nödvändig för en värld fri från kärnvapen. Vi måste alla tydligt markera att vi inte tänker låta vår stad bli ett nytt Hiroshima eller Nagasaki. I mitt fall handlar det om Göteborg, nu större än vad Hiroshima var 1945.

Därför har jag skrivit en motion till kommunfullmäktige att Göteborg skall ansluta sig till den internationella fredsorganisationen Borgmästare för fred. Göteborgs fredsrörelse har uttalat sitt stöd för motionen.

Motionen ligger nu bordlagd i kommunstyrelsen och du kan göra ditt för fredsarbetet genom att kontakta kommunalråden från det parti du tänker rösta på i höst och kräva att de ställer sig bakom motionen. Kontaktuppgifter till kommunstyrelsen hittar du här.

Du kan läsa om fredsrörelsens arbete på Bok & Bibliotek här och här. Läs även Stefan Stenudds blogg.

Intressant? Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , ,

Om inlägget

Politik

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: