Öppen källkod har en undanskymd tillvaro på Bett 2010

Licensivrare så långt ögat når.

Bland ett massivt utbud av 3D-lösningar, robotar och interaktiva whiteboards hittar jag en monter med entusiaster av Öppen Källkod på Bett 2010, en mässa för IT i skolan. I montern som kallas Open Source Cafe samsas Openforun Europe, Open Source Schools med information om Linux och Ubuntu.

Open Source Café

I ett pressmeddelande konstaterar Open Source Café att det kommer att finnas åtminstone en monter där det inte kommer att säljas ett enda program under Bett 2010.

Open source schools får statligt stöd via Becta. Det vore något att ta efter i Sverige. Offentliga investeringar måste till. ”Gratis programvara” kommer aldrig att vara gratis. Det är viktigt att komma ihåg och viktigt att säga när man pratar öppen källkod.

Människor kommer att behöva jobba med utveckling. Skilnaden är att alla offentliga medel som investeras i öppen källkod är tillgängligt för alla. Det är angeläget för demokratin och alla erfarenheter visar att öppen källkod sparar pengar.

Alla i montern blev entusiastiska när jag berättade om min motion till fullmäktige att Göteborgs Stad skall övergå till öppen källkod och öppna standarder.

Whiteboards med möjlighet till interaktion i var och varannan monter.

Dominerande på mässan var interaktiva tavlor. Olika sätt att skriva på whiteboard med färgpennor och få upp det på en skärm eller stora tryckkänsliga bildskärmar att hänga på väggen eller att ha som bord fanns i var och varannan monter.

Förklaringen jag fick i en monter är att läroplanen i England är detaljreglerad och regeringen har fattat beslut att det skall finnas interaktiva tavlor i alla skolor.

Ett annat tydligt inslag var robotar och olika Legoliknande byggsatser. Styrning av modeller har funnits länge men det börjar komma många lösningar nu.

Det verkar även komma många lösningar att mäta fenomen i naturen som man kan analysera i datorer eller i små apparater som mobiltelefoner.

Påtagligt få har något uttalat miljöarbete. NEC marknadsför energisnåla skärmar. Det är allt jag ser på mässan. Därmed inte sagt att andra inte jobbar med mijöförbättringar men ingen marknadsför detta. Om mänskligheten skall kunna ställa om till ett hållbart samhälle måste miljötänkande in på alla områden. En stor satsning på IT i skolan innebär stora onvesteringar i teknik och anpassning av lokaler. Då kan man ta tillfället i akt att klimatanpassa investeringarna.

De som faktiskt pratar miljö är besökarna på Open source café. Öppna lösningar är oftast mindre processorkrävande vilket gör att äldre datorer kan avändas längre. Ännu klenare datorer kan användas som tunna klienter som jag gjorde med en gammal iBook G3 när många tjänster nu finns ”i molnet”.

Jag han även titta lite hos Adobe på deras produkter. Många nya finesser. Skall dock ge opensourcealternativen en chans innan jag uppgraderar.

Fler bilder:

Läs alla mina inlägg från Bett 2010. Läs mina tidigare inlägg om öppen källkod. Läs om Vänsterpartiets grupp i  frågor om upphovsrätt och IT.

Intressant? Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , ,

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: