Konferens avslutade – för min del – och inledde – för andra – Londonresan denna gång

Jan Mellgren, chef för Göteborgs Stads center för skolutveckling.

I morse lyckades vi smita in i frukostsalen kl. 07.00 och hinna ut till bussen 07.15 och eftersom jag tog första vaktpasset för väskorna så jag fick göra som björnen Paddington och lägga en marmeladsmörgås under hatten och smita ut.

Resan hem blev lite kaotisk eftersom jag hade glömt mitt bordingkort på hotellet och blev tvungen att försöka få fram ett nytt. Väl hemma hittade jag det ”kvarglömda” papperet längst ner i väskan.

En slutrapport från min resa till London med kommunstyrelsen är på sin plats. Detta inlägg kommer lite sent men jag ville komma i säng tidigt igår och efter hemresan har annat prioriterats. Alla mina inlägg på bloggen om resan hittas här.

Efter gårdagens besök på Bett 2010 samlades alla från Göteborg till en konferens på hotellet. Det blev en avslutning för oss politiska företrädare som reste dit i söndags och en slags inledning för pedagogerna och skolledarna som reste ner igår.

Vi samlade tankarna från dagen på mässan. Grunden för diskussionen var Dr Ruben Puenteduras modell för teknikförändring kan förstås. Det var samma modell som Stephanie Hamilton från Apple utgick ifrån i måndags.

Kortfattat beskriver Puentedura fyra stadier, eller nivåer, av förändring. På den första nivån ersätter datorer det man har gjort tidigare. Exempelvis en skrivmaskin eller att man rapporterar närvaro i anteckningsböcker eller på papperslistor. I det andra stadiet förbättrar datorn det man redan gör. Enkla funktioner som rättstavning och klipp och klistra är exempel på förbättringar. Den tredje nivån är när datorn modifieriar arbetet så att kvalitativt annorlunda möjligheter, som att infoga film och ljud i ett dokumment, öppnar sig. Det kan också handla om att skriva tillsammans i en wiki, mejla eller publicera på nätet etc. Den fjärde nivån är när tekniken omdefinierar arbetet på ett sätt som var otänkbart utan datorn. I skolans fall ett helt nytt sätt att lära. Exempelvis genom att genom videoteknik kunna spela teater mot varandra fastän skådespelarna befinner sig i olika länder.

Puenteduras forskning tyder på att det är först när man börjar modifiera eller omdefiniera arbetssättet som påtagliga förbättringar i lärandet hos eleverna kan påvisas. Det blir inte speciellt mycket bättre om en lärare ersätter PogoPedagogs bildspel på diaprojektor med PowerPoint på projektor och eleverna lämnar in uppsatser skrivna med ordbehandlare i stället för med skrivmaskin.

Mina tre slutsatser från London är, som jag har skrivit tidigare i mina ”delrapporter”: För det första måste klasskillnaderna in i diskussionen och ut ur den verkliga tillvaron. För det andra måste lusten att lära sättas i centrum och tekniken skall vara ett medel för att göra sätta eleverna och deras lust att lära i centrum för skolan. Det räcker inte med att göra samma sak som tidigare fast med annan teknik. För det tredje har lösningar på öppen källkod störst möjligheter att möta skolans behov.

Öppen källkod stämmer bättre överens med skolans värdegrund om samarbete och att hjälpa sin nästa än kommersiella program. Det ger nyfikna elever möjlighet att förstå hur datorer och programmering fungerar. Öppen källkod ger möjlighet till skolorna att anpassa programmen efter deras behov och framför allt elevernas behov. öppen källkod är helt enkelt mer tillgängligt både i betydelsen att elever och personal kan ta med sig programmen hem utan att begå lagbrott och att speciella moduler kan tillfogas för att anpassa programmen till personer med funktionsnedsättning. (Personligen tycker jag att funktionshindrade är ett bättre ord men jag har förstått att det skall heta personer med funktionsnedsättning.)

Resan har varit lärorik och välorganiserad. Ett speciellt tack riktar jag därför till Ing-Marie Christenson på Center för skolutveckling som på ett förtjänstfullt särr skötte såväl planering som logistik.

Läs alla mina inlägg från London och Bett 2010. Fler bilder från konferensen:

Intressant? Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , ,

En kommentar

Lägg till →

  1. Karl-Otto Hultström 15 januari 2010 — 16:37

    I vimsigaste¨laget ! Säker på att du klarar av det politiska jobbet ?

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: