Flitiga ungdomar tar strid mot nedskärningar i Göteborg

Flitiga och skärpta.

Efter lördagens första möte med Jenny Lindahl Persson var jag inbjuden till Ung Vänster Angered och Ung Vänster Biskopsgården att tala om kommunal ekonomi och de nedskärningar som nu sker i Göteborg. Det är väl bara 10-15 år sedan jag själv ordnade möten med inbjudna kommunpolitiker från Vänsterpartiet och då uppfattade vi i Ung Vänster dem som gamla. Bara att inse att jag själv är en medelålders gubbe.

Ung Vänster hade ett ambitiöst program för dagen och lägger ner mycket arbete i protesterna mot nedskärningarna. Jag presenterade ett par viktiga faktorer för att förklara situationen. Den mest uppenbara att det är ekonomisk kris hoppade jag över eftersom den oftast används som en ursäkt att inte göra något.

Det är klart att alla som röstade på S i kommunvalet 2006 ryms i de 5 procent som vill sänka skatten i hela landet, men några procentenheter borde väl tillhöra borgare i andra kommuner.

Det viktiga att komma ihåg är att det är politiska val som ligger bakom dagens situation i Stadsdelsnämnderna och i Sverige i stort. Att orättvisorna har ökat sedan 1991 beror på politiska beslut från såväl sossar som borgare. Det är till och med så att den skattesänkning S och MP drev igenom mot göteborgarnas vilja och i strid med sina egna vallöften överträffade den borgerliga regeringens skattesänkningar i orättvisa och ojämställdhet.

Kommunalskatten är förvisso inte progressiv men den omfördelar. Från rik till fattig, från man till kvinna. Skattesänkningar fördelar åt andra hållet: från fattig till rik, från kvinna till man.

Lägg där till att fullmäktige har höjt kommunala avgifter under tiden, exempelvis för familjerådgivning. En höjning med 100 kronor motsvarar två till tre månaders skattesänkning för en låg- eller medelinkomsttagare.

En annan viktig förklaring till att vissa stadsdelar drabbas hårdare är att S och MP har ändrat i resursfördelningsmodellen i staden. I stället för utländsk bakgrund används utbildningsnivå. Detta samvarierar ofta men i en del välmående stadsdelar som exempelvis Torslanda finns många företagare med relativt låg utbildningsnivå men med höga inkomster.

Samtidigt är det viktigt att skilja på nedskärningar och förändringar i befolkningsstrukturen. Om antalet barn minskar mycket i en stadsdel är det rimligt att skolor stängs. Det vi idag ser är dock en politisk ovilja att höja skatten för att värna och utveckla välfärden. Det är inte minskade behov som ligger bakom budgetminskningarna. Tvärt om ökar behoven på många platser i staden.

Nedskärningar i offentlig sektor förvärrar bara krisen. Fler blir arbetslösa, köpkraften minskar och sociala problem tillåts eskalera till nivåer där lidandet ökar och det blir mycket dyrare att hantera dem.

Vänsterpartiets budget för 2010 med en ”välfärdskrona” i skattehöjning är den enda som på allvar tar ansvar för dagens situation även om GP, föga förvånande tyckte annorlunda. Vi är de enda som med hedern i behåll kan säga: Låt inte barnen betala krisen.

Med vår budget får alla stadsdelar mer än i S och MP:s budget. De stadsdelar som behöver mest får också mest. Det är ansvarsfull politik. Att låta osthyveln löpa över verksamheterna är inte ansvarsfullt.

Det jag hela tiden försökte framhålla till ungdomarna var att det alltid finns ett politiskt ansvar. De som sitter in nämnderna kan inte skylla på att de inte får mer pengar från kommunfullmäktige och fullmäktigeledamöter kan inte säga att skolan, äldreomsorgen och annan välfärd är stadsdelsnämndernas ansvar. Det är alla företrädare för politiska partier som har valt att prioritera nedskärningar och försämrad välfärd framför politiskt ansvarsfull skattepolitik.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: