En sjukförsäkring för att göra människor friska i stället för att sättas i stupstock

Vänsteroppositionen presenterar på DN-debatt (sic!) idag hur sjukförsäkringen kommer att se ut när vi har vunnit valet i september. Bra med tydliga besked och framför allt bra med en sjukförsäkring som syftar till att göra människor friska snarare än att ha som främsta mål att kasta ut dem ur sjukförsäkringssystemet för att spara pengar. Pengar som sedan används till skattesänkningar.

Lars Ohly, Mona Sahlin, Peter Eriksson och Maria Wetterstrand skriver:

Vi vill se en generell sjukförsäkring som omfattar alla, ersätter inkomstbortfall och finansieras solidariskt. Vi är överens om att sjukförsäkringen på sikt ska omfatta fler än i dag och att taket höjs till tio basbelopp. Vi anser att ersättningen i sjukförsäkringen ska vara 80 procent under hela sjukpenningperioden.

Sjukförsäkringen måste utgå från varje enskild individs unika situation och behov. Människor ska självklart kunna nekas sjukpenning, men bara om deras arbetsförmåga är sådan att detta är rimligt. Vi vill stärka individens rättigheter och införa en individuellt utformad handlingsplan med de aktiva insatser som behövs. Vårt förslag innebär att krav på individen att vara aktiv alltid ska åtföljas av motsvarande rätt till aktiva individanpassade insatser.

Bra så, även om DN-debatt känns lite otidsenligt som arena att presentera nyheter på för oppositionen. Bara det inte den rådande strategin när efter valet också. ovärdigt för en regering. Dags att vinna valet bara.

Bloggar: Jonas Wikström, Ove Nordström, Jerker Nilsson, Jonas Sjöstedt.

Media: DN, Svd, AB, AB, Svd, Svd, Svd, EX, GP,

Intressant? Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , ,

3 kommentarer

Lägg till →

  1. karl-otto hultström 20 januari 2010 — 14:13

    Förstår inte varför du klagar på de nya reglerna. Arbetslinjen är väl naturlig och bra. För alla. Att en och annan kan komma i kläm får man ta. Inget system är ju vattentätt. Men tänk i stället på samhällets (allas) vinst, när glidarna och lögnarna och alla ”lite” sjuka åker ut från systemet. Alla vill väl jobba utom ovanstående. Själv pensionär men aktiv inom pilitiken.
    Hej och tack !

  2. Hej , S och V med Mp måste köra hård med fakta..De rika får inte bli rikare..Idag behöver världen en hel ny politik..Stoppa alla krig och alla ska leva lika ..Rättvisan ,freden,friheten och demokratin vill Palme arabeta med åt en rättvis värld till alla..Palme var den bästa och den sista..Sverige ska vara stolt över vad världen fick höra om svenskar,Tack!?.

  3. Allvarligt talat – som kroniskt sjuk och tillika utförsäkrad har jag lite svårt att se att detta kommer att göra någon större skillnad annat än att den bortre parentesen i försäkringen rivs upp. Ända sedan 2003 har det puttats på mig att försöka arbeta deltid men det funkar faktiskt inte, det enda som hände var att jag åkte ut samma dag som utförsäkringen gjordes. Tack vare reglerna om överhoppningsbar tid har jag inte heller någon nytta av 35 års inbetalningar till A-kassan och står därför helt utan inkomst.

    Tack för detta och er undfallenhet mot socialdemokratin, i år tror jag faktiskt inte att ni får min röst.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: