Är Apples iPad något för oss fotografer?

Orkar den med enklare bildbehandling?

Klockan sju på kvällskvisten bekräftade Apples VD Steve Jobs ryktet som cirkulerat på högvarv den senaste tiden: iPad. En sags förvuxen iPhone. Jag försökte kolla lite på liverapporteringen men det var så trångt på alla hemsidor att jag blev utslängd titt som tätt. Nu har det lugnat ner sig och jag kollar runt lite på reaktionerna. Det är onekligen en fantastisk pryl som väcker habegär när man ser den. Den är liten och smidig och man styr allt med fingrarna. Å andra sidan kan man säga att iPad inte gör något annat än man kan göra på en ordinär dator. Surfa, mejla, skriva, kolla på film och bilder…

Det är smidigheten och användarvänligheten som är styrkan för iPad. Det ser onekligen mysigt ut att läsa e-böcker eller surfa i soffan med den. För egen del skall det bli spännande att följa diskussionerna på fotosidorna framöver. Det är det som kan få mig att ens börja överväga en iPad. Det övriga är inte så mycket bättre än det jag redan har. Min gamla iBook G3 från 2001 klarar till och med Spotify fastän den enligt specarna inte skall kunna. Kolla här hur jag gjorde. (Just nu mår den inte så bra men jag tror att jag kan laga det.)

Det är vid fotograferingarna de där extra kilona en dator väger jag vill slippa. Naturligtvis tror jag inte att man skall kunna göra några stora redigeringsjobb på iPad eller hantera råfiler. De tillfällen jag behöver en bärbar dator vid fotograferingen är när jag skall leverera bilder snabbt. Eftersom båda mina kameror kan spara i RAW + JPEG vore det supersmidigt att kunna ta in JPEG-filerna, kolla skärpan, beskära och ev. justera, lägga till lite bildtext och taggar sedan pang iväg. Jag har förgäves försökt hitta smidiga lösningar för att göra detta via mobilen. Kanske är iPad lösningen. Inbyggt 3G-modem och allt. Väl hemma kan jag jobba med mina råfiler på en riktig dator. Eftersom iPad kan fås med ända upp till 64 gb kan det kanske funka att kopiera över alla filer på minneskortet som en smidig back-up.

Kan man därtill få en app som lagrar GPS-positioner och bakar in GPS-position i bildfilens EXIF-data vore det kanon. En liten App som kan tagga även råfilerna vore också användbart. Borde gå att göra utan att man behöver öppna själva bildfilen och ”framkalla bilden”.

Längre texter kanske inte är iPads styrka men kortare nyheter och blogguppdateringar borde den funka till. Det blir lite pillrigt att uppdatera bloggen via mobilen även om det går.

Skärmens specifikationer verkar vara tillräckliga för att kunna jobba med bilder tillfredsställande: 1024-by-768-pixel resolution at 132 pixels per inch (ppi) Det är väl en sådan sak man måste testa för att kunna säga om det funkar eller ej.

Hittar inget på Apples svenska hemsida ännu men väl på andra sidan Atlanten. Lite oroväckande är att det inte finns något svenskt tangentbord. (I alla fall inte listat i de tekniska specifikationerna) Men det verkar ju helt obegripligt eftersom det är ett virtuellt tangentbord på en touch screen. Kanske menar dom tillbehörstangentbordet som sitter på dockan.

Glädjande är också att se att iPad verkar ha förhållandevis lite gifter i sig. Nu väntar jag med att ropa hej i denna fråga. På hemsidan står mest vad den inte innehåller och inte allt den faktiskt har i sig i giftväg.

Vi får väl se. Egentligen hade jag tänkt skaffa något bärbart med öppen källkod i. Även om iPad är ett slutet system är det faktiskt mer öppet än jag hade befarat. Prislappen är heller inte så hög som förhandsspekulationerna. Giftfritt eller ej. Ny dator kostar sina tusenlappar och tär på miljön oavsett om den kommer från Apple eller kör öppen källkod. iPad levereras först om två månader, tre om man vill ha 3G, och det kan nog behövas lite väntetid, i alla fall för min del.

Bloggar: Jerker Nilsson,

Media: DN, DN, GP, Ssd, MW, MW, MW, MW, MW, MW, MW, MW, MW, DN, DN, Svd, AB, AB, CS,

Intressant? Andra bloggare om , , , , , , ,

7 kommentarer

Lägg till →

 1. Hej Jöran, Jag måste säga att väst har skapat livet ..Jag älskar vad väst gör men inte utrikespolitik..men Jag tackar alla som vill stoppa denna politik..

  Väst har det bästa med alla underbara musik och filmer som jag tycker om mycket..Folket i väst har någon annan hjärna som skapa allt så fint och bra men Folket ska veta mer om vad andra- orättvis politik- gör med krig,ockupation m.m.

  Jag hoppas att alla få rättvisan och fred för världens bästa.TackJöran.

  MVH.

 2. Om den hade haft mer utrymme, kortläsare och skärm med högre upplösning, så hade den varit utmärkt för fotografer. Men det krävs en adapter för att kunna läsa SD-kort, och skärmen har en 1024×768-upplösning – och det räcker inte för min del. Då kan jag lika gärna förhandsgranska bilderna på kamerans display. Däremot är iPad sannolikt en rolig leksak, och en användbar pryl för uppkopplade människor som inte behöver multitasking eller hög skärmupplösning. En lightversion av en netbook, eller en oversize-version av en iPod Touch. Jag har både en iPod och en netbook, och ser därmed inget behov av en iPad. Men mycket kommer att hänga på apparna. Det är apparna som gör min iPod till en sådan fantastisk handdator, och det kommer att vara apparna som gör iPad till en suverän surfplatta.

  • Jöran Fagerlund 27 januari 2010 — 23:14

   Enklast vore om man kunde koppla kameran till mobilen och skicka den vägen. USB funkar dock inte som FireWire utan värd. Jag har inte hittat någon kortläsare till någon mobil.

   Det går att använda mobilen som 3g-modem och ansluta kameran till mobilen via WiFi men då behöver man en WiFi-sändare till kameran och senast jag kollade skulle Canon ha 8000 för en sådan.

   Tråkigt att man behöver en adapter även för att koppla in en USB-sladd till iPad.

   Nåväl, det jag mest behöver är att enkelt kunna skicka iväg mindre bilder och ev. beskära/justera dem innan. Vore skönt att slippa konka runt på tangentbord och DVD-brännare som ingår i de flesta datorer. Vore även skönt att slippa betala för en MacBook Air.

 3. Jöran, du är pryltokig.

  I mars är det jag som beställer en resa till NY, bränner lite fossila bränslen på vägen och ställer mig i kö utanför Macstore, vässar armbågarna, brottar ner några feta jänkare och gråter till mig en iPad. Slutbudgeten på det Kines byggda smäcket kommer väl att landa på sisådär 15000 spänn. känns vettigt.

  • Jöran Fagerlund 27 januari 2010 — 23:05

   Diplomatiskt får jag svara att jag erkänner mig pryltokig samtidigt som jag lägger band på mig när det gäller konsumtion. Jag väntade exempaelvis med att köpa digitalkamera till 2005 när Canon EOS 5 kom. Nu går jag förvisso och suktar efter en Mark II vid varje tillfälle som ges men jag köper ingen. (Det är ju även vissa ekonomiska skäl till att avstå.) Väntade även med en digitalkompakt till för något år sedan och har inga planer på att byta fastän jag gärna stå och klämmer på nykomlingarna till fotohandlarnas förtret.

   Jag har tittat på Platt-TV och hemmabio men ännu funkar pappas mosters gamla tjock-TV från tidigt 80-tal så det blir inget nyköp ännu. Dessutom letade jag upp en gammal grundigförstärkare och DUX-högtalare som funkar som hemmabio.

   Om jag inte lyckas laga min iBook G3 från 2001 kanske jag köper en ny bärbar men det vet jag inte ännu.

 4. Rimligen borde det ju gå att göra enklare RAW konverteringar med den också om man inte förväntar sig rejäl prestanda, med lite tur kanske det även går att färg kalibrera skärmen vilket är ett måste om man skall vrida lite på bildegenskaperna. Känns värt att bevaka och se vad som händer även fast man inte är Mac användare i övrigt..

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: