Fegt av samtliga närvarande miljöpartister att helt ducka debatten om pensionsfondernas bidrag till den destruktiva spekulationsekonomin – rapport från kommunfullmäktige, del 3

Nyliberalismen är inte längre ekonomisk dogm i Sverige, den är ett socialt faktum. Finnanskrisen har privatiserat vinsterna och socialiserat kostnaderna. Spekulationsekonomin bidrar till att Göteborg och Sverige slits isär.

Därför skrev jag en motion om att Göteborgs Stad skall utveckla en strategi för att avveckla stadens bidrag till spekulationsekonomin.

Den senaste tidens skattesänkningar har bidragit till att vi nu är på väg in i en ny spekulationsbubbla.

Viktigast för de framtida pensionerna är utvecklingen i den reala ekonomin och inte utvecklingen på börsen. Viktigast för den reala ekonomin är offentliga investeringar, social jämlikhet och utbyggd välfärd.

Investeringar, inte spekulation, krävs för att möta våra två största utmaningar: arbetslösheten och klimatförändringarna.

Det skulle ge jobb och ekonomisk utveckling och trygga framtidens pensioner. Pensioner är ju inte uppskjuten lön utan vi som jobbar idag betalar till de som är pensionärer nu precis som att de som är pensionärer idag betalade vår skolgång och de som går i skolan idag en dag kommer att betala vår pension.

Med avsättningar på 3% tar det 33 år att spara till ett års pension. För den enskilde kan det tyckas rationellt att spara för framtiden men för ett samhälle går det inte att spara sig till rikedom. Man kan bara investera. Lika lite som att de kyssar vi, som befinner oss i denna fullmäktigesal i kväll, inte får av våra kära ligger och väntar på oss i en burk när vi kommer hem, lika lite finns de arbetstimmar samhället inte investerar idag kvar i framtiden.

Fondvalet våra anställda får göra har obetydlig påverkan på pensionen. Det spelar ingen roll om fonderna växer med noll eller fyra procent om den totala ekonomin växer med en procent i stället för två procent. Vad pensionsvalet gör är att människor fokuserar på fel sak. Det är som när man tittar på TV-nyheterna och får se vad som händer i världen och efteråt får ekonominyheterna som ett slags facit om det som hänt i världen var bra eller dåligt.

Socialdemokraterna gav inga bra svar på hur skrivningarna i deras partiprogram om att pensionsfonderna skall luckra upp gränsen mellan arbete och kapital. Sug på den karamellen det är alltså med pensionsfonderna Socialdemokraterna skall luckra upp det kapitalistiska produktionssättet, avskaffa klassamhället och mänskligheten lämna sin förhistoria.

Miljöparitet fegade ännu mer och ingen av deras sju ledamöter sade ett enda ord i hela debatten trots deras skrivningar om pensionsfondernas bidrag till den destruktiva spekulationsekonomin i sitt partiprogram.

Tidningen Arbetaren har redovisat flera tveksamma placeringar av svenska pensionspengar.

Från socialdemokratiskt håll fick jag höra att fullmäktige var fel plats för min motion. Det är klart att en ny pensionsreform i riksdagen hade varit bättre men man måste samtidigt fråga socialdemokratin vilka pensionsfonder som skall användas för att luckra upp gränsen mellan arbete och kapital  i Göteborg om det inte är Göteborgs största arbetsgivares pensionsavsättningar som skall användas.

2 kommentarer

Lägg till →

 1. karl-otto hultström 29 januari 2010 — 13:25

  Det är väl bara att konstatera att vi tycker totalt olika i dessa ekonomiska frågor. Men förstås du är ju kommunist- av den gamla stalinsorten – tycks det och jag är bara moderat. Hej å hå !

  • Jöran Fagerlund 29 januari 2010 — 19:16

   Vi tycker olika, det är uppenbart, men hur kommer du fram till slutsatsen att jag är kommunist av den gamla stalinsorten?

   Att använda pensionsfonder för investeringar torde väl snarast härstamma från den liberala ekonomen Keynes eller möjligtvis socialdemokrater som Wigforss eller Meidner. Som du ser i mina inlägg har även MP och S liknande skrivningar i sina partiprogram.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: