Intervjuad av tidningen Sydväst om problemområdet Askim

Själva intervjun genomfördes i mer hemtama kvarter: ett konditori på Frölunda Torg.

Har nyss kommit hem från Askim och en intervju med gratistidningen Sydväst, som når 16000 hushåll, om ett av Göteborgs största problemområden Ashim. Det var lite exotiskt att besöka rikemansområdet och se de enorma husen. De är inte riktigt lika stora som husen hemma i Gårdsten men å andra sidan bor det ju bara en familj i varje hus där ute i Askim.

Fotografen fick sannerligen slita för sin lön.

Upprinnelsen var mitt yrkande i miljönämnden den 20 januari om att det enbart kan bli tal om hyresrätter när 6500 bostäder skall byggas i Askim för att komma till rätta med ett av Göteborgs mest segregerade områden.

Jag blev extra glad när journalisten Emma Ullsjö ringde i förra veckan eftersom jag hade lite teknikstrul inför miljönämndens sammanträde och pressmeddelandet kom ut på tok för sent och varken GP, GT eller radion gjorde någonting på det. Lite deppigt eftersom jag fick bra spinn när jag föreslog en informationskampanj riktad till ett lämpligt överklassområde för att utveckla en kommunikationsmetodik för att få höginkomsttagare att minska sitt miljöskadliga beteende. Helsida i GT, Studio ETT och ekot. När jag bråkade om Askim för något år sedan fick jag TV-tid. Jag antar att miljönämndens protokoll har få läsare så det krävs lite arbete för att få spridning.

Hoppas att det ger resultat i valet. Av partiets 21038 röster fick vi 293 röster i de åtta valkretsarna i Askim-Hovås och de sex valkretsarna i Billdal. Det är viktigt att visa att vi tar Askims problem på alvar. Askimsborna skall veta att Vänsterpartiet inte överger dem. Vi kommer att kämpa för att Askim får fler nyanlända flyktingfamiljer och inte bara nyanlända överklassfamiljer framgent. Det behövs för en hållbar utveckling. Det är nog inga fantasisiffror att tro att detta utspel gör att vi kan knipa några av moderaternas 6599 väljare i samma valkretsar och ställa siktet på 300 röster där ute i september.

Uppdatering 3 februari. Läs Cecilia Verdinelli i GP om integration.

Intressant? Läs även andra bloggares åsikter om , , , , ,

3 kommentarer

Lägg till →

 1. Krister Karlsson 11 juni 2012 — 22:25

  Hur avundsjuk får man bli innan man spyr? Du måste dock vara bra nära! Om du nu vill placera nyanlända flyktingar i de nya hyreslägenheter som du vill bygga, vem ska då betala notan? Skattebetalare som inte själva har råd att bo i Askim gissar jag?! Tror du detta skulle minska främlingsfientligheten?

  • Jöran Fagerlund 12 juni 2012 — 09:03

   Ja det tror jag. Det är alltid bra att umgås med olika människor. Annars spirar fördomarna. Sedan handlar det inte främst om personer med försörjningsstöd utan om att skapa möjligheter för personer med vanliga jobb och normala inkomster att bosätta sig där idag bara rika har råd att bo. Skall vi bryta segregationen måste vi bryta upp dessa överklassenklaver.

   Även om du har rätt och jag har fel och en ökad blandning skulle leda till ökad främlingsfientighet ser jag inte det som ett vettigt argument. Skall vi tillåta segregation bara för att överklassen i annat fall skulle bli mer rasistisk?

   • Roger hedlund 01 mars 2016 — 12:43

    Det är skrämmande att se det förakt du visar människor som slitit i flera år för att skaffa sig ett boende i Askim. Här bor förvisso en del rika men också en stor andel medelinkomsttagare, familjer med utländsk härkomst som har kämpat och slitit för att få råd att flytta till de sydvästra delarna av staden. Det är oss du spottar i ansiktet, inte för integrationens skull, utan på grund av ren skär avundsjuka. Du känner inte Askim, du har endast ett fåtal väljare i Askim och du månar inte om Askim.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: