Som om klimatförändringarna aldrig ägt rum. Vår tids ödesfråga frånvarande i partiledardebbatten

Kärnkraften inledde gårdagens partiledardebatt i SVT sedan var miljö- och klimatfrågorna frånvarande i debatten. Galet. Bokstavligen. Som om valstrategerna fått jobb på Agendas redaktion. Vilka frågor kan vi få väljare på tycks ha varit huvudfrågan, inte vad kommer att avgöra människors och mänsklighetens framtid.

Missförstå mig inte nu. Sjukförsäkringen är en livsviktig fråga ekonomiskt för de flesta av oss och bokstavligen för tusentals människor. Frågan var dock fel ställd i gårdagens debatt. Den borde ha fokuserat på varför så många människor slits ut och blir sjuka. Som en avslutning på detta hade regelsystemet kunnat diskuteras.

Klimattoppmötet i Köpenhamn havererade. Reinfeldt var en av de huvudansvariga för fiaskot och EU:s erbarmliga klimatambitioner. Världen står utan klimatavtal. Hur skall Sverige och EU agera inför Mexico-mötet? Väljarna måste få besked. Vilka skall de skicka? Renfeldt eller Sahlin? Kommer det att spela någon roll? Enklaste sättet att se till att det faktiskt betyder något vem av dem som åker är att se till att Vänsterpartiet får så stort inflytande över regeringen och klimatpolitiken som möjligt.

Nästan alla de frågor som diskuterades under kvällen har beröring med klimatfrågan. En radikal klimatpolitik förutsätter offentliga investeringar som genererar jobb. Detta i sin tur kräver mer av utbildning och bättre skola. Klimaträttvisa förutsätter jämställdhet. En energiförsörjning och ekonomi oberoende av olja ger ett helt nytt säkerhetspolitiskt läge i världen…

I inrikespolitiken är regeringen allt mer pressad och desperat. I valrörelsen friserade Jan Björklund fakta från undersökningar om skolan. Maud Olofsson hanterade SAAB så illa att hon drog på sig en KU-anmälan, Göran Hägglund försöker plocka populistiska poäng genom utfall mot ”kultureliten” och Fredrik Reinfeldt för in Moderata samlingspartiet på en ny nyans av brunt genom att föreslå förbud mot burka. Stor tragik för det folk som finns i verkligheten, till skillnad från det hägglundska ”verklighetens folk”, men en enorm styrkedemonstration för de rödgröna.

När regeringens insiktsfulla brist på självförtroende leder till desperation måste de rödgröna räta på ryggen och lämna mittfåran. Det är dags för en ny regering och en ny politik.

Jag avstår från att bedöma de olika partiledarnas prestationer eftersom jag av alla människor i livet rimligtvis beaktas som partisk. Min månadslön är trots allt beslutad av Vänsterpartiet även om den betalas av Göteborgs Stad.

Var det klimattoppmötet i Köpenhamn, och inte klimatförändringarna, som var anledningen till alla rubriker under hösten? Är inte klimatfrågan ”het” längre? Om Agenda och SVT skall fortsätta på det här spåret resten av valrörelsen funderar jag allvarligt på om jag skall fortsätta betala TV-licens. Kanske lika bra att lämna TV-apparaten till återvinning.

Media: DN, DN, Svd, GP, GP, GP, GP, GP, DN, DN, DN, DN, DN, DN, Svd, Svd, AB, AB, AB, AB, AB, AB, AB, AB, AB,

Annonser

16 kommentarer

Lägg till →

 1. Vi kan inte lägga ner landet på grund av rn stor bluff.

 2. Jag instämmer. Är det så här valrörelsen ska se ut? Vi får göra vad vi kan för att lyfta klimatet…

 3. Working class hero 01 februari 2010 — 19:00

  Jag garvar gott. Ingen är intresserad av de sanna siffrorna utan när man presenterar dem så rycker de på axlarna. Sanningen är att världshavens skepp lågt räknat spyr ut lika mycket kolväten/år som om varje invånare på jorden, 6 miljarder personer, (gamla, unga, sjuka, vansinniga, arbetsföra, med eller utan körkort, blinda, bebisar, från Afrika, Asien, Sydamerika, USA etc) skulle sätta sig och köra ca 750 000 mil/år.

  Om vi i Stockholm tar 500kr/dag för våra biltullar kommer inget att förändras för miljön i världen. Jag menar INGEN förändring kommer överhuvudtaget att ske. Den enda förändringen för miljön är att gatorna är fria att köra på för de som har råd.
  Bilismen är tillbaka där den började – bara för de privilegierade.

  Min fråga lyder: När ska vi börja ta tag i de viktiga frågorna?

  • Om inte Sverige tar tag i sin egen skit, varför skulle då resten av världen göra det? Varför skulle ett land som Kina göra något när Sverige envisas med att smita från sitt ansvar?

 4. karl-otto hultström 01 februari 2010 — 15:04

  Förstår Israel. Om jag också vore omgiven av flera hundra miljoner hatiska, krigsgalna, till tänderna rustade och dessutom med samhällen från medeltiden skulle jag också rusta mig.

  • Hej, Israel( sionisterna) kom till Palestina…Palestina fick inte till Israel ( sionisterna),karl-otto…..

   Om UKs ord-Balfourdeklarationen 1917 var rätt och UK lämnar Palestina till sionisterna så, Var är Palestinas rätt-palestiniernas rätt och rättigheter- Enligt denna orättvis deklaration,UKs ord:- Var är den rätten,karl-otto??

   Från Balfourdeklaration 1917-UKs ord till sionisterna om Palestina
   ((varvid det är klart underförstått att ingenting skall göras som kan skada de medborgerliga och religiösa rättigheterna för de icke-judiska befolkningsgrupperna i Palestina eller de rättigheter och den politiska ställning, som åtnjutes av judar i någon annat land.’))..sa UKs utrikesminister ,Balfour Arthur James, i UKs ord-Balfourdeklaration 1917- till sionisterna för att få Palestina som en stat till de..
   Vad har gjort och gör sionisterna-Israel- i Palestina i mer än 70 år,UK och Frankrike???.Israel har förstört alla Palestiniernas rätt och rättigheter,Balfour Arthur James…..((Tack)), Balfour för allt.((Tack för allt)),UK och Frankrike..

   Stoppa AIPACs makt- Israel- över USAs politik nu.FN.Du förstår bättre nu,karl otto.Tack..MVH.

  • Ja, på förusättningen att man själv är orsaken till att alla ens grannar är asförbannade och rustade till tänderna (med pilbåge och stenar alltså).

 5. karl-otto hultström 01 februari 2010 — 14:57

  Här i Sthlmstrakten är vi inte så oroade över klimaförändringar. Det har f ö inte varit så kallt sen 40-talet ! Om vi är oroade, så är vi det över nedkylningen !!

  • Jöran Fagerlund 01 februari 2010 — 16:36

   Det är ju en vacker inställning till vetenskaplighet att inte bry sig om skillnaden på klimat och väder.

   • Hej Jöran,,Läs och lyssna på problemet från andra håll http://www.aljazeera.net Klimatmål-otillräcklig-..

    Mål för att bekämpa klimatförändringarna från världens största förorenare är otillräckliga, FN har sagt.

    USA, Kina och Europeiska unionen var bland 50 nationer som träffade en FN deadline den 1 februari att lägga fram löften om att minska utsläppen av växthusgaser.

    Men experter säger dessa löften inte når upp till vad som verkligen behövs, och bara upprepa åtaganden som ingåtts före december förra klimatmötet i Köpenhamn.

    Al Jazeera Tom Ackerman rapporter.

 6. Peter:

  Climategate m.fl bygger på ett gäng klimatförnekare som plockat fakta ur ett större sammanhang och presenterat det som en nyhet. Förresten skedde detta olagligt då personerna i fråga bröt sig och stal material.

  Klimatfrågan kan inte längre förnekas eller diskuteras bort. Titta bara på polarisarna eller glaciärerna som alltmer tynar bort eller jordens kolhalt som alltmer stiger i rasande fart. Och nej, vulkaner, solljus eller jordens lutning är inte orsaken till vårt varmare klimat.

 7. ”Som om klimatförändringarna aldrig ägt rum”?? Climategate, Amazongate etc.. Har du missat att IPCC:s ensidiga ”konsensus” håller på att falla som ett korthus??

 8. Hej Göran, kul att V-ställer lite krav på miljön.
  Själv sitter jag ute i grönskan (lite vit just nu) och försöker få lokalbefolkningen att förstå nyttan med att vara varsamma med naturen.

  Aktuella ämnen är: Rovdjur och skotrar.
  Det enas inte vara och andras vara -beror på vilken ståndpunkt man har i frågan.

 9. Working class hero 01 februari 2010 — 12:19

  Klimatfrågan: Naturligtvis ska Lilleputt-landet Sverige dra sitt strå till stacken och ta vårt ansvar. Det gör vi medborgare på enklast vi genom att INTE köpa kinesiskt producerade varor och att stödja en omvälvning inom skattestrukturen och tankesätten i vårt land. Det handlar om att se allt i de riktiga perspektiven, vilket politikerna inte klarar av eftersom de är rädda om sina jobb och de facto inte är särskilt intelligenta från början. De måste också ta hänsyn till en samling väljare som inte förstår mycket och en hop med journalister som förser folket med usel och missriktad information.

  Politikerna har missuppfattat sitt jobb, och det är inget man kan anklaga dem för, för det har aldrig framgått vad de egentligen har för uppdrag. Solidaritets perspektivet förlorades någon gång på 60-talet när det istället för att existera outtalat förvandlades till ett ord i munnen på demagoger. Såg notousacom som hyllade Olof Palme tex. Ytligt sett var Palme en fin person (privat var han underbar. Jag vet eftersom min pappa var vän med Olof), men om man ser på vad han egentligen åstadkom och vad han INTE åstadkom så var hela hans styre ett fullkomligt fiasko. Han försökte skriva om spelreglerna men misslyckades, och priset fick folket betala. Är Palestina fritt? Är Kuba fritt? Vietnam? Kina? etc. allt fint han levererade var bara tomma ord, och det som han egentligen gjorde för sitt eget folk var bara skit. Tyvärr går det inte att bortse från hans gärning eftersom vi fortfarande betalar priset. 1969 blev allting fel.

  För att få ordning på klimatet måste man lära sig spelreglerna.

  1. Sverige måste ha egna industrier. Producera våra egna varor och vår egen energi.
  Vi ska vara självförsörjande.

  Hur ska vi klara det när vi faktiskt konkurrerar med andra länder?

  2. Genom att våra företag ska få konkurrera på samma villkor. Sverige har världens högsta skatter, och det finns ett sammanhang mellan våra skatter och vår handel med tex Kina. Numera tillverkas i princip inget i Sverige längre. Sverige håller på att bli en avkrok, och det intellektuella kapitalet blir mer och mer urvattnat genom att vår utbildningsnivå är låg (har inga siffror men antalet nyutexaminerade civilingenjörer är skrämmande lågt, och Sveriges ranking i universitetsvärlden är värdelös). De industrier vi har i landet köps upp av utlandet billigt och styckas upp och läggs ner. kronan och hela landet är inget värt. Entrepenörer blir motarbetade och lämnar landet och arbetslösheten brer ut sig. Det kommer att bli värre – tro mig. Sverige kan inte längre gömma sig. Globaliseringen är här.

  En sak som politikerna missat är att Sverige är ett arktiskt land med arktisk kyla och att invånarna därigenom har en konkurrens nackdel gentemot andra varmare länder. Vi behöver energi för att överhuvudtaget överleva. Varma länders AC är inte en essentiell fråga. Det är överflöd. Det förstår inte politikerna för de bor i lägenheter och slipper veta hur man ska få varmt i huset. De ser inget sammanhang.

  Jag vill påminna om att ett containerskepp från Shanghai till Rotterdam på en enkel resa spyr ut mer kolväten än hela Sveriges fordons-vagnpark gör på ett år tillsammans. http://www.miljofordon.se/fordon/antal-fordon–mangd-bransle.aspx

  Det byggs varje år 1000 nya tunga skepp som kommer att frekventera rutter över haven. Det är en sänkning sedan några år tillbaka då 14-1500 nya skepp lämnade varven/år. Tillsammans med de redan existerande skeppen spyr de ut lika mycket kolväten som 3000 miljarder bilar/år. fotnot: De kör på svartolja. 3000 miljarder bilar är lika mkt som om varje person på planeten hade 450 bilar som dom körde 1500-2000 mil/år. Finns det någon som tror att klimatproblemet är bilens problem eller om vi har en gammal hederlig glödlampa i taklampan? För den som har en gnutta perspektiv är diskussionen med förlov sagt korkad. Problemet är transporterna över världshaven och jag har hittills inte hört ett enda ord från någon miljöpolitiker om det här. Istället tjafsar de om att höja biltullarna och om cykelbanan runt kvarteret för att komma upp till klimatmålet! Snacka om att sila mygg och svälja elefanter! Ska man skratta eller gråta?

  Sen har vi Fabrikerna och kraftverken i Kina. De har ingen som helst rening. På 15 minuter spyr de ut lika mkt gifter i atmosfären som allt i hela lilleputtlandet Sverige gör på ett år. (Siffrorna kommer från en bekant som arbetar med rening av industrier.)

  Finns det någon som på allvar tror att Kina skulle gå med på någon som helst klimatuppgörelse? Ska vi anklaga kineserna för att de fuckade upp klimatuppgörelsen när vi samma stund köper allt deras slavarbetare producerar? De kommer att köra på så länge dom kan. Med slaveri och utan rening. Allt är vårt eget fel.

  Den dagen politikerna inser perspektiven och vad de egentligen ska göra – den dagen ska jag hälla upp ett glas Pripps och skåla med allt och alla. Det kommer aldrig att ske. Jag vet dock att är det något som de styrande inte äger, så är det en minräknare. Mona har ingen, Reinfeldt, Wetterstrand, Ohly, Eriksson, Maud etc. Det är ingen skillnad. Det är en samling klantskallar vars dag går ut att tjafsa med varandra. I grund och botten är de samma andas barn. Precis som Olof Palme. De är egentligen inte intresserade mer än av sig själva och sin egen spegelbild.

 10. Hej, kärnkraft ska vara till det bästa för världen..

  Israel har 200 atombomber och förbjudna vapen och biologiska bomber..

  Ingen sa något om det..Men Irak fick krig…!!!!!!!.Nu vill AIPACs makt över USAs politik krig mot Iran..

  Stoppa de nu.kriget kommer inte att stoppas om det har börjat!!!Tack.MVH.

 11. hEJ jÖRAN..USAs , Israels , AIPACs krig mot Iran måste stoppas ..

  Arabvärlden ska kräva alla ersättningar från USA, Israel, Frankrikeoch från alla som hjälper Israels brott och ockupation..varsågoda..OBS Jag måste tacka alla fria som älskar frihet och rättvisan och först Sverige med den bästa och den sista politiker OLOF PALME..Och hans vänner med Palmes politik som vill befria oss och hela världen från våld, krig, förtryck, krigsbrott och apartheid och rasism..Var är Palmes politik, Mona??
  Stoppa USAs Israels krig, krigsbrott och terror.Nu är det nog och stopp.
  Kriget mot Irak (Israels krig-AIPACs krig),kriget mot Libanon,kriget mot Gaza,hot mot Syrien, Hot var mot Yasser Arafat, hot mot Abbas,Israels ockupation går vidare och bosättningar är USAs orättvis politik mot hela Mellanöstern för Israel och mot Palestina..Var är FN:s 28 resolutioner mot Israel ,USA??..Vem styr USAs politik??Vem betalar USAs stöd till Israel??Vem styr USAs kongress??.Israels krigsbrott mot Gaza är största och grovste i vår historia..Var är FN???.Fick Saddam USAs stöd mot Iran ??och mot kurdarena ??Fick Al-Qaida USAs stöd mot Rysslands ockupation av Afghanistan??Vem skapade Al-Qaida??.Vet CIA något om det ??
  Spelet gäller arabvärldens område, Oljan, makt och pengar..Vad är terrorism??Vem är terrorister??.Syrien vill att FN ska ta upp ämnet -terror- och förklara till alla vad man menar med terrorism..Men FN och USA vill inte diskutera det..Varför??
  Stoppa USA och Israel..USA måste börja med Israels kärnvapen-200 atombomber- först och förbjudna vapen-vitt fosfor-DIME bomber,FN…
  7 Frågor till politiker i västvärlden!! Många länder i Europa vill ändra lagen för att skydda Israels brott och krigsbrott.!! Detta är rasism,orättvist och olagligt.Detta är inte rättvist.
  Makt är makt, Pengar är pengar, Mördare är mördare.Irak är förstört som land.kriget var på Israels order till Bush och Blair.USA krigar för Israels skull.Mot Libanon,Syriena,Gaza och Palestina.Varför besöker varje USA:s president AIPAC org.först??Vem är AIPAC??Har ISRAEL makt över USA:s politik??.Varför dör USAs soldater för Israels ockupation och alla brott..??..
  Jag vill tala om USA, UK, Frankrike,EU , FN och Israel:s ockupation och brott mot folkrätten, mänskliga rättigheter och internationell rätt men jag vill veta var rättvisan är och hur man kan skapa såna orättvisor mot Palestina i de demokratiska länder som försvarar människans liv och rättigheter.Arabvärlden kommer attkräva alla ersättningar för politikernas brott mot alla lagar och regler i vårt liv och vår värld.
  Jag frågar alla politiker :-
  1- Vem stödjer och hjälper Israels ockupation och alla brott med bosättningar över hela Palestina?
  2- Vem stödjer och hjälper Israels kärnvapen -200 atom bomber-och förbjudna vapen-vit fosfor,DIME bomber-??
  3- Vem ger stöd och hjälp till Israel i FN??
  4- Varför försvarar USA,UK Israel orättvist??Vem betalar USA:s stöd till Israel??Vem är AIPAC??
  5- Var är alla FN:s resolutioner mot Israel(28 st)??
  6- Varför går Israels ockupation, brott vidare??
  7- Vem kan stoppa Israel??
  Politikerna i västvärlden begår brott och de är skyldiga och olagliga.
  Denna politik skapar mer orättvisor,hat, rasism, brott och terror..Arabvärlden ska kräva alla ersättningar från USA och Israel med EUs politiker..Nu är det stop och det är nog..
  Jag väntar på ett svar och ett stopp och ett straff mot alla som begår såna brott och ockupation.Nu är det nog och stopp..Befria Palestina nu..Det är bättre för alla,USA.Innan det blir för sent….

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: