Bygg mer, bygg rätt – klimatsmart hyresrätt

Upprustningen av Gårdsten är ett bra exempel på förtätning. Nu krävs en kraftfull ökning av takten i byggandet.

Igår presenterade de rödgröna ett kraftfullt paket för en ny bostadspolitik med tydliga och starka ambitioner. Vänsterpartiet, Socialdemokraterna och Miljöpartiet vill möta bostadsbristen genom ökat bostadsbyggande. De föreslår ett statligt stöd för att stimulera ökat bostadsbyggande med inriktning mot hyresrätter till rimliga kostnader och med miljövänlig teknik.

En rödgrön bostadspolitik är en social bostadspolitik. Bostaden är en social rättighet. Alla människor, inte bara de med särskilt goda ekonomiska förutsättningar, ska ha möjlighet att leva i bra bostäder till rimliga kostnader i en trygg boendemiljö. Alla bostadsområden ska vara attraktiva boenden. Bostadspolitiken är därför en grundläggande del i den generella välfärdspolitiken och central för samhällsbyggandet för en långsiktigt hållbar utveckling.

De rödgrönas bostadspolitik leder till fler jobb och ökad välfärd. En fungerande bostadsmarknad har stor betydelse för ökad sysselsättning och ekonomisk utveckling. En fungerande bostadsmarknad är en förutsättning för rörligheten på arbetsmarknaden. Vi inom det rödgröna samarbetet kan aldrig acceptera att en bristande bostadspolitik sätter hinder för människor att flytta för att pröva ett nytt arbete eller påbörja en utbildning.

Nyproduktionen ska vara miljövänlig och fossilfri. Energieffektivisering ska ske och fossila bränslen samt uppvärmning med direktverkande el ska fasas ut. Bostadspolitiken ska gynna nya miljötekniklösningar.

Förhoppningsvis kommer uppgörelsen i riksdagen att förmå S och MP att överge deras passiva politik i Göteborg. I lågkonjunktur och med historiskt hög bostadsbrist valde de att sänka ambitionerna från 2000 bostäder per år till 1500 bostäder per år. Vänsterpartiet har föreslagit 3000 bostäder, varav 1000 allmännyttiga hyresrätter, per år.

Avslutningsvis läser jag de glädjande nyheterna att de rödgröna kommer att försvåra ombildning till bostadsrätt när vi vinner valet i september. Mer sånt!

Läs mer hos Vänsterpartiet eller rodgron.se

Bloggar: Thomas Magnusson.

Media: GP, DN, DN, Svd, Svd, Svd, GP, AB, AB, AB, AB, AB, Ssd, SR,

Intressant? Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , ,

13 kommentarer

Lägg till →

 1. Sverige är ett land med moral, ansvar och samvete..Sverige är som en fisk , behöver vatten hela tiden..vatten till Sverige är Palmes politik…..Ta fram den och bygga hela världen..Svenskar är modiga och arliga deras vatten är det här:-

  Hej, Jag undrar bara varför man är så tyst om Palmes politik????.Hur länge ska Sverige vara tyst om Palmes politik?? ..Var är Palmes vänner och vad de väntar på??..Folkets makt och vilja måste komma fram ..Folk ska inte bara rösta, folk ska styra, sa Palme..

  Många idag vill se Olof Palmes politik styr Sverige och sätta inflytande på världens politik..Palmes politik säkerhet, stabilitet, solidaritet, välfärd och freden med friheten och demokrati till hela världen ,ville Palme..Sveriges stoilhet och Sveriges rykte med Sveriges moral är Palmes politik..

  Rädda Palmes politik nu,Mona..

 2. Tydligen vill de ”rödgröna” försvåra för vanliga människor att ta makten över det egna boendet i egna händer genom att försvåra ombildandet till bostadsrätter
  Varför det kan man ju verkligen undra?
  Kan det vara så att denna boendeform likt egnahemstidens småhus skapade _alltför_ självständiga och tänkande människor som heller inte var lika lätta att använda som ”röstboskap”?
  Tanken vibrerar lite…!

 3. Jöran Fagerlund :
  Vi anspelar ingenting. Alla bostäder måste vara klimatsmarta framöver.

  Vilket ju också redan är inkorporerat i Plan & ByggLagen så det är ingenting nytt.
  EU:s energideklaration kommer också in där.

  V

 4. Håkan Eriksson 03 februari 2010 — 12:56

  ”Bygg mer, bygg rätt – klimatsmart hyresrätt” låter som en bra första-majparoll. 🙂

 5. Hej, Jöran…De har lovat att bygga Irak..Och Gaza….Men de har inte gjort..

  Irak är förstört totalt….

  USA:s krigsbudget allt större
  Publicerad: 1 februari 2010, 19.21
  President Obama, som gick till val på att stoppa Irakkriget, ökar försvarsutgifterna rejält det kommande budgetåret. I och med förstärkningarna i Afghanistan blir Barack Obamas krigsbudget bara något mindre än företrädaren George W Bushs.

  På måndagen lade Barack Obama fram sin första helt egna budget samt riktlinjerna till en ny försvarsstrategi – med fokus på lömska hot snarare än att utkämpa två krig samtidigt.

 6. Är bara hyrsrätt i flerfamiljshus s.k ”klimatsmart?
  Nej, jag undrar omd et inte finns några andra ideologiska undertoner här som döljs under det rådande paradigmet om ”klimatsmart” och den allmänna ”klimathysterin”

 7. Working class hero 03 februari 2010 — 10:51

  allmännyttan ska satsa allt på att konkurrera ut de privata hyresvärdarna! Det skulle var ett underbart scenario. Ni får ursäkta mig men jag hatar min värd. Hon köpte huset på skumt vis av SPP för en spottstyver och veckan efter fördubblade hon hyrorna. Vi i huset har den högsta hyran i Sverige och jag kan aldrig flytta härifrån för ingen vill byta såvida jag inte tar en lägenhet i Filipstad, Hammarkullen, Rinkeby eller liknande plats där ingen vill bo i byte. Varje månad jobbar jag 2 veckor för att ge henne mina stålar, ha tak över huvudet, och resten av tiden jobbar jag för att försörja våra nyanlända invandrare. Själv har jag INGET kvar utom skulder i slutet av månaden. Skulder som varje månad ackumuleras. Sug på den karamellen och undra varför SD har chansen att ta sig in i Riksdagen.

 8. Working class hero 03 februari 2010 — 10:41

  Bostad är en rättighet och ingen handelsvara!

  Kan politikerna förstå att vi behöver tak över huvudet och värme för att inte frysa ihjäl?

  Bara de inte sätter igång med produktion a´la miljonprogrammet. Det var ett galet misstag som upprepades i flera andra diktaturer såsom Polen, DDR, Sovjet… Det är ett ovärdigt sätt att se på den lilla människan att behandla oss som boskap, men så länge som politikerna får mutor av byggherrarna så spelar det ju ingen roll.

  • Working class hero :
   Bostad är en rättighet och ingen handelsvara!
   Kan politikerna förstå att vi behöver tak över huvudet och värme för att inte frysa ihjäl?
   Bara de inte sätter igång med produktion a´la miljonprogrammet. Det var ett galet misstag som upprepades i flera andra diktaturer såsom Polen, DDR, Sovjet… Det är ett ovärdigt sätt att se på den lilla människan behandla oss som boskap, men så länge som politikerna får mutor av byggherrarna så spelar det ju ingen roll.

   har du ännu inte förstått att alla diktaturer oberoende av politisk färg behandlar sina medborgare just som viljelös röstboskap!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: