Hundra miljoner skäl till att satsa på öppen källkod när Göteborgs Stads e-tjänster skall byggas ut

Göteborgs Stads satsning på e-tjänster kommer att behöva runt hundra miljoner kronor (100 000 000) under fyra år. De årliga besparingarna framgent beräknas till 50–70 miljoner per år så investeringen är motiverad.

Eftersom e-tjänster är helt nytt för Göteborgs Stad och inte är fullbordat någonstans i Sverige öppnar sig en möjlighet till en storsatsning på öppen källkod. Det skulle underlätta för ett samarbete med andra kommuner både i tekniska lösningar och finansiering.

Vanligtvis har kommunstyrelsen beslutssammanträde på onsdagar men en onsdag per månad, i runda slängar, har kommunstyrelsen s.k. beredningssammanträde där stadskansliet informerar och stämmer av synpunkter i pågående ärenden. Idag fick vi information om stadens internationella arbete, medborgarservice och uppföljning och styrning.

Jag är övertygad om att e-tjänster kan förenkla både för medborgare och för stadens verksamheter. Därför är satsningen riktig och rimlig även om man alltid skal hålla ett vaket öga på utvecklingen. Teknikprojekt har ju en tendens att dra iväg i kostnader och ibland leder de inte till något förändrat arbetssätt. Samma resonemang hade jag om IT i skolan efter Bett-mässan här på bloggen.

Av de hundra miljonerna är naturligtvis mycket av pengarna teknik och personal men inte obetydliga summor kommer att läggas på systemlösningar och programmering. Göteborgs Stad måste nu se till att inte någon mjukvarujätte tar de miljonerna, pungslår Stockholm på lite mer och Malmö på lite mindre…

Den motion jag skrev om öppen källkod och öppna dokumentformat till Göteborgs kommunfullmäktige 2008 är planerad att komma upp till beslut i kommunstyrelsen den 3 mars. Läs pressmeddelandet från förra året här. Förhoppningsvis går det att få med både andra partier och tjänstemän på motionen när vi nu ändå står inför så stora förändringar.

Stadens ekonomisystem är från 80-talet och vi är de enda i världen som använder det om jag minns rätt från dagens presentation.

Varje krona är en anledning att satsa på öppen källkod. Under de kommande fyra åren har Göteborgs Stad alltså minst hundra miljoner anledningar att bygga e-tjänsterna rätt från början: med en stabil grund i öppen källkod. Inte bara för ekonomins skull utan även för demokratins skull.

Läs alla mina inlägg om öppen källkod.

Intressant? Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , ,

Ping: Svd,

5 kommentarer

Lägg till →

  1. Hej jöran det skulle vara fint om du kunde ge exempel på e-tjänster som är i åtanke..för en som inte hängt med.

  2. Aron Mathiasson 03 februari 2010 — 19:12

    Skrev du i hast? ”Hudra miljopner”

  3. Hej, Jöra..Du kan ..Jag vill att Sverige ska söka mer arbeta i Arabvärlden som har mycket respekt till Sverige…Det finns mycket att bygga där och det finns pengar..Så vill jag att Sveriges företag ska satsa hård där nere..Svenska kvalitet är känd och araber vill ha det..Gör vad du kan , Jöran….Tack..MVH..

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: