Göteborg lever inte upp till lagkraven att alla i kommunen skall få leva i goda bostäder

Vänsterpartisterna Mats Pilhem och Margot Ottosson föreslår i en motion till kommunfullmäktige ambitionen i bostadsbyggandet i Göteborg dubbleras. Bristen på bostäder har under flera år varit ett stort problem för många Göteborgare. Särskilt svårt är det för ungdomar att ta sig in på bostadsmarknaden. I åldersgruppen 20 – 27 år bor 21 procent i andra eller tredje hand, upplåtelseformer som ger otrygghet för hyresgästen. För samma åldersgrupp är behovet av boende inom Göteborgsregionen 13 000 lägenheter. Därför har Mats Pilhem (V) och Margot Ottosson (V) motionerat i fullmäktige om att ambitionsnivån i Göteborg dubbleras från dagens 1500 bostäder till 3000 bostäder per år.

– Dessutom vill vi att berörda nämnder och bolag får i uppdrag att skyndsamt arbeta fram planer och sätta igång med att bygga allmännyttiga hyresrätter, säger Mats Pilhem (V), i ett pressmeddelande.

Bostadsförsörjningslagen säger att Sveriges kommuner är skyldiga att ”planera för bostadsförsörjningen i kommunen i syfte att skapa förutsättningar för alla i kommunen att leva i goda bostäder och för att främja att ändamålsenliga åtgärder för bostadsförsörjningen förbereds och genomförs”.

– Göteborg lever enligt vår mening inte upp till denna lags målsättning att alla i kommunen skall få leva i goda bostäder, fortsätter Mats Pilhem (V).

Vänsterpartiet är i opposition i Göteborg men i riksdagen presenterade de en gemensam bostadspolitik med Socialdemokraterna och Miljöpartiet i tisdags (2/2). I den slås bostaden fast som social rättighet och allmännyttan pekas ut som ett av de viktigaste verktygen för att klara bostadsförsörjningen. Bostadsbristen skall mötas genom ökat bostadsbyggande och nyproduktionen skall vara miljövänlig och fossilfri. Nu hoppas Vänsterpartisterna i Göteborg att den gemensamma överenskommelsen i riksdagen skall leda till en majoritet för en ambitiösare bostadspolitik även i Göteborg.

– Nu finns alla förutsättningar till att bygga hyresrätter för att förse bostadslösa göteborgare med lägenheter. Det är klassisk politik att investera i byggande under lågkonjunktur för att på så sätt få igång ekonomin. Dessutom har våra kommunala bostadsbolag en stark ekonomi, räntorna och byggkostnaderna låga. Om vi därtill lägger att det finns gott om mark att bygga på i Göteborg så framstår det klart att det som måste till är den politiska viljan att lösa bostadsbristen, säger Margot Ottosson (V).

Lägg sedan till förslaget om ett kommunsalt byggbolag jag presenterade i fullmäktige och en kommunal bostadsförmedling så får Göteborg en kraftfull bostadspolitik.

Motionen hittas här.

Den gemensamma bostadspolitiken i riksdagen hittas här, och mitt blogginlägg om det samma hittas här.

Läs även Stockholmsvänstern om deras senaste bostadssatsning, här, här, här och här. De har även en speciell temasida på bloggen.

Ping: GP, DN, DN, DN, SVD,

Intressant? Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , ,

2 kommentarer

Lägg till →

  1. Kan ju tillägga att i f.d DDR så uppmuntrades och subventionerades byggen av nya och moderna lägenheter med bra standard. S.k ”Neubauten” var mer populära än s.k ”Altbauten” eftersom de nybyggda lgh hade både centralvärme, i.st.f osande brunkolskamin, varmvatten, WC, bad etc och allt det som vi uppfattar som en god boendestandard.
    Man hade dessutom i lag stadfäst hyran på en låg nivå.

    Resultatet av detta underfinansierade bostadsbyggande var att det inte fanns några pengar till underhåll och de nybyggda områdena ganska snart förföll. När sedan det inte längre fanns några mer statliga pengar att hela tiden bygga nytt så rasade hela ”samhällsbygget”. Inte bara politiskt utan även i teorin.

  2. Och.. VEM skall betala dessa bostadsinvesteringar? Privata bygg- och fastighetsbolag vill nog ha tillbaka lite mer än statslåneräntan på insatt kapital. Kommunen har inte pengar eller skall ALLA betala för att några skall få ett billigt boende? Från statsmakterna kan vi inte vänta oss några ”manna från ovan”. De allmännyttiga bostadsbolagen vill nog inte att de skall belastas och i synnerhet inte de som redan bor hos dem.

    Så, VEM skall betala?

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: