Förstasidan och helt uppslag om problemområdet Askim i tidningen Sydväst

Som jag skrev förra veckan intervjuades jag av tidningen Sydväst om problemområdet Askim med anledning av yrkandet jag lade i miljönämnden i januari. En fördjupad översiktsplan för Askim, som möjliggör 6500 bostäder, håller på att arbetas fram. Utmärkt läge att bryta segregationen i Askim om minst 90 procent av de nya bostäderna är allmännyttiga hyresrätter. Intervjun blev bättre än jag vågade hoppas på. En stor bild på första sidan och sedan ett helt uppslag i tidningen med rubriken: ”Askim är en våldsamt segregerad stadsdel”.

Citatet var inte mitt utan Jörgen Lindres (S). Det bådar gott för framtiden om Socialdemokraterna är beredda att ta tag i problemområdet Askim. Själv försökte jag få med oneliners som ”Askim behöver fler nyanlända flyktingfamiljer och inte bara nyanlända överklassfamiljer.”

Tidningen Sydväst når 16 000 hushåll i Frölunda, Högsbo och Askim. Inte bara överklassområden alltså. Askimsbornas reaktion på förslaget i tidningen var positivså vi kanske kan öka från 293 röster till över 300 röster i september och knapra in på Moderaternas 6599 röster. Ladda ner tidningen som PDF här.

Det känns extra bra att jag kunde följa upp det framgångsrika mediaarbetet i miljönämnden. Mitt yrkande om en informationskampanj riktad till ett välvalt överklassområde för att utveckla en kommunikationsmetod för att få höginkomsttagare att minska sin miljöbelastning fick en notis i GP, en helsida i GT och ett långt reportage i StudioEtt i radio. Denna gång trodde jag att det var kört eftersom mailen krånglade och pressmeddelandet inte kom ut förrän efter mötet. Mycket riktigt blev det inget i de dagliga medierna och därför blev jag så glad när Sydväst ringde efter några dagar. Det lönar sig att skicka pressmeddelanden även om de blivit försenade.

Idag ringde även Radio Göteborg för att ev. göra något på ärendet när det närmar sig beslut i byggnadsnämnden och fullmäktige. Det roliga var att de nämnde att de sett det här på bloggen och inte som tidningen Sydväst att de hade sett pressmeddelandet. Tydligen följer radion min blogg.

Förhoppningsvis är de inom partiet som kritiserade tonen i mina pressmeddelanden överbevisade. Ingen annan har kommit ut med sitt nämndarbete bättre i Göteborg. Lärdomen vänstern kan dra av detta är att vi inte alltid skall vara så nyanserade. Vår uppgift är att bidraga till en nyanserad samhällsdebatt genom att komma med onyanserade inlägg.

9 kommentarer

Lägg till →

 1. Är det ett problem att människor bor där de vill eller där de har råd?

  Att människor bor där de vill kan nog ingen anse vara ett problem, inte ens i (V) ”utökade demokrati”.

  Att människor bor där de har råd är inte heller ett problem, tvärtom en möjlighet för det öppnar upp (eller borde i varje fall!) en marknad för billiga bostäder, tex billiga villor i Askim eller billiga hyresrätter. Tyvärr gör ju dagens system att det inte finns incitament att bygga billiga bostäder/hyresrätter. En annan lösning vore ju att ge låginkomsttagare råd att bo i de villor som byggs, tex genom att sänka skatterna så att de har råd (vilket också Alliansen har gjort, låginkomsttagare har nog aldrig fått det bättre än under de senaste fyra åren).

  Varför är egentligen ”segrerade” områden ett problem eller något som måste ändras på? Det vore intressant att se din syn på det.

  • För låginkomsttagare är det mycket viktigare att välfärden fungerar än att få några hundralappar i sänkt skatt. Så jag tror inte alls de har fått det bättre. Ett uppenbart exempel är alla som har drabbats av borgarnas inhumana sjukskrivningsregler.

   Ett av de största problemen med segregationen är uppdelningen i ”vi och dom”, där vita medelklass-människor sitter i sina villor och tycker saker om människor de knappt träffat. Om folk bor i samma bostadsområden och går i samma skolor får man inte det problemet.

  • Jöran Fagerlund 15 februari 2010 — 00:45

   Det är inget problem att människor bor där de vill men det är ett problem att människor bor där de har råd när Göteborg är så segregerat därför att många inte har råd att bo där de vill. Det finns massor av människor som vill bo i Askim men inte har råd. Att vilja och att ha råd är ofta varandras direkta motsatser.

   Skattesänkningar hjälper inte. Man kan sänka låginkomsttagares satt till noll och de har ändå inte råd att bo i de rikaste delarna av Askim.

   Segregationen är ett problem därför att den tränger ute stora grupper från delar av Göteborg. Segregationen kränker människors rätt att bosätta sig var de vill.

 2. Det går inte att tvinga människor att flytta till ett visst område eller att tvinga människor att bo kvar i ett visst område.
  Knappast ens i totalitära stater…

  Människor med samma bakgrund och värderingar dras helt enkelt till varandra!

  • Jöran Fagerlund 11 februari 2010 — 14:14

   Nej men man kan effektivt stänga ute låginkomsttagare genom att bara bygga villor som i Askim och Torslanda.

   • När Göteborg ”bara” byggde ”normaltreor” i allmännyttans bestånd i nordost hade man visst ett förbud för kranskommunerna att bygga.
    När kranskommunerna dock tillåt byggnation trots att Gbg hade en massa tomma ”normaltreor” i områden få ville bo i fick man invånare som dels både kunde betala sitt boende själva, icke låg kommunerna till last via socialbudgeten etc.

 3. karl-otto hultström 10 februari 2010 — 15:15

  Det spelar ingen roll hur mkt pengar man pumpar in i ett område som Askim. Turkarna eller vilka det nu är som är majoritet drar n-vis dit andra turkar. De vill ju bo med sin kusiner ! Bor själv i ett sånt område i Sthlm, så jag ha sett hur det går till. Finns ju ingen vanlig svenne som vill bo här/där. Här blir man placerad bara. Du skulle bara veta hur mkt kommunen satsar i området och aldrig blir det bättre. Allt kommunen ställer ut stjäls omedelbart. Alla måste ha säkerhetsdörr med bubbla lås. Listan kan göras hur lång som helst. Så dina planer på att göra om Askim är bara ljusa fantasier, tyvärr. Smuts dras till smuts.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: