2000 demonstrerade i Göteborg för demokrati och mänskliga rättigheter i Iran

Det kom lite hastigt på när jag i tisdags blev tillfrågad om jag kunde tala på dagens demonstration som arrangerades av Forum för mänskliga rättigheter och demokrati. 2000 demonstranter slöt upp. En mäktig känsla. Av de politiska partierna var Socialdemokraterna, represeterade av Anna Johansson, och Vänsterpartiet på plats. Anna Johansson höll ett bra tal och hon höll det utan manus.

Om talet verkar bekant är det för att jag fick Hans Lindes tal som han höll i Stockholm. Jag piffade upp talet med lite tips jag fick av Ali Esbati. Om något är bra i talet beror det på Hans och Ali, om det är något knasigt beror det troligtvis på att jag var inne och pillade i det. Eftersom det mesta är Hans förtjänst kan jag skryta och säga att jag fick mest applåder och att flera personer kom fram och tackade Vänsterpartiet efteråt. Några sade att de hade bestämt sig för att rösta på Socialdemokraterna men efter att ha lyssnat i kväll skulle de rösta på Vänsterpartiet.

Tack Hans för ditt tal och Ali för dina snabba men ack så viktiga synpunkter. Här är min version av era ord:

Vänner av ett fritt och demokratiskt Iran, vi var 2000 som tågade längs Avenyn i kväll!

Det är idag 31 år sedan Irans folk störtade diktatorn Reza Pahlavi. Khomeini återvände till ett land där framtidstron och drömmen om ett fritt, demokratiskt och rättvist Iran var stark. Men drömmen dödas snabbt i den nya regimens fängelser eller drevs på flykt. Det som skulle kunna ha blivit startpunkten på en fritt och demokratiskt Iran – blev startpunkten på den förtryckarregim som fortfarande sitter vid makten.

Den 5 augusti svor Amadinejad president-eden. Det var en sorgens dag för alla vi vänner av ett demokratiskt Iran där de mänskliga rättigheterna respekteras.

Men regimen har inte segrat. Regimen må ha slagit ner protesterna, fängslat, torterat och mördats oppositionella, men de har inte segrat

Amadinejad har lyckats hålla sig kvar vid makten. Men Iran kan aldrig bli detsamma. Det är nu uppenbart för alla i och utanför Iran att hans regim vilar på blod, tårar och förtryck, inte på folkligt stöd.

Och det hopp som tänts hos Irans folk kan inte släckas. Genom att hundratusentals iranier gått ut på gatorna och visat varandra, regimen och omvärlden att man inte accepterar ett liv i förtryck så har man inlett nedräkningen mot ett fritt och demokratiskt Iran.

Nu måste vi alla ge dessa modiga iranier allt det stöd de förtjänar. De är hög tid att talen och retoriken från demonstrationerna omsätts i handling. Den svenska regeringen måste sätta frågan om demokrati och mänskliga rättigheter högst upp på dagordningen i både sina egna och EU:s alla kontakter med regimen i Teheran. Men menar man allvar med retoriken så går det inte att som Sverige samtidigt skicka sin ambassadör till Amadinejads presidentinstallation. Sveriges ambassadör Magnus Wernstedt borde aldrig satt sin fot på presidentinstallationen den 5 augusti!

Sverige måste också tillbakavisa allt tal om militära ingripanden i Iran. Iran behöver omvärldens stöd inte en ockupation.

Dessutom måste Sverige se till att vår flyktingpolitik är uppdaterad för dagens Iran. Folk som flyr från förtryckarregimen måste finna en fristad i Sverige och inte ett iskallt reglemente.

Men ansvaret för att försvara de mänskliga rättigheterna vilar inte bara på regeringar. Vi har alla ett ansvar att göra det vi kan. Ansvaret för de mänskliga rättigheterna vilar även på alla de drygt 90 svenska företag som verkar i Iran. Så låt oss också idag skicka ett tydligt budskap till ABB, Tetra Pak, Alfa Laval, Ericsson och andra svenska företag som verkar i Iran – vi kommer aldrig att acceptera att ni bidrar ekonomiskt eller på något annat sätt till att den nuvarande regimen kan stärka sitt grepp över Irans folk.

Den svenska vänstern har också en alldeles speciell uppgift och det är att stödja den hårt pressade arbetarrörelsen i Iran. Fackliga rättigheter kommer att vara en stark murbräcka för att rasera diktaturen och det kommer att vara ett viktigt verktyg att bygga välstånd och rättvisa i det demokratiska Iran som nu nedräkningen har börjat för.

Mötesdeltagare

Varje diktaturs bästa vän är tystnaden, bakom tystnaden kan övergreppen fortsätta, bakom tystnaden kan regimen gömma sig, tystnaden ger regimen ett hopp om att deras övergrepp och brott ska glömmas.

Vår bästa vän är våra röster, våra högljudda krav på ett demokratiskt Iran. Och därför är det så viktigt att fortsätta protesterna, att vi tillsammans visar regimen i Teheran, som jag är övertygad om följer denna och andra manifestation runt om i Sverige med stor nervositet, att den inte har någon tystnad att gömma sig i, att dem inte ska ha några förhoppningar om att deras brott och övergrepp ska glömmas bort.

Jag vill avsluta med att vända mig till er som har vänner, släktingar, nära och kära i Iran. Om ni får tag på dem så skicka en hälsning här från Göteborg och Sverige. Hälsa dem att de inte är ensamma, hälsa att dem att de har många vänner och att vi inte ger upp. Vi står vid deras sida ända till den dag då Irans kvinnor får leva i jämställdhet, till den dag då Irans kurder, balucher, araber och andra etniska minoriteter får sina rättigheter respekterade, till den dag då Irans arbetare får bilda fria fackföreningar, till den dag då Irans folk i fria och rättvisa val får välja sina egna ledare.

Läs även Ali Esbati i Aftonbladet,  Fler bilder:

Intressant? Läs även andra bloggares åsikter om , , , ,

Ping: GP, GP, GP, GP, GP, GP, Svd, Svd, Svd, Svd, Svd, Svd, DN, DN, DN, DN, DNSSd, SSd, SSD, SSD, SSD, SSD, HD, HD, HD, HD, HD, AB, AB, AB, AB, AB, AB, AB, AB, Svd,

9 kommentarer

Lägg till →

 1. och idag dog prinsen. r.i.p

 2. Hej,Jöran,,,Frågan är : var är Palmes politik,Mona..Har vi rätt till Palmes politik??

  Den här länken bör du lyssna på….Världen har förlorat livets bästa , underbara och sista politiker från ett underbart land…Världen kommer aldrig att glömma denna politiker …Politiken är att vilja, sa Olof Palme..
  Politiken var och är Olof Palme, och Palme var och är hela politiken..Palmes politik, ord, tankar, moral, ansvar, fred, frihet, demokrati med solidaitet, stabilitet, säkerhet och välfärd är Sveriges och den fria världens stolthet, moral, ansvar och samvete.

  Palme, våra den bästa och den sista politiker ,vi tackar dig, vi älskar dig, vi kommer aldrig att glömma dig men vi ska aldrig svika dig.. Din politik och dina ord och tankar är en miljon ljus i våra mörka väg ..Din rättvisa, samvete och moral ska vi vara rädd om ..Din politik ska leva till sista dag på jorden………Vi lovar dig, Palme..Vi lovar dig, Olof Palme.. Sov sköt och bra och vi ska går vidare med din fredens duva och med frihetens fackla till vägens ända..Ett stort tack med all respekt, Olof palme…

  lyssna på den här länk,Sverige…Varsågoda:-

  Tack..MVH…Till hela Sverige..Till världen..

 3. Du som politiker är ansvarig när du stödjer anti-demokratiska extrem fascistiska röster. Du borde nu fördöma attackerna mot poliser och moské besökare i de våldsamma demonstrationerna den 11 feb framför ambassaden och Imam Ali (AS) i Jakobsberg i Sthlm.
  Att hur många stödjer islamiska republiken verkar du mycket okunnig där för vill jag hänvisa dig för dessa länkar:
  Flera miljoner, enl. visa uppgifter 5 miljoner på Teherans gator den 30 dec. 2009 stödjer islamiska republiken. Obs! efter 47 sek. rapporteras på engelska!

  http://www.youtube.com/user/jonashabab#p/u/1/nemdZYG0Ab8
  andra städer i Iran:
  http://www.youtube.com/user/jonashabab#p/u/0/FiGxISXyAE0
  http://www.youtube.com/user/jonashabab#p/u/7/wVsFdzxFz5A
  http://www.youtube.com/user/jonashabab#p/u/8/fBdp2weyu4k
  Detta stöd finns inte i något annat land i hela världen!
  Stöd för revolutionen 11 feb.

  Hör du De skriker död åt USA och England, Israel och Hycklare!
  Presidenten, talman och andra i

  Vill du ha mera?
  Vakna!
  Låt inte bli lurad av hycklare!

 4. Tack för ditt inlägg i debatten. Men som svensk blir man så förvirrad när man läser om Iran. Landet verkar vara så splittrat. Vissa är mot regimen, andra är för. En iranier har exempelvis skrivit en bra artikel om de senaste händelserna, där han försvarar regeringstrogna: http://kulturkritikern.blogspot.com/2010/02/det-iranska-folket-tagar-for-fortsatt.html

  • Jöran Fagerlund 13 februari 2010 — 08:06

   Att förtryckarregimen saknar folkligt stöd torde vara uppenbart. Att det finns folk runt regimen som tjänar på förtrycket och därför stöttar regimen är inte ett tecken på folkligt stöd.

 5. Hej, från världens bästa och sista politiker-Palme – till hela världen ..varsågoda lyssna på Palmes tal:-

  tack Palme för all..MVH..

 6. Hej, Världen behöver det här:-

  Olof Palme – En levande vilja: Tal och intervjuer är en ljudbok utgiven på CD med ett urval av Olof Palmes tal och intervjuer.

  Sven Ove Hansson och Kjell Larsson har gjort urval ur SVT:s arkiv, riksdagens arkiv och arbetarrörelsens arkiv och bibliotek.

  Talboken gavs ut av Olof Palmes minnesfond i samband med 10-årsminnet av Olof Palmes död. Vinsten från försäljningen av talboken går till fonden.

 7. Hej, Jöran .Här är kom i http://www.sn.se 08 02 2010..varsågoda:-

  Sanktioner mot Israel behövs
  Det är svårt att förstå EU. Vi behöver sanktioner mot Israel.
  Israel bör stoppas och ­straffas. FN och USA vill ha ­sanktioner mot några länder till ­exempel Iran, Sudan men inte mot ­Israel. Det här är orättvist.
  Vad säger USA och president ­Obama?
  PGS har gjort en rapport som skall vara till hjälp för alla som arbetar med Palestina/Israel-konflikten att få grepp om vad associeringsavtalet mellan EU och Israel innebär i form av ­fördelar och skyldigheter.
  Rapporten är ett försök att klarlägga denna snårskog och belysa samarbetet mellan EU och Israel, samt de förpliktelser som samarbetet innebär för båda parter, på ett mer ­lättillgängligt sätt – med särskilt fokus på internationell rätt och mänskliga rättigheter.
  I rapporten presenteras också vilka krav och sanktionsmöjligheter som finns tillgängliga för att söka säkerställa att både ­Israel och EU i framtiden lever upp till de skyldigheter de har åtagit sig i relation till ­internationell rätt och ­mänskliga rättigheter.
  Detta är avtal är orättvist och inte att ta ansvar, EU!
  Det är fel och det kommer att skapa mer problem i Mellan­östern.
  Varför får Israel bra betyg så här efter varje krig? Och i ­kriget mot Gaza har Israel begått krigsbrott och använt förbjudna ­vapen som fosfor och DIME-bomber. Hur ska man se på detta med Mellanösterns ögon?
  Amer al-Bayya

 8. Hur demokratisk är den s.k oppositionen?
  Där finns ju en massa grupper som inte
  är mer demokratiska än regimen i Iran.

  Kommunister till rojalister.
  http://www.globalsecurity.org/intell/world/iran/links.htm

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: