Klassföraktets oförställda reklam


Befinner mig i min hemstad Falun på sportlov med barnen. Skidor varvas med pulka, kaffe varvas med varm choklad. Vid Främby udde har skridskotävlingar och aktiviteter pågått de senaste veckorna med final i går, söndag. Idag var det glest med besökare och gott om plats för lite kälkåkning och en skidtur.

På en av bilarna till firman som packade ihop den tillfälliga anlläggningen på Runns is hittade jag ett så pass oförställt klassförakt att jag inte kan minnas när jag såg det senast i reklam.
”Märkeskläder för barn och ungdomar” Inte ett ord om vilken slags kläder. Inte ens några loggor eller märkesnamn som avslöjar vilka märkeskläder det handlar om. Bara en tydlig signal vart man skall gå i Sälen om man vill slippa kreti och pleti som lyckats ta familjen på skidsemester genom att hyra stuga av sitt fackförbund och släpa med matsäck till backen och undvika restaurangerna.

Egentligen är det väl inte bättre med reklam som använder mer subtila signaler men det känns bara så läskigt när klassföraktet är så explicit.
Skadeglädjen sägs vara den enda sanna glädjen och då får jag glädja mig åt att tölparna har kladdat pisstypsnittet Comic Sans över hela bilen. De vet vilket utbud som lockar välbeställda kunder men inte ett dyft om typografi.

Intressant?

3 kommentarer

Lägg till →

 1. Ja, som Bengt skriver: var i detta får du in något ”klassförakt”?
  Hur tänkte du där?
  Herreminje, sicket nonsens. Vad är ”klassförakt” egentligen? Vem, vad, varför, hur?
  Att dela in människor i ”klass” är väl ungefär lika relevant so matt dela in dem ”ras” eller något annat godtyckligt begrepp. Släpp 1800-talet och kom in i matchen!

  Det är tydligen inte bara sverigedemokrater som har fördomar och förutfattade meningar. Vet du över huvud taget något alls om detta företag? Om inte kan du ju alltid kolla på ratsit.se, KL Events AB heter det.

 2. På vilket sätt läser du in ”klassförakt” i texten på fordonet?
  Vad är förresten ”märkeskläder”? Har inte ”vänstern” också sina ”varumärken”? Marimekko, Vuokko, Polarn & Pyret m.fl tyckte jag alltid att ”vänsterfolket” bar på 70-talet… 😉

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: