Starkt kommunalpolitiskt program klart efter omfattande motionsbehandling

Många voteringar blev det men det var det värt. Nu har vi en skarpare kommunalpolitik.

Närmare 70 motioner hade inkommit på förslaget till nytt kommunalpolitiskt program. Det är glädjande med sådan vital aktivitet i partiet kring kommunalpolitiken. Det blev många omröstningar men nu är det klart och vi har en stark politik inför och efter valet. Många konkreta förslag att ta tag i parlamentariskt och utomparlamentariskt.

Det är svårt att sammanfatta nyheterna i det kommunalpolitiska programmet. Jag kan ha missat viktiga punkter men här är det jag personligen tycker är de viktigaste förbättringarna:

Tydliga skrivningar mot privatiseringar

Programmet förbättrades tydligt när det gäller motståndet mot privatiseringar. Den tydligaste förändringen är att vi nu kommer att motsätta oss all försäljning av kommunal mark. Vi kommer inte, i fastighetsnämnden, att rösta för att en enda kvadratmeter av kommunens mark säljs. Det är bättre för Göteborg och göteborgarna om vår gemensamma mark istället hyrs ut med tomträttsavgäld. Det är klart att det finns starka regler kring tomträtten men det är ett betydligt starkare verktyg för demokratin än försäljning av mark.

Gratis kollektivtrafik – men inte på egen hand

Gratis – eller avgiftsfri om man är petnoga – kollektivtrafik har diskuterats länge i partiet. Nu har vi en stark skrivning. Vänsterpartiet vill ha avgiftsfri kollektivtrafik men vi konstaterar att vi inte mäktar med detta enbart med den kommunala budgeten utan en sådan reform kräver statligt stöd.

Konkreta skrivningar om öppen källkod

Programmet fick tydliga och bra skrivningar om öppen källkod modern teknik i skolan, framtidens bibliotek och förenklad tillgång till information.

Nomineringar

Partidistriktet nominerar Lars Ohly som partiordförande, Ana Rubin, Helen Engholm, Mats Pilhem och Henrik Holmqvist Dinamarca till partistyrelsen, Marie-Ann Eriksson till revisor, Nazem Tahvizadeh och Elise norberg Pilhem till den centrala valberedningen.

Nu packar vi ihop och går hem. Tack för dessa två dagar kamrater.Vi har en värld att ändra och ett val att vinna.

Uppdatering: Nu är alla beslut införda och ändringar gjorda. Läs det färdiga kommunalpolitiska programmet här.

Läs alla mina inlägg om årskonferensen 2010. Fler bilder (som inte fick plats i något annat inlägg):

2 kommentarer

Lägg till →

  1. Har ni röstat för försäljning av kommunal mark tidigare eller är det bara en ändring i programmet? Det är svårt att hitta det tidigare kommunalpolitiska programmet så man kan jämföra.

    • Jöran Fagerlund 22 februari 2010 — 10:11

      Ja vi har röstat för försäljning tidigare och vi har inte skrivit om det tidigare i det kommunalpolitiska programmet. Årskonferensen fattade beslut om en kursändring i politiken. Nu blir det andra bullar.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: