Givande påtryckningar från Forum för feministiska föräldrar

Amanda, Maj, Marlene och Eva.

Vissa påtryckningar är mindre roliga, som när Bil Sweden eller Västsvenska Industri och Handelskammaren vill ha en ny motorväg under Göta Älv. Andra påtryckningar är roligare, som att träffa Forum för feministiska föräldrar och diskutera en jämställd föräldrautbildning på BVC och fler genuspedagoger i förskolan.

Tredjenamnet på Vänsterpartiets riksdagslista Marlene Svensson, Maj Karlsson och jag träffade Eva Lindholm och Amanda Duregård från Forum för feministiska föräldrar, FoFF, i stadshuset idag. Det var ett givande möte där vi diskuterade många olika sätt kommunen och regionen kan förbättra sitt arbete för att uppfylla Sveriges mål på jämställdhetsområdet.

Förskolan och skolan är en självklar arena där jämställdhetsarbetet kan stärkas. En jämställdhetsdiplomering, motsvarande den miljödiplomering kommunen idag erbjuder, vore på sin plats.

Frågan om föräldrautbildningen på BVC tar vi med oss till partikamraterna i regionen. Läge för en motion till regionfullmäktige. Jag kan skriva den om någon vill lämna in den.

Tyvärr kommer feministiskt föräldraskap och brytande av stereotypa könsroller att bli en huvudfråga i årets valrörelse men jag är övertygad att grupper som FoFF eller PiFF, Pappor för individualiserad föräldraförsäkring, kan utnyttja valrörelsen till sin fördel. Bjud in ledande företrädare för partierna till paneldebatt, filma svaren och lägg upp på YouTube. Ägna sedan mandatperioden åt att få partiföreträdarna att stå för sina löften.

Frågan om feministiskt föräldraskap är högaktuell. EU håller på att ta fram förslag där mammor skall ha sex veckors obligatorisk mammaledighet. Så mycket för delad föräldraförsäkring.

– Om det sedan går igenom, vilket det finns en risk för, vore det en tillbakagång för de nordiska länderna där vi kommit längre i frågan om föräldraledighet. Hos oss är det en rättighet, inte ett obligatorium. Men det är samtidigt viktigt att komma ihåg att det här är ett minimikrav som också vore en framgång för flera länder där föräldraledigheten inte är utbyggd, säger Svensson till DN.

FoFF finns även på Facebook och driver en Wiki för praktiska diskussioner. Även PiFF finns på Facebook och har en hemsida.

Läs Eva-Britt Svenssons blogg här och här också.

Intressant? Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , ,

Media: GP, Svd, Svd, Svd, DN, GP, Svd, DN,

17 kommentarer

Lägg till →

 1. karl-otto hultström 10 mars 2010 — 12:11

  Ja , för en gångs skull har vi samma åsikt ! Dr Kosmos verkar vara en herre i min smak. Mem Borgarsvin ? Så vulgärt hade jag inte uttryckt mig. Men kämpa på du Jöran ! Du anar inte hur många glada skratt du ger mig ! En sak undrar jag dock över vilket är ditt favoritsamhälle ? Är det Nordkorea ? Eller diktaturen på Kuba ? Eller ngn militärdiktatur i Asien ? Men du kanske är drömmare och sitter och saknar DDR och Sovjet ?

  • Nej, ett vegetariskt och makrobiotiskt hållbart samhälle där alla bor i samma område, alla går omkring i mjukiskläder, alla har exakt lika lön, alla män definierar som feminister och alla tycker att de lever ”i den bästa av världar”

 2. karl-otto hultström 09 mars 2010 — 18:09

  Typiskt kommunistsnack ! Det är ju just skillnaden som gör motparten intressant.
  Annars skulle ju med tiden jorden dö ut, då det ju inte är lika kul med sin brorsa. Satsa istället på att markera skillnaden mellan könen !

  • Jöran Fagerlund 09 mars 2010 — 19:43

   Ja du, Karl-Otto det måste var dig Doktor Kosmos tänkte på när de skrev låten Borgarsvin:

   ”Bilprovning är kommunistförmynderi
   säger han, sur och tvär.
   Män är män och kvinnor kvinnor
   och moskéer passar inte här.”

 3. Jöran Fagerlund :
  Nej det är sådant vi måste ta till för att inte begränsa våra liv i onödan men valfrihet kanske inte är din tekopp, Bengt.

  Jag kan ju genmäla att valfrihet och demokrati är en grundsten i de civilsierade demokratiska länderna som uppnått välstånd.
  VI kan dock inte leva på att ”genusteoretisera” vår omvärld och varifrån du får detta att om man inte gjorde detta ”teoretiserande” så skulle detta begränsa oss.

  • Jöran Fagerlund 04 mars 2010 — 11:17

   Se dig omkring på arbetsmarknaden. Tror du att uppdelningen i manliga och kvinnliga yrken bara är en slump? Jämställdhet handlar inte om teorier utan om praktik. För en bra praktik kan det vara bra att använda vissa begrepp och förklaringar. Exempelvis att skilja på kön och genus för att slippa diskussionen om kromosomer när vi pratar arbetsmarknad. På vilket sätt tycker du att det blir lättare att skapa jämlikhet och exempelvis motverka stereotypa yrkesval om man, som du gör, blandar in biologi och kromosomer?

   • .. och enligt ditt resonemang (och praktik) så skulle alltså arbetsmarknaden kvoteras enligt politiskt korrekta genusteoretiska principer…

    Men herre Gud! Varför inte låta människor få göra vad de själva anser sig bäst lämpade för!
    UTAN klåfingrigt ”besserwissrande” från ”pekpinneadeln”…

    • Hela poängen med feminism är alltså just att låta människor göra det de anser sig bäst lämpade för, UTAN klåfingrigt besserwissrande från omgivning och stela stereotyper.

     Det är bra att du kom ut som feminist, Bengt.

    • Jöran Fagerlund 04 mars 2010 — 12:51

     Var läser du att jag skriver något om kvotering? Det är ju så att flickor och pojkar idag tämligen mekaniskt ”kvoteras” in i olika yrken. Att vara en feministisk förälder handlar precis om att ”Men herre Gud! Varför inte låta människor få göra vad de själva anser sig bäst lämpade för!”. Historiskt har ju de flesta yrken bara varit öppna för halva befolkningen oavsett vad de själva har ansett sig vara lämpliga för.

 4. Karl-Otto Hultstrom 04 mars 2010 — 05:36

  En stilla undan baa . Vad gor, vill och kan feministiska foraldar som vanliga foraldrar inte kan ?

  • Jöran Fagerlund 04 mars 2010 — 08:40

   De försöker ha en medveten syn på genus, hur kön skapas socialt. De försöker låta bli att tvinga in sina barn i en stereotyp roll bara för att de råkar vara flickor eller pojkar. Ge sina barn fler valmöjligheter. Verklig valfrihet är ju något som ni borgare konstant motarbetar så jag förstår om du har problem att fatta poängen.

   • Men oj?
    Är inte kön biologi.. Eller har mina lärare ljugit för mig när det lärdes ut att varelser av hankön har kromosomparet XY och varelser av honkön kromosomparet XX..

    • Jöran Fagerlund 04 mars 2010 — 09:16

     Jo kön är biologi och genus är den sociala konstruktionen av manligt och kvinnligt som kommer ur uppdelningen av män och kvinnor utifrån kön. Läs gärna mer om genus på wikipedia.
     Dina föräldrar hade helt rätt om kromosomuppsättningarna men kromosomerna förklarar väldigt lite av de egenskaper vi traditionellt förknippar med män resp. kvinnor. Det är därför genus är ett bra begrepp.

 5. En liten minoritet som topprider och ”dresserar” majoriteten och Gud nåde den som vågar säga emot!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: