Är Göteborg redo för den nya minoritetslagstiftningen?

Vänsterpartiet välkomnar regeringens samlande strategi för minoritetspolitiken. I stort innehåller strategin ett steg framåt för de nationella minoriteternas rättigheter även om Vänsterpartiet vill göra mer. Den nya lagen trädde i kraft den 1 januari 2010 och därför lämnade jag in en interpellation till kommunstyrelsens ordförande om Göteborgs Stad är redo för den nya lagstiftningen.

Av svaret att döma pågår mycket arbete vilket är bra. Det pågår en utredning om att göra Göteborg till förvaltningsområde för finska. Om inte utredningen påvisar motsatsen är jag övertygad att det vore bra för Göteborg att ansöka om att bli ett förvaltningsområde för finska.

Det finns dock flera sätt för Göteborgs Stad att gå före och ha högre ambitioner än regeringen. Ett sätt kan vara att låta genomföra grundläggande dokumentation, alternativt att systematiskt sammanställa befintlig dokumentation. En sådan samlad dokumentation tillsammans med en offentlig ursäkt kan vara ett sätt att försöka försonas med denna historia.

Denna uppgift ligger naturligtvis främst på regeringen men även kommunen bör systematiskt titta på hur vi har agerat gentemot minoriteterna. I synnerhet som regeringen duckar sitt ansvar nationellt är det angeläget att Göteborgs Stad tar sitt ansvar..

– Vidare finns det många saker Göteborgs Stad kan göra som kanske vid första anblicken ter sig futtiga. Det kan handla om att öka möjligheten att ta in fler TV-kanaler i allmännyttans fastigheter. På en fotbollsmatch mellan Sverige och Finland använde man svenska och engelska men inte finska. Inom äldreomsorgen kan man anställa flerspråkig personal. Med Vänsterpartiets ’välfärdskrona’ i skattehöjning hade det varit betydligt lättare.

Interpellationen behandlas av kommunfullmäktige i morgon torsdag den 25 februari. Läs pressmeddelandet på partidistriktets hemsida.

Intressant? Läs även andra bloggares åsikter om , , ,

2 kommentarer

Lägg till →

  1. Karl-Otto Hultstrom 27 februari 2010 — 05:19

    Minoritetspolitiken ? Vad menas med det ? Finnar ar val kanppt i minoritet i Sverige. Det ar val den storsta gruppen invandrare. Om man kan kalla den ostra rikshalvan for utlandet. Som agt vad menas med minoritspolitik ?

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: