Svart på vitt, pigavdraget är ett avdrag för överklassen

Från bloggen Veckans graf.

SCB presenterade statistik för vilka som har begärt avdrag för hushållsnära tjänster. Bilden här ovan är från den utmärkta bloggen Veckans graf. Föga förvånande har nästan hälften av avdragen gjorts av personer dom tjänar mer än 500 000 per år. Svart på vitt ett överklassavdrag enligt SCB.

De som har besktivit problemen med Socialdemokraternas och Miljöpartiets tankar på att förbättra reformen istället för att avskaffa den är Marika Lindgren Åsbrink, Anna Ardin och Thaher Pelaseyed. Thaher kallar träffande Mikael Damberds (S) vurm för frågor högersossar tror att mellanskikten i storstäderna vill ha för Stockholmssyndromet.

En dyr reform som inte ger många jobb. Sex timmars arbetsdag med bibehållen lön skulle var betydligt bättre för de flesta. Alla som har lägre timlön än vad det kostar att anlita en städfirma måste ju arbeta mer än en timme för att kunna betala en timmes städhjälp.

Uppdatering: Läs Cecilia Verdinelli i GP om snökaos och livspusslet.

Intressant? Läs även andra bloggares åsikter om , , , , ,

Andra som bloggat: Ung Vänster, Anna Ardin, Rebella, Alliansfritt Sverige, Veckans graf, Utredarna1, Utredarna2, VSF, Storstad, Peter Andersson, HBT-sossen, Jens Holm,
I medierna: Svt, GP, Exp, DI, Sydsv, SVT1, SVT2, GP, DN1, DN2, SvD, Svd, Svd, Svd, Svd, GP, GP, GP, GP, AB, AB, AB,

Annonser

17 Comments

Lägg till →

 1. Du har rätt i att vi nästan alltid tycker olika och det inte innebär att du har fel men i flera fall har du faktiskt fel i sak. Exempelvis om de statistiska måtten eller om sojabönor innehåller lika mycket bundet kol som ett träd i Amazonas.

  Nej, försök inte att ”klå” mig när det gäller statistik! Ej heller när det gäller CO2-upptagningsförmågan lövträd/sojabönor.
  I fall 1 lutar jag mig mot 60 ”gamla” poäng från GU och i fall 2 att det inte är trä i sig som tar upp CO2 utan klorofyllet i växtligheten.

  • Jöran Fagerlund 06 mars 2010 — 21:54

   I det här fallet får du se dig besegrad. För att vi inte skall prata förbi varandra vill jag att du svarar på dessa frågor:

   1 behöver de olika kategorierna i en ordinalskala vara lika stora?

   2 bildas koldioxid när trä brinner, och kommer det i så fall enbart från klorofyllet?

   • Nu skall du inte föregripa vad som är rätt och riktigt när du så uppenbarligen har fel.

    Huruvida de olika kategorierna i en ordinalskala ”behöver” vara lika stora har inte med frågan att göra.
    Inkomstgrupp A, B, C osv skall om vi skall kunna jämföra dem emellan vara lika stora m.a.p undre och övre inkomstgränser.
    I dessa olika grupper kan vi sedan mäta andelen som likt (S)-partitoppen använder sig av RUT-avdrag resp. inte och åsätta dessa ett procentuellt värde.
    Omm vi vill kunna säga någonting om dessa värden så delar vi in dessa inkomstgrupper i sinsemellan olika strata men där skillnaden mellan varje stratas övre resp. undre gränser är densamma. Annars kunde vi ju ha en grupp A med inkomst 0 – 199 999 och en grupp B 200 000 -> [ingen övre gräns] Genom att välja dessa grupper på detta sätt så kan vi ju visa att den första gruppen inte använder sig av RUT medan den andra bestående av ”höginkomsttagare” använder sig av RUT.

    CO2 bildas när allt som innehåller kol brinner.
    Klorofyll i organisk växtlighet tar upp CO2 och bildar tillsammans med solljus O (syre)
    Jag tror även att du behöver en grundläggande kurs i organisk kolkemi!

 2. ”Statistik är som en bikini. Den visar mycket, men skyler dock det mest väsentliga” (Uffe Elleman Jensen). Med din statistik förstärker du en myt, som inte finns.
  Av de c:a 92000 bidragen, så har 22.000 med inkomst under 200.000 köpt tjänsten. Det är 24% det!!! I gapet 200.000-500.000, så har 43.000 köpt tjänsten, vilket 46 %! I det högsta skiktet är motsvarande siffror 27.000 personer = 29%.

 3. Karl-Otto Hultstrom 25 februari 2010 — 04:31

  Javisst, so what ? Skapar ando vita jobb. Jobb som jobb. Battra att jobba som piga an att ga arbetslos. Dessutom skapar det kontakter me de battre lottade. Pigorna far lara sig lite ordnings och reda, lite klass pa maten och inredningen och framfor allt samtalen. Bara bra tycker jag !Men jag forstar att det retar gamla kommunister.

 4. Sett ur en ren statistisk synvinkel är grafen totalt intetsägande. Man har delat inte grafen i olika strata (här: inkomstintervall) men för att man skall kunna dra någon slutsats ur materialet så SKALL de olika inkomstintervallen vara lika breda!
  0 – 199 999, 200 000 – 399 999, 400 000 – 599 999 osv.

  Först då kan man dra några slutsatser ur materialet. Inte annars!

  • Jöran Fagerlund 02 mars 2010 — 17:04

   Du har som vanligt fel Bengt. Det behöver inte vara en intervallskala för att det skall säga nånting. Hälften av befolkningen tjänar mindre än 200 000 den andra hälften tjänar mer.

   • ”..som vanligt fel..”
    Ja, jag tycker INTE som du men därför behöver det inte vara jag som ”har fel”…
    Läs en grundkurs i statistik va..!

    • Jöran Fagerlund 04 mars 2010 — 13:09

     Jag har läst statistik både på Högskolan Dalarna och Grafiska institutet. Det finns olika mätskalor. Som man kan göra olika saker med inom statistiken. Bara för att man inte kan räkna medelvärden på nominalskalor (exämpelvis män, kvinnor) betyder inte det att det är en ointressant skala. Samma sak med ordinalskalor (exempelvis höginkomsttagare, låginkomsttagare). Det behöver inte vara intervallskala eller kvotskala (intervallskala med en nollpunkt) för att säga något.

     Dessutom kan man använda andra intervall än de du pratar om. Ett vanligt mått är inkomstdeciler eller percentiler. Då delar man in befolkningen i tiondelar. Då är det antalet personer som är lika stora i varje tiondel, inte inkomstspannet.

     Du har rätt i att vi nästan alltid tycker olika och det inte innebär att du har fel men i flera fall har du faktiskt fel i sak. Exempelvis om de statistiska måtten eller om sojabönor innehåller lika mycket bundet kol som ett träd i Amazonas.

     • Irrelevant i sammanhanget! Du vill visa mha denna ”statistik” att det är fler ”höginkomsttagarare” än ”låginkomsttagare” som använder sig av vit hemhjälp.

      Om man vill kunna jämföra siffrorna så skall de olika strata vara lika breda!
      Annars försöker man att jämföra äpplen med päron och vice versa!

      Men du kanske inte har läst vad en skrifställare skrev redan för länge sedan…
      Det finns lögn, förbannad lögn och statistik!

      Eller du kanske medvetet ”skruvar” statistiken för att ditt eget budskap skall vara ”rätt”.
      😉

 5. Aron Mathiasson 24 februari 2010 — 20:09

  Jag skulle gärna se en uppdelning av stapeln 200000-500000. Det är en jävla skillnad på att dra in 16700 i månaden och 41600.
  Jag är tveksam till att de är de som har mellan 200000 och 350000 om året som står för en betydande del av spannets avdrag.

  • Jöran Fagerlund 24 februari 2010 — 20:28

   Kolla länkarna till de andra bloggarna och till SCB så kanske du kan få svar. Speciellt Marika Lindgren Åsbrink har intressanta diagram. T.ex. att endast 376 personer som tillhörde den halva av befolkningen som har lägst inkomster fick skatterabatt. 70127 tillhörde den halva som har högst inkomster.

   • Aron Mathiasson 24 februari 2010 — 20:58

    I SCBs rapport går att läsa
    ”De största skillnaderna visar sig då personer på olika inkomstnivåer jämförs. Bland dem med hög inkomst var det betydligt större andel som hade skattereduktion än bland dem med låg inkomst. Av de drygt 6 miljoner personer som hade en årsinkomst under 300 000 kronor var det endast tre promille som hade skattereduktion. Av dem i intervallet 300 000–500 000 kronor var det en procent och av dem med högre inkomst än 500 000 kronor var det fyra procent. I hela befolkningen 20–64 år låg medianinkomsten 2007 på 240 000 kronor. Bland dem med skattereduktion låg motsvarande belopp på 430 000 kronor.”

 6. Man kan alltså säga att 55 procent av dem som använder avdraget tjänar under en halv miljon om året…

  Och så kan man också säga att 4 av 5 som får jobben annars inte hade haft något jobb, oavsett regeringsfärg eftersom de ofta varit arbetslösa hela livet.

  Men det är väl så, hellre arbetslöshet än serviceyrken. Jobbar man inte inom industrin är man inget värd. Gärna avdrag till gubbar som renoverar badrum men inget till dem som städar samma utrymme.

  För övrigt är det skillnad på subvention och skattereduktion. Men det förväntar jag mig inte att vänsterfolk som inte kan räkna ska begripa.

 7. Sicket nonsens. Om du kollar på de andra stolparna så visar de… Ja, vad visar de?
  1. Att det måste bli ännu mer attraktivt för dem med inkomster under 200 kkr/år att använda avdraget.
  2. Att de med inkomster mellan 200 och 500 kkr/år använder avdraget mest (fast i kommunisternas värld är väl dessa ”rika” också?)

  Som ovanstånde inlägg skriver, RUT-avdraget gör svarta jobb vita och skapar jobb.

  Dessutom, ”pigavdrag”, är inte det en närmast misogyn benämning?
  Och hur ser ni kommunister på ROT-avdraget? Som ett ”drängavdrag”?

  • Men nu är det så Erik att vänstern inte är ett kommunistparti. Vänstern står inte för det kommunisterna gör/gjorde, du borde läsa på innan du gör fler felaktiga uttalanden.

 8. Ja, och??
  Det skapar ju vita arbetstillfällen..
  För inte kan det väl vara någonting fel i att delar av ekonomin som tidigare var om inte svart så åtminstone grå kommer upp och kan redovisas vitt

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: