Borgarna försvarar fastighetsägarnas rätt att sålla bland hyresgästerna

Bostad är en mänsklig rättighet. Punkt. Därför har Marie Lindén (V) ställt en interpellation till kommunstyrelsens ordförande om när vi får en kommunal bostadsförmedling i Göteborg.

De borgerliga försvarade Magnus Ersman, fastighetsägarna, som idag i GP skriver:

För oss är det nämligen självklart att även hyresvärdar och hyresgäster, likt alla andra näringsidkare och kunder i Sverige, oavsett branschtillhörighet, själva ska få välja sina egna kunder respektive leverantörer.

Fastigheternas rätt att välja hyresgäster står alltså – enligt fastighetsägarna och de borgerliga – över FN:s deklaration om mänskliga rättigheter.

Självklart löser inte en bostadsförmedling bostadsbristen. Det enda som löser bostadsbristen är att vi bygger mer. För detta har de rödgröna presenterat en utmärkt bostadspolitisk överenskommelse som jag skrivit om tidigare. Intressant i denna överenskommelse är att den innehåller krav på kommunal bostadsförmedling. Med en rödgrön valseger kommer den politiska trätan om bostadsförmedling mellan S, V och MP i Göteborg att vara löst: riksdagen kommer att besluta att vi skall ha en bostadsförmedling.

Läs alla mina inlägg om kommunfullmäktige.

Intressant? Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , ,

Ping: DN, DN, DN, DN, DN, DN, DN, DN,

5 kommentarer

Lägg till →

 1. Mikael Wallgren 28 februari 2010 — 13:15

  Karl-Otto, ja, det skulle jag. Det är därför inte fastighetsägaren ska få välja. Det är liksom inte en plasma-TV fastighetsägaren hyr ut, utan en grundläggande mänsklig rättighet som även den med betalningsanmärkning har rätt till.

  Jämför andra brancher, där är det kunden som väljer vem den ska köpa av, inte tvärtom. Om ica inte släpper in en rom, en invandrare eller en mindre bemedlad förtidspensionär så är det ett glasklart fall av diskriminering. Varför är fastighetsägaren annorlunda? Mänskliga rättigheter prioriteras lägre än maximal profit för dem. Det är sorgligt.

  De väljer för övrigt bort folk som har oklanderlig ekonomi, bara för liten, enligt dem.

 2. Karl-Otto Hultstrom 28 februari 2010 — 05:08

  Om du sjalv vore fastighetsagare skulle du val valja den som inte har naga betalningsdanmarkningar framfor fen den som har massor ??!!

  • Jöran Fagerlund 28 februari 2010 — 09:47

   Precis som när jag som grafisk formgivare och fotograf jobbar med saker som ligger nära den grundlagsskyddade yttrandefriheten skulle jag om jag var i en bransch som omfattas av FN:s mänskliga rättigheter vara mån om att inte bryta mot dessa rättigheter. Som vanligt betraktar dock borgerligheten oftast FN:s mänskliga rättigheter som ett besvärligt rundningsmärke snarare än något som skall försvaras till varje pris.

 3. Vad har du förväntat dig av borgerliga?
  De kan aldrig stå på arbetar klassens sida till och med de vill ha tillbaka 1700_1800 talet demokrati var fyrtio tusen riksdaler ger en röt. eller hur?

 4. Mikael Wallgren 25 februari 2010 — 19:54

  Höll på att spy när jag läste det där i GP idag. Min mor som på 12 år aldrig varit sen med en hyra sökte i åratal på Boplats utan att få någon lägenhet. Hon har sökt och fått höra att hon tjänar för lite även när hon sökt lägenheter som är 1000:- billigare än hennes nuvarande… Nu har hon fått en ny, via Familjebostäders omflyttningskö.

  Och min mor är i äldre medelåldern, blond och blåögd, vill inte tänka mig hur det är för Mohammed eller Roos…

  Kämpa på!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: