Det rör sig i Göteborg för minoritetsspråken men inte tillräckligt fort

Debatterna om Mikael Jansons (Fp) interpellation och om min interpellation om minoritetsspråken slogs samman till en debatt. Den gick bra även om det aldrig hettade till. I Anna Johanssons (S) svar fanns positiva signaler. En utredning om att frivilligt ansluta Göteborg till förvaltningsområdet för finska. I debatten framkom att det inte finns något formellt uppdrag i kommunstyrelsen om en utredning men en grupp jobbar med frågan. Viktigt att bevaka arbetet med andra ord. Om inga besked kommer under våren får vi gå in med ett yrkande i kommunstyrelsen eller en motion om en sådan utredning.

Närmare 30 000 göteborgare pratar finska. Av diskussionen att döma finns det intresse för flera partier att ansluta Göteborg till förvaltningsområdet för finska.

Genom mina kontakter med företrädare för sverigefinnarnas organisationer förstår jag att det finns mycket kvar för Göteborg att göra. Inom äldreomsorgen kan man anställa flerspråkig personal. Med Vänsterpartiets ’välfärdskrona’ i skattehöjning hade det varit betydligt lättare. Det är klart att det går att lösa detta med speciella boenden på enskilda språk men både för de stora språkgrupperna och framför allt för de mindre språkgrupperna är det betydligt bättre att anställa flerspråkig personal.

Mikael Janson (Fp) var inte sen med att föra fram borgerliga ”valfrihetsreformer” som fler utförare försvårar ju bara detta arbete. Med fler huvudmän blir det svårare att matcha språkkompetens med medicinsk kompetens för de äldre eller pedagogisk kompetens för barnen.

Det finns flera sätt för Göteborgs Stad att gå före och ha högre ambitioner än regeringen. Ett sätt kan vara att låta genomföra grundläggande dokumentation, alternativt att systematiskt sammanställa befintlig dokumentation. En sådan samlad dokumentation tillsammans med en offentlig ursäkt kan vara ett sätt att försöka försonas med denna historia.

Denna uppgift ligger naturligtvis främst på regeringen men även kommunen bör systematiskt titta på hur vi har agerat gentemot minoriteterna. I synnerhet som regeringen duckar sitt ansvar nationellt är det angeläget att Göteborgs Stad tar sitt ansvar..

Vidare finns det många saker Göteborgs Stad kan göra som kanske vid första anblicken ter sig futtiga. Det kan handla om att öka möjligheten att ta in fler TV-kanaler i allmännyttans fastigheter. På en fotbollsmatch mellan Sverige och Finland använde man svenska och engelska men inte finska.

Läs alla mina inlägg om kommunfullmäktige. Läs mer om de fem officiella minoritetsspråken på Wikipedia.

Intressant? Läs även andra bloggares åsikter om , , , , ,

2 kommentarer

Lägg till →

  1. Karl-Otto Hultstrom 04 mars 2010 — 05:42

    Vissa sprak som finska ar ju ett naturlit inslag i Sverige. men faen vet om t ex somaliska ska undervisas och betalas av skattemedel. De storre spraken ar val OK men nan stans maste en grans dras. Det ankommer f o ovrigt pa utlanningen sjalv att laa sig svenska. Ellern hur ?

    • Jöran Fagerlund 04 mars 2010 — 08:35

      Läs på om minoritetslagstiftningen. Somaliska är inte ett språk som omfattas av den lagen. Däremot är det klart att även somaliska skall finnas med i hemspråksundervisningen. Inget tyder på att språkinlärningen minskar om man lär sig fler språk. Du glömde väl inte din svenska när du lärde dig engelska?

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: