Folkpartiet har som vanligt svårt att följa demokratiskt fattade beslut och agerar krypskyttar mot folkomröstningen om EMU

I debatten om motionen av Kristina Bergman Alme (FP) och Helene Odenjung (FP) om att utreda möjligheterna att införa euron som parallellvaluta i Göteborgs Stad blev det tydligt att det inte handlade om turism utan om att ”sända signaler att Sverige är med i EU” och att få göteborgarna mer positiva till EMU.

Med reseberättelser från ungdomen och anklagelser om att vi resonerar som gamla knarriga fastrar som säger ”så här har vi alltid gjort” försökte borgarna påskina att vi är emot förändring. För det första kan även gamla fastrar ha rätt ibland men i detta fall är det ju precis tvärt om. Det är ju borgarna som vill låsa sig fast i historien och betala med kontanter medan vänstern jobbar för det moderna kontantlösa sättet att betala med kort. Precis som så ofta i denna fullmäktigeförsamling är det vänstern som står för framtiden och borgerligheten som längtar tillbaka till ett svunnet 1800-tal.

Här är vad jag sade i mitt anförande:

Ladies and Gentlemen, Madames et Messeurs, Damen und Herren

Vi skall prata Europeisk turism och hur vi skall underlätta för medborgare från EMU-länder att turista här. Eller är det egentligen det motionen handlar om? Skrapar man på argumentationen i motionen ser man att besöksnäringen har väldigt lite med motionen att göra. Istället är det Folkpartiet som – precis som med kärnkraftsomröstningen – har svår att acceptera ett demokratiskt fattat beslut. En folkomröstning där folkflertalet gick emot eliternas önskan att ansluta Sverige till EMU.

I motionen anges att sex av tio hotellgäster kom från EMU-länder. För att få lite perspektiv ringde jag runt till olika branschorganisationer och fackförbund i förmiddags. Göteborg & co. anger att sju av tio hotellgäster kom från Sverige och Sverige är ju som bekant – till Folkpartiets stora förtret – inte medlemmar av EMU.

Det intressanta i sammanhanget är väl ändå hur många som betalar sina hotellnätter kontant? Efter att ha kopplats runt ett tag hamnade jag hos Svensk Handel i Stockholm som inte hade specifik statistik för hotell men de antog att det inte kan vara fler som betalar hotell kontant än i elektronikhandeln där 80 procent betalar med kort. Till detta kommer alla övernattningar som betalas med faktura eller i förskott av resebyråer.

I Göteborg finns hotell där man kan betala med Euro. Gothia Towers är ett av dem. I augusti 2009 gjordes runt 10 000 utcheckningar. 90 av dessa betalades med Euro. I januari var det 50.

Om det vore önskvärt med parallellvalutor i Göteborg är det mer rimligt att titta på den danska eller den norska kronan men det är inte önskvärt med fler valutor. Handeln och fackföreningarna jobbar ju aktivt för att minska flödet av kontanter för att hålla nere rånrisken.

De enda som tjänar på stora kontantflöden är brottslingar och säkerhetsföretag. Med dubbla växelkassor ökar rånrisken i butikerna och med Euro som parallellvaluta öppnar sig nya möjligheter för pengatvätt i Göteborg.

Rånrisken är en viktig fråga för Handels avdelning 24 – där jag själv för övrigt var medlem innan jag blev egen företagare – och ett reellt arbetsmiljöproblem för medlemmarna. Om ni tror att jag är beredd att riskera liv och lem för mina forna fackföreningskamrater bara för er diffusa önskan att kringgå en folkomröstning så tror ni fel.

Folkpartiet sitter i regeringsställning ett halvår till. Vill ni ompröva folkomröstningen om EMU har ni chansen men även ni inser väl att ni skulle förlora en sådan omröstning. I synnerhet som hela EMU-projektet riskerar att haverera med Greklands, Portugals, Irlands och Spaniens akuta ekonomiska problem. Dagens verklighet slår hål på det sista av Folkpartiets argument i motionen: att Euron har stärkts mot andra valutor, inklusive den svenska kronan.

Men det är ju som vanligt så att tomma tunnor skramlar mest. Med detta yrkar jag bifall till kommunstyrelsens förslag att avslå motionen.

Läs alla mina inlägg om kommunfullmäktige.

Intressant? Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , ,

6 kommentarer

Lägg till →

 1. Folkpartiet har som vanligt oklart politik men men folkpartiet har ett stort stöd till Israel och Israels ockupation…
  Folkpartiet bör förstå att stödet till Israel är ett brott mot lagen…

 2. Mikael Wallgren 25 februari 2010 — 20:01

  Vad fick du för svar på ditt inlägg?

 3. Jag tycker vi ska ha en till folkomröstning med alternativen
  1. Medlemsskap i EMU
  2. Utträde ur EU.

  Det är rimligt.

 4. en majoritet av svenska folket vill införa euron som valuta i Sverige. Folkpartiet driver opinion för valutan – du kritiserar för jämnan regeringen. Varför följer inte du i så fall vad svenska folket har sagt: Alliansregering!

  • Jöran Fagerlund 25 februari 2010 — 18:46

   Folkpartiet driver inte opinion de vill införa valutan i strid med folkomröstningsresultatet utan ny folkomröstning. Jag driver opinion för en ny regering men jag har full respekt för att folket röstade fram en borgerlig majoritet och att Reinfeldt är statsminister. Det är skillnaden.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: