Inget stöd i kommunstyrelsen för nytt ägardirektiv för Liseberg AB

Solceller på taket till farfars bil och små vindkraftverk runt om i parken vore väl ett bra sätt att tydliggöra Göteborgs miljöarbete för alla besökare.

Motionen om att ta fram ett nytt ägardirektiv till Liseberg AB för att göra parken till ett rent nöje fick inget stöd bland de andra partierna i kommunstyrelsen igår. Motiven till avslagen är rätt klena. Det handlar både från borgarna och S och MP om stadens styrmodell och att de inte vill ha för detaljerade ägardirektiv. Det är samma partier som i fullmäktige har föreslagit att Götaplatsen skall lysas upp respektive förbjudit användandet av buteljerat vatten. Inget fel i de besluten men det blir lite inkonsekvent att använda ”fullmäktige-skall-inte-lägga-sig-i-detaljer-argumentet”

Nu hävdar jag ofta min rätt att vara inkonsekvent men det hade ju varit lättare och ärligare för de andra partierna att säga att de inte vill ha rättvisemärkt choklad på Liseberg. Debatten blir ju enklare på så sätt. S och MP hävdar att deras budget styr mot samma mål. Mycket görs på Liseberg för att minska miljöbelastningen men inte tillräckligt mycket. därför behövs ett nytt ägardirektiv.

Motionsbehandlingen har varit usel. Det är bara Lisebergs VD som har fått den på remiss. Den politiskt valda styrelsen svarar inte på remisser i bolagen. Men det finns ju andra i kommunen som skulle kunna ge bra synpunkter. Göteborg Energi, kretsloppsnämnden, miljönämnden, BRG… Ett hållbart Liseberg berör inte bara Liseberg.

Under eftermiddagen igår var vi på jämställdhetsutbildning med kommunstyrelsen. Därför kommer onsdagsrapporten från KS idag torsdag.

En spännande utveckling kom kring Anders Flankings (C) motion om att öka elevmedverkan i utvärderingen av undervisningen. S, V och MP yrkade att motionen skulle bifallas med SDN Tynnereds motiv. M, FP, KD yrkade avslag. Kul debatt i kommunfullmäktige, med de rödgröna och centern mot de blå, är att vänta.

Västtrafiks verksamhetsplan bordlades en vecka. Visionen för centrala älvstaden fick bifall till stadskansliets förslag.

Förslaget till finansiering av Hamnbanan fick bifall medan trängselskatterna blev bordlagda en vecka. KS behandlar ärendet på onsdag och fullmäktige skall fatta beslut på torsdag.

Alla partier hade ett gemensamt yrkande om ännu en indikator för det lokala miljökvalitetsmålet för ingen övergödning. Ännu ett miljömål antaget i full enighet. Snart börjar jag bli orolig för att det inte är vänstern som har förhandlingsframgångar utan att vi går på en blåsning varje gång M eller KD håller med oss. KD gick, trots allt, till val på sänkt bensinskatt. Jag skriver detta mest på skämt. Eftersom de lokala miljökvalitetsmålen är tillståndsmål, dvs. vilket tillstånd miljön i Göteborg skall vara i för att vi skall kalla det för bra, är det ganska lätt att enas. Det blir värre när vi skall förverkliga målen.

Årsredovisningen godkändes medan bokslutsberedningen bordlades. Kommunstyrelsen föreslår avslag på Franziska Osterberg Gustafssons (C) motion om jobbskifte.

Vänsterpartiets motion om ett Romskt kulturcenter bordlades. Vi har förhoppningar att nå framgång. Det går att skymta en svängning i de andras motstånd.

Vårt kommunalråd Marie Lindén var sjuk så Vänsterpartiet kunde inte yrka något denna vecka. Alla handlingar och protokoll från dagens KS-sammanträde hittar du här.

Intressant? Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , ,

Media: GP, GP, GP,

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: