Och så säger de att Vänsterpartiet inte kan vinna röster på miljöfrågorna…

I medvind. Maria Wetterstrand och Peter Eriksson.

Det går bra för Miljöpartiet, tvåsiffrigt i en undersökning i Expressen. Grattis Wetterstrand & co. Ett framgångsrikt miljöparti borgar för en rödgrön regering efter valet i september.

Trots att Vänsterpartiet på flera punkter har en bättre miljöpolitik lokalt i Göteborg och nationellt, som jag har skrivit om tidigare, har de högre trovärdighet än Vänsterpartiet i miljöfrågorna. Kanske inte så konstigt, men det måste leda till rätt slutsatser för Vänsterpartiet.

Framgångarna för MP visar att miljöfrågorna är viktiga för folket. I det läget prioriterar Vänsterpartiets partistyrelse ner miljöfrågorna. Detta har jag skrivit om tidigare i samband med partistyrelsens förslag till valplattform och Lars Ohlys besök i Göteborg.

Det är ett felslut att tro att Vänsterpartiet inte kan vinna röster på miljöfrågorna. Bara för att Miljöpartiet har större trovärdighet innebär inte det att vi skall lämna walk-ovrer. Tvärt om. Just därför att vi inte kan vända detta med mindre än enorma insatser i tiotals år måste insatser göras nu inför valet. Målet är inte att ta över Miljöpartiets roll som ”enfrågeparti”.

Vänsterpartiets styrka är vår helhetssyn på politiken och när trovärdigheten för vissa delar av vår politik förbättras inte helheten av att just dessa delar prioriteras ner. För att de frågor vi prioriterar i valrörelsen: integritet på nätet och världens bästa välfärd – utan vinstintressen skall få fullt genomslag i valrörelsen har vi inte råd att tappa väljare de väljare som också vill ha en bra klimat och miljöpolitik. Om det uppstår en motsättning mellan bra välfärd och klimat riskerar vi att tappa röster till MP eftersom klimatfrågan kan gå segrande ur den motsättningen. Jag har inga stora förhoppningar på att vi kan ta många röster utanför miljörörelsen på det faktum att vi har den bästa miljö och klimatpolitiken. Rösterna tar vi genom att många vill ha bra välfärd och bra klimatpolitik.

Miljöpartiet visar med all önskvärd tydlighet att det går att plocka röster på miljö- och klimatpolitiken. Förhoppningsvis kommer Vänsterpartiet att justera förslaget till valplattform åt rätt håll och förhoppningsvis är det tillräckligt med tid kvar till valet för att det skall ge effekt.

I ärlighetens namn är det inte så stor skillnad på V och MP i klimat och miljöpolitiken. MP:s miljöpolitik duger den också. Slutsatsen för Vänsterpartiet kan därför inte bli att MP kan ta miljöfrågorna för precis som vi måste fundera på vad som lockar väljare är det intressanta inte hur miljöpartisterna röstar i miljöfrågorna utan hur de röstar i välfärdsfrågorna. Om det betyder något för väljarna eller Vänsterpartiet om det sitter en ledamot i fullmäktige som röstar för eller emot etableringen av ännu en privatskola i Göteborg måste kampanjstrategerna se över klimat- och miljökommunikationen.

Läs även Jinge (tack för länkarna),

intressant Tags : , , , , , , ex ab dn svd t, dn, GP, AB, Svd,

7 kommentarer

Lägg till din →

 1. Nu är det ju faktiskt inte så att MP är något enfrågeparti, utan ett parti som – om än inte med lika anrik ideologi som V – har en helhetssyn på många politiska frågor. Inte samtliga, och det händer ibland att jag instämmer mer med V, men att uppfatta MP som ett enfrågeparti är att göra det lite väl enkelt för sig. I övrigt håller jag helt med. Det vore inte önskvärt att MP vinner mot V på walk over.

  • Jöran Fagerlund 12 mars 2010 — 23:09

   Jag hittade inget bättre ord än engrågeparti även om jag vetvatt MP inte är det. ”starkt profilerade i miljöfrågor” blir inte heller riktigt bra.

   Poängen var inte klassificera mp utan att reflektera kring ett resonemang inom v. Därför kostade jag på mig en lite slarvig etikett på mp.

 2. karl-otto hultström 10 mars 2010 — 12:34

  Valet är annu inte över så ta inte ut några segrar i förskott. Det här är ju ett mardrömsscenario med Sahlin vid rodret och Ohly och MP vi årorna. Sahlin med skattehöjarpolitiken, MP med sin gröna fanatism och kommunisterna med sina gammaldags stalinlösningar på alla probelm. Blir det gulager i Norrland för alla borgerliga och judar ?

  • Jöran Fagerlund 10 mars 2010 — 15:03

   Nej det blir inga läger i Norrland. Varken gulagläger eller interneringsläger som ni borgare satte kommunister i under andra världskriget. Tillhör man ett parti som faktiskt har internerat oskyldiga medborgare bör man hålla en lite lägre profil än du gör Karl-Otto.

 3. Jag tror nog att V gör rätt i att hålla sig undan miljön. Vintern och de senaste skandalerna med IPCC har gjort att 4 av 10 i Sverige inte längre tror på att miljöhotet skulle vara så farligt.
  Tvärt om har Ohly mästerligt raderat ut Sahlin och trycker MP hårt. Utrikesdebatten och den senaste RUT diskussionen har han vunnit stort. V med Ohly är klart det mest intressanta i politiken just nu och det är bara att hoppas att han inte luras in i sossarnas garn utan kör på som han har gjort hittlis.
  Hatten av från höger.

 4. I grund och botten är denna mätning av partisympatierna FÖRÅLDRAD (1 011 intervjuer som gjorts den 24 februari—3 mars) eftersom det poltiska landskapet radikalt förändrats sedan några dagar tillbaka. Inte minst mullrar det i LO-leden, framför allt från Byggnads, om de röd-grönas nej till RUT-avdragen. Att Mp seglar i medvid är ingenting annat än en MODEFÖRETEELSE, som brukar krackelera efter en kort tid,
  För övrigt är det ju en skandal att Mp ens överväger att samarbeta med kommunister. Kollegerna i EU skulle aldrig komma på en sådan tanke, men så har de ju i motsats till de svenska miljöpartisterna erfarenheter från historien.

 5. Working class hero 06 mars 2010 — 13:32

  Jöran, nu har jag inte läst hela din post och jag borde egentligen göra det innan jag uttalar mig. Du får ursäkta mig men hela svenska miljörörelsen är en hoax.

  Varför jag uttalar mig på detta sätt är att jag själv jobbar med energi och miljö, men inom forskning, investering och utveckling. Den svenska miljörrörelsen är skrämmande okunniga och när jag ser Wetterstrand framför mig så blir jag rädd – en på papperet intelligent kvinna, men så fruktansvärt förljugen – precis så förljugen som en politiker vanligtvis är med den passusen att hon framställer sig som miljöarbetets främsta beskyddare. Jag orkar inte gå in på detaljer men jag blir rädd. Det handlar inte alls om miljön utan det handlar om ett synnerligen utstuderat röstfiske utan någon som helst moral.

  Okej, jag har blivit förmögen tack vare dårskaperna men det känns moraliskt förkastligt. Detta strider mot mina värderingar och eftersom jag är en logiskt tänkande person så stör Wetterstrand mig oerhört. Hon borde nyttja sin intelligens till att göra något bra.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: