Minst 2000 demonstrerade i Göteborg på Internationella kvinnodagen

I inbjudan uppmanades deltagarna att klä ut sig till en historisk förebild med anledning av hundraårsjubileet.

Internationella kvinnodagen var en händelserik och fantastisk dag för min del. Alla skolor i Gunnared hade studiedag så sonen fick följa med till jobbet. På eftermiddagen var det armbrytning på Världskulturmuseet, sedan demonstration längs Avenyn och till sist familjekväll på Blå Stället i Angered.

Armbrytningstävlingen var spektakulär även om jag missade finalen för att hinna till demonstrationen.

Det gjorde även att jag inte fick se Heidi Andersson, armbryterskan från Ensamheten, tävla men väl säga hej.

Arrangemanget var bra och kommentatorerna försökte sitt bästa att informera publiken. Det finns dock en hel del kvar att göra för att locka mer publik. Samma problem finns ofta på kampsportsarrangemang. En stor del av publiken är initierade, kanske utövare eller släkt till de deltagande, och en minoritet är nyfikna besökare. Skall man få denna del att växa bör man tydligare gå igenom regler och förklara varför domarna dömde på det sätt de gjorde. Jag har i budosammanhang föreslagit förinspelade videosekvenser som visar olika moment. Det är orimligt att tro att man skall kunna ha en TV-produktion som mäktar med att köra repriser på den tävling som pågår.

Stor demonstration

GP rapporterar 1500 demonstranter men det låter orimligt lite med tanke på hur långt tåget var och det enkla faktum att Vänsterpartiet delade ut 800 flygblad enbart om vårt kommunalpolitiska arbete.

Tåget var långt och som vanligt på 8 mars är det extremt dåliga ljusförhållanden för fotografering. Bilderna blev kanske lite enahanda men det är bäst att ta till säkra kort. Det är faktiskt lite lättare på exempelvis kristallnatten 9 november eftersom det brukar vara ett fackeltåg vilket gör att folk har lite ljus i ansiktstrakten man kan jobba med.

Avslutning i Angered

Sonen och jag stannade inte så länge på Götaplatsen utan vi satte oss på spårvagnen hem till Angered för att hinna till firandet på Blå stället där resten av familjen väntade. Vi missade huvudtalaren America Vera Zavala men fick höra en del tal och se uppträdanden av Rupika – Angereds egen Bollywoodstjärna – och dansgrupperna Tunari, Encephelon Crew och Al Salam.

Salen var fullsatt, 250 besökare samsades om de små ytorna. Halvvägs in i programmet bjöds på välbehövlig fika. Efter uppträdandena plockades stolarna undan och ungdomarna började dansa till DJ-musik och vi barnfamiljer packade ner de minsta i barnvagnarna och rullade hem.

Läs alla mina inlägg från 8 mars 2010. Läs alla mina inlägg om jämställdhet och om feminism.

Bilder från internationella kvinnodagen i Göteborg:

Media: GP, GP, GP, GP, GT, GT, GT, GT, DN, DN, DN, DN, DN, DN, DN, DN, DN, Svd, Svd, Svd, Svd, Ex, Ex, Ex, EX, EX, Ssd, Ssd, Ssd, HD, HD, HD,HD, AB, AB, AB, AB, AB, AB, AB, AB, AB,

Bloggar: SKV,

Intressant? Läs även andra bloggares åsikter om , , , , ,

4 kommentarer

Lägg till →

 1. Haveyourright: föreslår att du inte slutar medicinera sådär oförberett.

 2. Vi behöver hjälp..hjälp..Var är lagen??..
  Är det här http://www.mohammadcartoons.org http://www.mohammadcartoons.org frihet eller yttrandefrihet eller som porr ???…..stoppa det nu ..muslimer är arga ….stoppa det nu nu ,politiker..Detta skapar hat , hot, rasism, orättvisor…kan muslimer göra likadan.???.och hur ska vi leva om muslimer göra likadan.???.

  Stoppa det nu innan blir det för sent…jag har talat med UD..

 3. said Hussain 09 mars 2010 — 12:24

  ursaker detta var menigen

 4. said Hussain 09 mars 2010 — 12:22

  Jag tycker att det var en fantastisk kväll,men det fattades manliga talande och det gav ett intryck att männen har kommit för att njuter sig av vackert dans och musik
  Vi som män borde har visat vårt stöd genom tal också.
  bristen på talen enligt min mening låg på att alla talande tog fram kvinnolidandet utan att nämna dem som ursäkter detta elände(kapitalistiska systemet i världen)Utom Ashraf Nasirie som hakade på dem borgerliga lite gran,samt ingen talade om kvinnorna som lider av kriget i Afghanistan ,Irak,och kvinnoförtrycket i Iran.
  I helhet var det mycket bra organiserat.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: