Hemtamt med viss politisk spets när Claes Eriksson ger Max på Lorensbergsteatern

I kväll har Claes Erikssons föreställning Max premiär på Lorensbergsteatern. Jag såg generalrepetitionen med familjen i fredags. Det var en hemtam tillställning med viss politisk spets. Det mesta kändes igen. Claes Eriksson har finurliga texter. En monolog med ord som alla börjar med samma bokstav. Denna gång F istället för B.Regeringen och girigheten får sina fiskar varma. I synnerhet Maud Olofsson (C) får sig en släng av sleven.

Även repriser finns med. Mor i skutan och länsmansjäveln kör Claes som monolog i stället för dialog med brorsan Anders.

Det var först då jag begrep och kunde förlika mig med känslan av att inget nytt händer. Det är klart att det är nya nummer men det mesta är som det brukar men jag saknar inte nyheter i betydelsen helt annorlunda från förr. Det är ju just det hemtama jag vill ha. Känslan av att hälften av gångerna veta varthän det lutar och hälften av gångerna bli snopen över att jag gissat fel och det blev roligare än jag först gissade.

För min son, 7 år, blev det kanske lite väl långt mellan skratten. Föreställningarna, TV-serierna och filmerna med Galenskaparna & After Shave har mer situationskomik, gester och miner som lockar till skratt. I sina soloföreställningar skapar Claes Eriksson underhållning med många bottnar som kräver sin förförståelse och sina sammanhang för att bli roliga. Som politiskt aktiv känns det ändå rätt tryggt att sonen inte fattade skämten om Maud Olofsson. Hade han gjort det hade han varit mer än lovligt miljöskadad. För honom blev det mest en trevlig kväll på teatern i föräldrarnas sällskap. Hade han själv fått välja denna fredagkväll hade det nog livit jämnt skägg mellan en annan föreställning etter Leif på DVD.

Det är klart att man kan göra mycket annat för 365 kronor. Å andra sidan räcker det att spara en krona om dagen i ett år så har man finansierat besöket.

GP ger föreställningen fyra fyrar.

Intressant? Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , ,

Om inlägget

Kultur, Politik

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: