Stoppa kungafjäsket

Min kaffekopp som jag har fått av konstnären Ars Royal ger upphov till blandade reaktioner här på stadshuset.

Mona Sahlin (S) planerar att köpa en present till Victoria och Daniel. De socialdemokrater som har läst socialdemokraternas partiprogram blir rätteligen upprörda. Jag håller helt med Hillevi Larsson (S) i Expressen att det är fånigt att ett parti som har kravet på republik inskrivet i sitt partiprogram skall köpa presenter till kungabarnens bröllop:

– Jag tycker det är fånigt. Ett bröllop är ju framför allt en angelägenhet för dem som gifter sig. Ska partierna nu försöka bjuda över varandra – det låter fjantigt.

Kanske är det middagen med Victoria och Daniel som får Mona att vilja bjuda tillbaka. Jag utgår från att Lars Ohly tackar nej till middagsbjudningar med medeltida reliker. Mitt råd till Lasse Ohly är att be om en ”rain check” och be att få återkomma när republik är införd i Sverige och Daniel och Victoria har ett jobb och tjänar egna pengar.

Det slutar inte här. Aftonbladet redovisar att kungafamiljen dog på sig böter för 12000 kronor det senaste året.

– Det är upprörande att våra skattepengar går till att betala deras böter, säger Peter Pedersen (V) i trafikutskottet till Aftonbladet.

Kungafamiljen är en rest från feodalismen som inte anstår en modern demokrati som respekterar FN:s konvention om de mänskliga rättigheterna. Om de i praktiken kan sätta sig över lagen genom att låta svenska folket betala deras böter är alla inte lika inför lagen. På regeringens hemsida om mänskliga rättigheter står att läsa:

Rättsstatsprincipen innebär att ingen får stå ovanför eller utanför lagen, att staten är skyldig att följa den gällande rätten och att det finns garantier mot missbruk av statsmakten.

Kungafamiljen missbrukar statsmakten och sätter sig över lagen. Då skall Mona Sahlin gå till val på att verkställa det socialdemokratiska partiets krav på republik, inte fundera på bröllopspresent till Victoria och Daniel. Med en rödgrön regering borde republik vara införd senast 2015.

Den som gillar min kaffekopp kan hitta mer av samma sort hos konstnären Ars Royale.

Läs alla mina inlägg om republik.

Bloggar: Tobias, Lennart Andreasson, Alla smutsiga detaljer,

Intressant? Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , ,

Media: GP, GP, GP, GP, AB, EX, ABEX, EX, EX, EX, EX, AB, AB, AB, AB, AB, AB, AB, AB, GP, GP, GP, GP, GP, GP, DN, DN, DN, DN, Svd, Svd, Svd, Svd,

19 kommentarer

Lägg till →

 1. Jag är naturligtvis republikan – monarkin är en odemokratisk institution.

  Det är en myt att kungahuset bara har en ceremoniell funktion. Kungen är statschef och representerar Sverige oficiellt både som värd och som gäst vid statsbesök. Att en så viktig roll går i arv är naturligtvis hur omodernt som helst och den ordningen borde ändras omedelbart. Vi delar alltså helt åsikt om vad vi borde göra med monarkin.

  Men vi delar inte alls åsikt om huruvida Lasse borde äta middag med kronprinsessan. Om inte monarkin avskaffas snart så kommer kronprinsessan att bli vår nästa statschef. Som partiledare för Vänsterpartiet, som om 180 dagar kommer att bilda regering tillsammans med S och MP är det ganska naturligt att träffa den kommande statschefen. Om det sker på Café Marx eller på ett slott spelar mig ingen roll.

  • Jöran Fagerlund 22 mars 2010 — 16:07

   Kanske har du rätt. I formella sammanhang som riksdagens öppnande etc. är det bara fånigt att manifestera mot statschefen genom att utebli eller sitta ner när de andra ställer sig eller vad man nu kan tänkas göra. Nu handlar det inte om någon officiell tillställning med Victoria utan om en ytterst privat. Hennes bröllop. Vårt parti har inget med saken att göra och inte vår partiledare heller. Det hade varit bättre för diskussionen, enligt mitt sätt att resonera, om Lars Ohly hade hävdat just bröllopets privata natur. Det hade varit det bästa stöd Victoria kunde ha fått gentemot sin kontrollerande far. En glad hälsning från Lasse Ohly: ”Tack för inbjudan Victoria men vem du gifter dig med har varken jag, mitt parti, något annat parti eller din far med att göra. Trist att ni fick vänta så länge. Hör av dig när du har blivit statschef, om jag inte har lyckats förhindra det innan dess, så kan vi snacka då.” Eller något i den stilen.

 2. Jag förstår den vanliga Svenska avundsjuka på kunga huset.Kan bara intyga vilken trygghet vi har,är det för pengar så är detta marginellt iså fall har vi mycket flera procentare:Regenten har då inte mycket sia om när det gäller att styra landet.Ge mer makt åt kungen det behövs,

 3. Vilken infekterad debatt då.. Jag ”är” republikan vad gäller vilken verklig politisk makt kungen skall förföga över. (Ingen överhuvudtaget) Men vill nog hävda att apanaget är det egentliga problemet i sammanhanget: Kungen behöver inte, och bör inte, gå på bidrag. Han kan inte kallas fattig.

  Titlar och ceremoniell funktion kan han dock behålla.. Även en del slott och dylikt om han lovar underhålla dessa och ge allmänheten tillträde som någon sorts turistattraktion eller liknande. Slottet kan han väl dock få bo kvar i..
  Om han sen inte vill ”jobba gratis” så är det ju bara att låta bli och avsäga sig alla titlar och uppdrag.. Men tror knappast han vill ge upp det kändisskap och den funktion han har även om han inte fick en krona.. Om han inte vore kung vore han nämligen ingenting!

  Detta vore nog det bästa av både världar, vi behåller vad som idag nog mest bör ses som en turistgrej(som dock kan ge inkomster åt Sverige) och det skulle inte längre kosta något. (Och att fjäska för kungen är inte krävt i lag eller något liknande så det är bara att låta bli: det är fritt val)

  Att ta bort gamla kungar på sedlarna enbart för att dom är kungar är dock bara löjligt, historieomskrivning, dom existerade och har varit viktiga för vår historia.. Folk skall vara med på mynt och sedlar om dom är/vairt relevanta.
  (Därför bör vi kunna ta bort den nuvarande från mynten och ersätta med annan person om vi vill) Men detta med att vissa hela tiden skall förneka den historiska betydelsen av saker man är emot, vare sig det gäller religion eller kungar, är ett tecken på en oerhörd barnslighet.

 4. Nu är det ju så att hovet betalar böterna själva. Visserligen finansieras ju hovet med våra skattepengar men om dom INTE fått böterna så hade pengarna gått till något helt annat, kanske till att leva loppan i St Tropez. Därför kan man säga att parkeringsböterna är en slags återbäring till skattebetalarna. Att sedan Aftonbladet (och en vänsterpartist) vinklar det till att VI betalar är inte så kostigt. Det gäller att vara KRITISK när man får budskap från svensk media.

 5. karl-otto hultström 16 mars 2010 — 16:37

  Det är väl klart att Mona vill trängas bland alla höjdarna på festen. Kanske de har ett jobb åt henne som passar bättre än det nuvarande. Sossar har i alla tider varit de som fjäskat mest och oftast. Vad spelar då ngra rader i partiprotokollet för roll ? Vad får dig att tro att de vill ha besök av herr Ohly ?

  • Jöran Fagerlund 16 mars 2010 — 16:54

   Vad får dig att tro att de vill ha besök av herr Ohly ?

   I artikeln skrev Aftonbladet att alla partiledare har bjudits in. Om det betyder att de vill att han skall komma är inte samma sak. Precis som att jag godkänner dina kommentarer här på bloggen inte nödvändigtvis betyder att jag vill att du skall skriva. 🙂

 6. Ännu en kommunist.. Blir så förbannad på er! Passar det inte att bo i sverige så emigrera då till cuba eller kina tex som fortfarande är kommunistiskt styrt så får ni det som ni vill. Jag har varit socialdemokrat länge men eftersom dagens socialdemokrati som borde skrotat allt vad kommunism heter är som vilket kommunistparti med en massa avundsjuka kommunister så finns bara de borgerliga partierna kvar att rösta på. Att sprida republikansk propaganda på bloggar och i media som du gör borde vara straffbart!

  Men kanske är det en förmildrande omständighet att republikaner inte tänker själva utan enbart är indoktrinerade. Jag är pensionär med låg pension men inte klagar jag på det bästa vi har i sverige för det.

  • Jöran Fagerlund 16 mars 2010 — 16:50

   Att sprida republikansk propaganda på bloggar och i media som du gör borde vara straffbart!

   Så var det under feodalismen. Sedan kom yttrandefriheten, demokratin och allmän rösträtt. Nu borde demokratin utvidgas ännu mer: till ekonomins område och feodalismens sista rest, ätten Bernadottes privilegier, förpassas till historien.

 7. 12000kr om året är väl ingen kostnad? Vad fan kostar alla våra skit-politker i månaden?

 8. ”Kungafamiljen missbrukar statsmakten och sätter sig över lagen.”

  Så du hävdar på fullaste allvar att de begår brottsliga handlingar? Vilken otroligt begåvad ståndpunkt. Vänta inte med att göra en polisanmälan. Det är just sådana här stolliga påståenden som gör att införandet av republik kommer att dröja mycket länge i Sverige. Fullkomligt oseriöst!

 9. Försöker följa med i alla resonemang men tycker det går åt så olika håll.
  Men för egen del tycker jag att kungafamiljen gör vad som förväntas kanske inte detta med alla böter men det har ju även våran partivän Mona bidragit mycket med genom åren. Det jag tycker är beklämmande och sorgligt är ju att familjen i princip är livegna vilket känns tragiskt. Tycker och finner ofta kungens ord som både infantilt spännande som faktiskt riktigt roliga. Jag lyckönskar och hoppas att de blivanade kronarvingarna blir lyckliga och önskar de alla Lycka till.

 10. Jag vill också få en sån kaffekopp.. 😦 (avundsjuk)

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: