Jämställt i Budo & Kampsportsförbundets styrelse

50-årsjubilerande Svenska Budo & Kampsportsförbundet höll stämma igår, lördag. Så även Svenska Aikidoförbundet. Kvällen avslutades med en fantastisk kampsportsgala.  För mig som var en av de jämställdhetsansvariga under min tid i förbundsstyrelsen var det extra glädjande att, ordförande oräknad, kunna presentera ett förslag med lika många kvinnor som män. Detta underlättades av den stadgeändring förbundsstyrelsen föreslog som gör att vi nu väljer en ordförande och sex ledamöter i stället för bestämda poster.

Valberedningens förslag gick ograverat igenom med acklamation. Inga motkandidater presenterades vilket måste ses som ett gott betyg för valberedningens arbete. Med detta i ryggen tackade jag ja till att ställa upp för omval som sammankallande i valberedningen. Stämman gav mig också fortsatt förtroende vilket jag är tacksam för.

I övrigt var det förslaget till sammanslagning av distrikten som diskuterades mest i stadgeförslaget. Grundidén med de större distrikten är att förbundet då skal få verksamhet i samtliga län och kunna tillgodogöra sig mer bidrag. Några kritiska röster höjdes mot förslaget. Kritikerna menade att distrikten skulle bli för stora. I synnerhet det norra distriktet som omfattar mer än halva Sveriges yta. Stämman beslutade också att dela norrlandsdtistriktet i två delar.

Ny jämställdhetspolicy för Svenska Aikidoförbundet

Svenska Aikidoförbundets första ordinarie förbundsstämma samlade 30 klubbrepresentanter med sammanlagt 41 röster. Under drygt två timmar avhandlades en del formalia och dessutom antogs en verksamhetsplan och en jämställdhetspolicy under stor enighet. Den förra jämställdhetspolicyn har några år på nacken och behövde uppdateras.

Det enda jag är missnöjd med är att styrelsen missade att bjuda in Doshu Moriteru Ueshiba till aikidons 50-årsjubileum 2011. Det var det enda jag egentligen betonade när jag lämnade ordförandeposten: glöm inte att skicka en inbjudan till Doshu under 2009. Vid ett flertal tillfällen sedan 2004 har jag pesonligen frågat Doshu om han kan komma till vårt 50-årsjubileum 2010 och hans svar har alltid varit det samma: skicka en inbjudan till Hombu Dojo två år innan jubileet. Nåja. Styrelsen kommer nog att prestera ett hejdundrande kalas ändå. Det är naturligtvis inte självklart att Doshu skall vara en del av svensk aikidos 50-årsjubileum men Doshu får så många propåer att resa världen över så att han prioriterar jubileer och jag tror att det är svårt at få honom till Sverige vid något annat tillfälle de närmaste åren.

Aikidoförbundet har en god ekonomi och förhoppningsvis kan man satsa på marknadsföring. En fråga som km upp till diskussion var om vi skulle sänka avgiften till förbundet. Det har inte varit möjligt tidigare då vi var en sektion i SB&K. Jag tror att det är kontraproduktivt att sänka avgiften. Det viktigaste är att man får en samstämmighet mellan avgift aoch röststyrka på stämman så att alla medlemmar värderas lika. Antingen kan man ta bort spärren på max tre röster per klubb eller så inför man en maxavgift som jag har skrivit om tidigare. En enkel lösnig vore att alla klubbar med 1-100 medlemmar betalar 2500 kronor, 101-200 medlemmar 5000 kronor och 201- medlemmar 7500  kronor eller något i den stilen.

Förbundsstyrelsen omvaldes i stort och Ylva Beckman från Göteborg valdes in på den enda uppkomna vakansen. Se mer under DOKUMENT resp. FUNKTIONÄRERAikidoförbundets hemsida.

Stjärnspäckad kampsportsgala

Dagen avslutades med en kampsportsgala som SB&K arrangerade tillsammans med Fighter Magazine och Nyheter24. Det var samtidigt förbundets 50-årsjubileum. Vid mitt bord hade jag riktigt trevligt sällskap i form av Orvar Säfström, som har harvat i shotokan karate i 25 år utan att gradera speciellt ofta, och Janne Carlstedt som är SB&K:s kontaktperson på RF gällande elitstödet. Jag passade på att berätta om den tävlingsfria aikidon och IAF:s satsning på Combat Games. Tillsammans med de årliga aikidouppvisningar vi beslutade om på Aikidoförbundets stämma kan Combat Games bli en elitsatsning utan att tävlinsmoment införs i aikido.

Kvällens överraskning var dock Dolph Lundgren som delade ut pris till årets traditionella utövare Brian Fitkin. Dolph tränade tidigare på Stockholms Kyokushin där Shihan Fitkin är huvudinstruktör.

En aikidoutövare, Urban Aldenklint fick pris under kvällen. Det var för hans insatser i barnverksamheten vid Iyasaka Aikidoklubb han förärades titeln årets ledare. Alla pristagare hittar du här.

Läs mina övriga inlägg om aikido.

Alla handlingar tll förbundsstämman hittar du här. Läs mer på Budo & Kampsportsförbundet, Aikidoförbundet, Kampsport24 och Fighter Magazine.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: