Göteborg kommer, på mitt initiativ, att ansluta sig till Borgmästare för fred

Hiroshimas borgmästare Tadatoshi Akiba, 2005, under 60-årsminnet av atombombens offer framför den låga som kommer att släckas den dag det sista kärnvapnet skrotas.

English 日本語 (Google translate) Debatten i fullmäktige har nu kommit fram till ärende 29, motion av Jöran Fagerlund (V) om att ansluta Göteborgs Stad till organisationen ”Borgmästare för fred”. Fullmäktige beslutade att bifalla motionen. Underbart. Här är vad jag sade:

Fullmäktigeledamöter, göteborgare, fredsvänner, radiolyssnare och bloggläsare. Idag är en vanlig dag. Det är lätt att – när jag nu tackar för den välvilliga behandlingen av min motion – ta till övertoner som att det är en historisk dag. Men det är en helt vanlig dag.

Denna fullmäktigeförsamling står i begrepp att fatta ett viktigt beslut denna helt vanliga dag. Vi hörsammar den globala fredsrörelsens vädjan att Göteborg skall bli ännu en i raden av städer som kräver en värld fri från kärnvapnen.

Genom medlemskapet i Borgmästare för fred drar Göteborg sitt strå till stacken för att avvärja det mest akuta hotet mot mänskligheten. Frågan är faktiskt inte mindre än så. Om klimatförändringarna är det allvarligaste hotet mot mänskligheten är risken för ett kärnvapenkrig det mest akuta.

Idag är en vanlig dag då Göteborgs Stad gör gemensam sak med den allt mer vithåriga skara som samlas i fredslunden i Vasaparken den 6 augusti varje år för att hedra atombombens första, och förhoppningsvis sista, offer i Hiroshima och Nagasaki. Den vithåriga skara jag idag vill tacka speciellt för ert arbete med att förankra stödet för motionen i de övriga partierna.

Ingemar Svensson

Den vithåriga skara som, när hårfärgen var en annan, på 50-talet världen över samlade in miljontals namnunderskrifter till Stockholmsapellen för ett globalt totalförbud av kärnvapen. En av Sveriges flitigaste namninsamlare brukar synas i dessa lokaler, Göteborgs Stads förtroendevalda revisor: Ingemar Svensson (V).

Den skara som med solblekt hår våren 1982 från olika håll, i en stjärnformad fredsmarsch, samlades i tusental på Ullevi. Inne på arenan fanns 50000 fredsaktivister och i marscherna deltog mångdubbelt fler. Förhoppningsvis kan stadens engagemang i Borgmästare för fred tillföra näring till nästa generations fredsaktivister. Den skara som fortfarande behöver solstrålar eller väteperoxid för att få vitt hår. Den skara som 2003 slöt upp i tusental för att kräva ett stopp på USA:s olagliga invasion av Irak och för drygt ett år sedan fyllde Avenyn för att protestera mot Israels bombningar av Gaza.

I det beslut vi står i begrepp att fatta, denna sena timme en helt vanlig dag, uppdrar vi åt fullmäktiges presidium att finna lämpliga former för undertecknandet och jag skall inte föregripa presidiets arbete men ett litet tips är att kontakta de fredsorganisationer och yrkesgrupper för fred som samlas i fredslunden på Hiroshimadagen.

Fredslunden.

Det är glädjande att behandlingen av motionen inte har dragit ut på tiden. Jag skickade in motionen klockan kvart över åtta på morgonen den 6 augusti ifjol. Exakt 64 år efter att B-29:an Enola Gay släppte sin dödliga last med kodnamnet ”Little Boy” över Hiroshimas befolkning. Den rappa behandlingen av motionen gör att Göteborgs Stad kan uppmärksamma 65-årsdagen av denna fasansfulla händelse. 65 år är en ålder för pensionering och för en del också en ålder för vitnade hår. Kärnvapnens pensionsålder är här. Förhoppningsvis snart också kärnvapnens begravning.

Fullmäktigeledamöter, göteborgare, fredsvänner, radiolyssnare och bloggläsare. Vi som sitter i denna sal i kväll skall vara stolta över det beslut vi fattar denna helt vanliga dag. Vi gör det för att vi själva, våra barn, barnbarn och alla generationer som komma skall förtjänar att leva i en värld fri från kärnvapen. Därför yrkar jag, denna helt vanliga dag, bifall till kommunstyrelsens förslag. Kommunstyrelsen gör en poäng av att man enbart tillstyrker beslutsförslaget inte argumentationen i brödtexten. Ingen förklaring ges men vi får väl höra det av talarna här efter. À la bonne heure. Det är beslutet att ansluta staden till Borgmästare för fred som är det viktiga denna helt vanliga dag.

Fullmäktigeledamöter, göteborgare, fredsvänner, radiolyssnare och bloggläsare. I Hiroshima finns ett monument med en låga som brinner. Den lågan är inte tänkt att brinna för evigt som lågorna på de monument som kallas den okände soldatens grav som finns i flera städer. Lågan i Hiroshima kommer att släckas den dag det sista kärnvapnet är skrotat. Det kommer att vara en historisk dag och den dagen kommer även det som idag är en helt vanlig dag – den 25 mars 2010 – att bli en historisk dag.

Efter en kaotisk debatt om Anders Flankings (C) motion om ett system för ökad elevmedverkan i utvärdering av undervisningen är det dags att gå hem. I kommunstyrelsen yrkade M, FP och KD avslag på motionen. S, V, MP yrkade bifall till motionen. Debatten började med att Kristina Tharing (M) berättade att de ändrat sig och nu anslöt sig till yrkandet från S, V, MP. Helen Odenjung (FP) reagerade på ordvalet ”system med bertygssättning av lärare” i yttrandet från S, V, MP. Trots idoga försök från Ann Lundgren (S) att förklara att det bara var ett exempel och kanske inte det mest välvalda exemplet vägrade Helen Odenjung förstå. Jag misstänker att hon faktiskt förstod precis men valde att polemisera kring en detalj för att profilera sig.

Christian Larsson (V) fattade sig kort och koncist: ”Vänsterpartiet är motståndare mot det maktmedel betygssättning innebär oavsett om det riktar sig mot lärare eller elever.”

Min motion om att göra Liseberg rättvist och klimatneutralt bordlades. Min fråga om kungafjäsket likaså. Dagens arvode redovisas här. Alla handlingar från dagens kommunfullmäktige hittar du här.

Läs mer om Borgmästare för fred. Engelska, Japanska. Läs alla mina inlägg om kärnvapen. Läs alla mina inlägg om kommunfullmäktige. Läs alla mina inlägg om Hiroshima, Nagasaki.

Lyssna även när Ingemar Svensson berättar historien om hur Andra Långgatan 20 hamnade i Vänsterpartiets ägo.

Intressant? Läs även andra bloggares åsikter om , , , ,

Media: DN, DN, EXEX,AB, AB, Svd, SVD, Svd, Svd, Svd, DN, DN, DN, DN, GP, GP, GP, AN, AB, AB,

4 kommentarer

Lägg till →

  1. karl-otto hultström 26 mars 2010 — 19:51

    Wow ! Här har vi Sveriges nye fredsprisatagare ! Jag lyfter på hatten och saluterar ett sånt mod och sån förnyelse !!

  2. dollares faller och global finans mafia igen skall försöka att fiksa krig som de lyckades vel tidigare för att rädda depression o sin business vid ww1, ww2 nu skall de gå ur skin att under alla false flag skap ww3 – troligt den här ggr skall de spula USA. de börjar med operation typ false kärn vappen eller mycket dödligt ”sjukdom” (från ”terrorister” förstås) eller med ”natur kataklismer” som kan samordnas lätt med echelon / harp / chemitrail. När man ser hur de försöker med ”massvaccin”, Ex-Haiti (under vatten neutron prick-sprengningar) – dummies i var tid mindre o mindre fast fortfarandre tillräkligt, men inte i samma mått som förre ww1/ww2 – kunde senda till döden dummies att slå varann för oligaki överflödd i sys o dys.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: