Ost, kex och mingel när BETT-resenärerna träffades på Hjärntorget

Kul att träffa de andra över lite ost och kex.

I början av året reste jag till London för att deltaga i BETT-mässan för kommunstyrelsens räkning. En mycket välorganiserad resa och idag var det dags för en återträff. Ett mycket bra initiativ. Inte bara för att det var trevligt utan mest för att jag fick tänka till och dra fram vad det viktigaste var från resan. Det händer ofta vid resor att man får många idéer som sedan sakta glöms bort när man kommer hem och gör saker som man brukar.

Flera av deltagarna hade gjort digitala presentationer, bildspel eller filmer från resan. Några låg uppe på bloggar. Ett utmärkt sätt att dokumentera kunskap. Det mest givande med återträffen var att se alla dessa exempel på vad ”skolfolket” hade tagit med sig hem från London och hur de resonerar om framtiden ute i verksamheterna.

Smartboards var ett dominerande intryck på mässan och på Hjärntorget finns en variant.

Av de som deltog i London från kommunstyrelsen deltog Maria Berntson (KD) och jag i återträffen. Vi ombads att presentera våra tankar. Då var det skönt att ha bloggen att kunna visa upp och framför allt för att hålla reda på alla minnen och intryck från London.

Det är främst två saker jag tar med mig från Londonresan. Utbildning och IT kan båda på sitt sätt både förstärka och överbrygga klassklyftor. Tillsammans är de ett ytterst kraftfullt, men dubbeleggat, svärd. Rätt använt kan en storsatsning på IT i Göteborgs skolor hämta in stora delar av det försprång barn från välbärgade och akademiska hem har. Med IT i skolan kan även arbetarungar få tillgång till information och nya kommunikationsmöjligheter.

Det räcker dock inte med tillgång till information. Det är oerhört viktigt att pedagoger finns närvarande och kan hjälpa eleverna att söka kunskap och analysera fakta och sammanhang. Sätter man bara en dator i händerna på alla barn utan ordentligt stöd kommer hemförhållandena inte bara slå igenom utan förstärkas.

Idel glada miner.

Från politiskt håll är det viktigt att ständigt bevaka dessa aspekter. Vi kan inte förvänta oss att leverantörerna av IT löser detta åt oss. Som jag skrev från BETT-mässan förutsatte de lösningar som presenterades där mer av Povel Ramels tänkande: ”Jag är socialist i betydelsen att jag anser att alla skall få leva ett borgerligt liv”.

Den bloggposten var tydligen så intressant att tidningen Flamman bad om en förkortad version att köra på ledarsidan.

Det andra viktiga perspektivet att hålla i minnet är att satsa på öppna standarder och tekniska lösningar. Gärna öppen källkod. Tekniken rör sig fort och en felsatsning kan bli kostsam att åtgärda för en stor organisation som Göteborgs Stad. Det är viktigt att undvika tekniska eller avtalsmässiga återvändsgränder. Omvänt kan en satsning på öppna lösningar ge stora besparingar. Att slänga ut Officepaketet från Göteborgs datorer skulle ge ett antal smartboards i våra klassrum.

Lösningarna kan vara olika. I tekniken ”bakom” som i servrar och  administrationsverktyg kan öppen källkod användas. Samma sak i applikationerna. Det finns öppna alternativ till de flesta program. Kanske får vi leca med Windows eller Mac OS X en tid framöver men det viktiga är att vi slår in på rätt väg.

Dessutom har öppen källkod och öppna standarder en klassmässig dimension. Elever skall inte behöva köpa dyra program för att kunna använda sitt material hemma eller senare i livet. Det är bland annat därför jag har motionerat i fullmäktige om en strategi för öppen källkod i Göteborg.

Tack än en gång för en bra resa och tack för en bra återträff.

Läs alla mina inlägg om BETT 2010. Läs alla mina inlägg om Öppen källkod.

2 kommentarer

Lägg till →

  1. karl-otto hultström 26 mars 2010 — 19:44

    Du träffar vä inte vara v-are utan har chansen att möta coh lära mkt. Ta den !
    Du är inte helt förlorad ännu ty du tycks ju kunna tänka själv. Varje förspilld människa gör mig deppad !

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: