Skippa skinkmackan till frukost eller släcka lampan i kväll?

Earth Hour hemma hos oss i Gårdsten för ett år sedan.

I kväll uppmanar Världsnaturfonden, WWF, oss att släcka lyset mellan kl. 20.30 och 21.30 i det man kallar Earth Hour. Ett jippo för klimatet. Earth Hour skall ge uppmärksamhet och vara enkelt att deltaga i. Sedan är det upp till miljörörelsen i allmänhet, och Världsnaturfonden i synnerhet, att använda denna propagandaframgång. Att försöka nå de hundratusentals familjer som släcker i kväll och förmå dem att engagera sig vidare. Vi föräldrar har en möjlighet att prata miljö med våra barn.

Det är också WWF:s ansvar att kommunicera ett vettigt budskap. Det är inte barnfamiljernas lampor som hotar klimatet. Att hoppa över skinkmackan till frukost skonar klimatet mer. Frågan är om inte den energi som förbrukas för att kommunicera Earth Hour överskrider energibesparingen med att släcka. Lasse Gustafsson, Generalsekreterare WWF, säger till GP att melodifestivalen minskar elkonsumtionen mer eftersom färre använder kaffebryggare och mikrovågsugnar då.

Samma sak kan man säga om kommunikationsvärdet. Utan vettigt budskap blir symbolhandlingen att släcka lika effektiv som att fysa in ett juicepaket mot främlingsfientlighet eller att tända ett ljus mot rasism.

Det går inte att bara avfärda Earth hour som livsstilstrams och hänvisa till strukturer. Vår livsstil har stor betydelse för klimatförändringarna. Däremot måste man se att livsstilen är klassbetingad. Höginkomsttagare förstör miljön mer än låginkomsttagare. Män orsakar större utsläpp av koldioxid än kvinnor.

Det går inte att lämna över ansvaret enbart på konsumenterna. Elmarknaden är ett konkret exempel. Ansvaret ligger främst på beslutsfattare. Offentliga och privata investeringar behövs för att få förnyelsebar energi. Det är rätt att förbjuda glödlampor politiskt. Konsumenternas ansvar är att skruva i lågenergilampor.

Viktigast att fundera på i mörkret i kväll är hur vi verkligen kan ställa om energisystemet. Några minuter borde vi också ägna åt alla dem som inte har någon lampa att släcka i kväll.

Läs min rapport från förra årets Earth hour. Då kunde jag mysa med familjen nu är jag bland partikamrater i Fagersta. Partikamraterna har sin charm men jag hade hellre varit hemma.

Media: AB, AB, AB, GP, GP, GP, DN, DN, AB, AB, AB, AB, AB, DN, Svd, Svd, DN, DN, SSD, GP, Svd, Svd, Svd, Svd, DN, DN, AB, AB, AB, ETC, ETC, ETC,

Intressant? Andra bloggar: Jens Holm, Jinge. Läs även andra bloggares åsikter om , , , ,

Annonser

3 Comments

Lägg till →

  1. This is a film about climate change. About catastrophe. And it’s funny, painfully funny. We love to blame the corporations and industries for what’s going wrong with the planet, but we are mistaken. It’s us, baby. You and me. We’re the real bad guys.

  2. Karl-Otto Hultström 27 mars 2010 — 19:35

    Larv bara !Eller en smocka i luften! Men det ligger nog tyvärr en allvarliga förrhoppningar bakom önskedrömmen.

  3. Said Hussain 27 mars 2010 — 18:14

    Vi kommer att ställa upp så klart.
    Men det gör så lite och påverkan är noll gemfört med utsläpp från Amerikanska och Kinesiskas industri utsläpp Det liknar som ett döende cancer sjukt människa får endast massage på receptet

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: