Diktatorn Xi Jinping bjöds på lunch av Maud Olofsson

Några korta fakta: Kina är en diktatur. Xi Jinping är vicepresident i Kina. Således är Xi Jinping en diktator. Förvisso bara en av flera ledare i diktaturen Kina men likväl en diktator.

Vad gör då Sveriges vice statsminister Maud Olofsson när diktatorn besöker Göteborg? Hon bjuder honom på lunch. Idel glada miner när Geely köpte Volvo. Undrar om samtalet i landshövdingepalatset på Södra Hamngatan med en av de främsta företrädarna för världens folkrikaste diktatur handlade om mänskliga rättigheter?

För att undvika en felaktig diskussion vill jag understryka att det är inte för att landshövdingen Lars Bäckström tidigare var riksdagsledamot för Vänsterpartiet jag utelämnar honom. Landshövdingen jobbar direkt på regeringens uppdrag. När vice statsministern är med är hon högsta hönset och regeringens representant. Det är Maud Olofsson som skall föra regeringens talan gentemot diktator Xi Jinping när de träffas över en bit mat. Även om det sker i landshövdingens residens.

När du fick möjlighet att tala med en person som förtrycker fler människor än någon annan i hela världen, vilka ord valde du då Maud? Väder, vind, bilar eller mänskliga rättigheter?

Läs alla mina inlägg om demokrati och mänskliga rättigheter.

Läs även Jens Holm, Svensson,

Intressant? Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , ,

Media: GTGP, GP, GP, GP, GP, GP, GP, GP, GP, GP, GP, GP, GP, GP, GT, GT, GT, AB, AB, AB, AB, AB, DN, DN, DN, DN, DN, DN, DN, DN, Svd, Svd, Svd, Svd, Svd, Svd, Svd, Svd,

7 kommentarer

Lägg till →

 1. Demokratin är ju bara viktig ibland. Det går bra att använda som slagträ mot politiska motståndare men det är förstås helt okej att lämna den ack så överskattade demokratin i andra fall, när tex stora kapitalistiska diktaturen kommer på besök. Då är andra saker viktigare. Hyckleri i sin tydligaste form. Bra inlägg förresten.

 2. Man kan fråga sig vad du tycker om Kina idag och Kina för 20 år sedan? Har det blivit bättre eller sämre? Hade det fungerat att ha en västerländsk demokrati i en så folkrik stat och om vi låt säga hade tillämpat det svenska straffsystemet i Kina, hade det fungerat?

  En stilla undran bara! 🙂

  • Jöran Fagerlund 29 mars 2010 — 18:12

   Det har blivit sämre på många sätt. Det politiska förtrycket har inte minskat och nu förtrycks folket även av utländska kapitalister.

   Det är klart att allmän och lika rösträtt går att tillämpa även i folkrika nationer.

 3. Det är märkligt men samtidigt så uppenbart hur de marknadsekonomiska demokratiernas intressen snabbt och oskylt presenteras. Mänskliga rättigheter låg säkert på agendan vid tillfället. Såna spörsmål får hållas tillbaka för kapitalintressen. Kinas kommunistledning sitter och myser med Sveriges regering över nya gemensamma landvinningar och den kritik som Göran Persson fick för att ha beundrat stabiliteten i Folkrepubliken är förgäten. Men på rikspolitiken har järnvägsarbetaren Ohly utpekats som det nya komunistspöket. Men det är väl som gamla Kalle (Marx, alltså) sa; -Intressen ljuger inte. Sen är det förståss en annan sak att sittande regeringen kanske inte finner något problem att samverka med en regim som i huvudsak stänger in och avrättar progressiva socialister. Jag vill införa en ny nivå i bedömningar av nationers moraliska status. S.k. demokratier som direkt eller indirekt har ekonomiska eller politiska utbyten med diktaturer bör ha lägre status än stater som avstår från samverkan med totalitära makter. Månne hur många stater skulle fylla kriterierna? Bl.a. EU-anhängare har ju styvt hävdat att handel är ett bra sätt att sälja demokrati. Finns det faktiska bevis för detta? Hela den Arabiska halvön och delar av Asien har sen länge haft stora handelsrelationer med ”etablerade” demokratier i väst. Ändock infinnes ingen tillstymmelse till demokrati i dessa länder. Faktum är att många av dessa statsbildningar lever och frodas tack vare utbytet. USA är väl en av dessa demokratier som i nationens (läs; de starka kapitalintressernas) intressen mycket effektivt understött diktaturer. Är detta förenligt med demokrati? Är det så att dessa diktaturer fungerar som de kapitalistiska demokratiernas andra ”jag”? USA med sina starka ekonomiska och etniska motsättningar tex. Kanske blottar den sitt inre genom att understödja korrupta och rasistiska statsapparater? Demokratin som begrepp har besudlats starkt under den marknadsliberala eran. Dess existens är kringskuret av de faktum att en av demokratins viktigaste styrinstrument ekonomi och finans har successivt avhänts till kapitalintressen. Hoppet som eventuellt spirade i början av 1990-talet har bytts till tröstlöshet. Rädda demokratin och folkmakten! Rösta Rött!

 4. För en gångs skull håller jag faktiskt med dig!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: