Anders Flanking (C) vill rulla tillbaka demokratins landvinningar. Vänsterpartiet vill utvidga och utveckla demokratin.

Centerpartiets förhållande till demokratin är ”flexibel”. Först sviker man folkomröstningen om kärnkraft. I söndags lunchade Maud Olofsson med diktatorn Xi Jin ping. Maud Olofsson har pantsatt hela Vattenfall i kärnkraftsinvesteringar och ljög svenska folket rakt upp i ansiktet samt lovat Sydafrika lån till kolkraft. Nu vill Anders Flanking (C) vill privatisera stora delar av den kommunala verksamheten. Han har i en motion till kommunfullmäktige föreslagit att en utredning skall tillsättas för att se över vilka kommunala bolag som kan säljas ut.

Vi motsätter oss detta. Vi har egentligen inget emot att se över vilka verksamheter som skall drivas i bolagsform men då skall inriktningen vara att se om man kan återföra dem till nämndsektorn som i praktiken har visat sig mer demokratisk än bolagsformen trots kommunallagens skrivningar om att det inte skall vara någon skillnad om kommunal verksamhet bedrivs som nämnd eller som bolag.

Privatiseringar är avdemokratiseringar. Demokratiskt valda styrelser där folkflertalets vilja blir rådande är alltid att föredra framför konstruktioner där storleken på ägarnas plånböcker avgör vem som får inflytande. Utförsäljning av göteborgarnas gemensamma egendom innebär att principen ”en människa – en röst” trängs undan.

Utvidga demokratin

I motsats till Anders Flanking och Centerpartiet vill vi utvidga demokratin. Främst på ekonomins område. Vi tycker att det är positivt att demokratiskt styrda verksamheter som offentliga institutioner, kooperativ samt statliga och kommunala bolag tränger undan privat verksamhet.

Ekonomin är det område där demokratin är mest eftersatt. För att nå hållbar utveckling är det nödvändigt att ekonomin demokratiseras. Centerpartiets förslag är den direkta motsatsen till hållbar utveckling.

Därför har vi skrivit ett avslagsyrkande. S och MP är också med på ett avslag av motionen men de vill göra det utan motivation. Märkligt kan tyckas men det viktiga är att vi gör gemensam sak i fullmäktige och avslår motionen. Motionen passerade idag kommunstyrelsen som med röst

Läs alla mina inlägg om kommunstyrelsen eller kommunfullmäktige i Göteborg samt mina inlägg om demokrati, hållbar utveckling och ekonomi.

Läs även Alliansfritt Sverige.

Intressant? Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , , , , ,

Media:  Svd, Svd, Svd,

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: