IPRED är ett juridiskt missfoster som borde ha aborterats redan i fjol

IPRED fyller ett år idag. Det var tyvärr inget aprilskämt när den infördes. På Brännpunkt i SVD skriver Per Strömbäck:

Det anmärkningsvärda med IPRED-lagens effekter är att de har åstadkommits trots att dess faktiska juridiska konsekvenser ännu inte har prövats. Ännu har inte en enda abonnents uppgifter lämnats ut enligt lagen.

Och drar slutsatsen:

IPRED-lagens belackare hade alltså fel om integriteten och lagens effektivitet. Men framtiden får utvisa om IPRED var ett stickspår eller första steget mot en fungerande rättsordning på internet.

Även om jag snarare ser mig som en förespråkare för rättigheter och integritet på nätet får jag i den Strömbäckska språkdräkten ikläda mig rollen som IPRED-belackare.

Vi som kritiserade IPRED hade i allt vässentligt rätt. Det är en osäker och orimlig rättsordning. Att skivbolagen kan skicka brev med krav på ersättning och hot om rättegång utan att därmed vara skyldiga att fullfölja sina hot och faktiskt driva det till rättegång öppnar upp för godtycke och utpressning. Det kostar inget rättsligt för skiv- och filmbolagen att skicka ut sina krav.

Att de har avstått i stor utsträckning har inget med att lagen är bra skriven. Det säger egentligen ingenting om att vår kritik mot IPRED är obefogad. Skivbolagen ligger lågt för att de vill se utfallet i de tre fall som har gått till domstol, svårare än så är det inte.

Av samma skäl ligger fildelarna lågt. Till detta kommer en uppriktig vilja från många att betala för innehåll i kombination med nya tekniker. Folk vill kolla på film och lyssna på musik, inte fylla sina hårddiskar.

Fildelningen har inte lett till att inkomsterna i musikbranschen har minskat, bara omfördelats. Artister får nu in mer pengar på konserter och mindre på skivförsäljning. Att nya produktivkrafter ger nya produktionsförhållanden är ingen speciellt ny upptäckt.

Det finns ingen anledning att idag fira ettårsdagen av det juridiska missfoster som borde ha aborterats redan i fjol.

Läs alla mina inlägg om IPRED,

Bloggar: Radikalt perspektiv, internetcensur.

Media: EP, Svd, Svd, Svd, Svd, DN, AB, AB, AB, IDG, IDG,
Intressant? Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , , , , ,

Om inlägget

Politik

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: