Mats Odell (KD) vill höja hyrorna

Regeringen föreslog i går ett nytt hyrestak. Allmännyttans hyresnormerande roll skall ersättas med kollektivt förhandlade hyror som normerande roll.

– Hyrestaket via allmännyttans normerande roll har utgjort en begränsning för hyreshöjningar, säger Egon Frid, bostadspolitisk talesperson för Vänsterpartiet.

Det har varit och är ett hyrestak med brister, ett hyrestak med visst läckage. Privata hyresvärdar har till exempel för lätt kunnat öka hyrorna utan att ha haft samma kostnader som allmännyttan. Men regeringens förslag till förändringar av hyressättningen är sämre.

– Allmännyttans normerande roll skapar en trygghet för hyresgästerna att hyresnivån inte ska utvecklas på ett sätt som tvingar människor att flytta från sin bostad på grund av kraftigt stigande hyror. Regeringens förslag öppnar för en sådan utveckling, enligt Egon Frid.

Kortfattat skyller Mats Odell bostadsbristen på för låga hyror. Anledningen till att unga har svårt att få bostäder är enligt Odell att privata hyresvärdar inte får profitera tillräckligt på dem.

Grunden för denna utveckling är att såväl hyresgästföreningen som SABO valde att anpassa sig till EU:s krav i stället för att ta fajten. Det var uppenbart på senaste SABO-kongressen där jag deltog.

Bostad är en mänsklig rättighet. Det finns ett alternativ till höjda hyror. Nämligen att bygga mer och bygga rätt – klimatsmart hyresrätt. Lokalt i Göteborg har vi föreslagit ett kommunalt byggbolag.

GP-debatt skriver Mona Sahlin, Lars Ohly, Peter Eriksson och Maria Wetterstrand att de vill sätta stopp för sorteringsskolan. De ger en detaljerad bild av regeringens misslyckade skolpolitik och avslutar med en bild av hur en rödgrön skolpolitik skulle kunna te sig men speciellt konkret är det, i ärlighetens namn, inte:

Lyckligtvis finns det vägar ut ur detta. Vi rödgröna vill ändra antagningsreglerna, och täppa till kryphål i lagstiftningen som tillåter tidig sortering av elever. Olika utbildningsformer ska åter byggas ut. Socialdemokraterna, Vänsterpartiet och Miljöpartiet är överens om att driva en politik som åter kommer att skapa nya livschanser och utbildningsmöjligheter. Ett rekordstort antal unga går ut gymnasieskolan och vill fortsätta att utbilda sig. Den höga arbetslösheten är därför ett bra tillfälle att höja utbildningsnivån och lösa problemet med generationsväxlingen inom arbetslivet. Vi vill slopa reglerna som diskriminerar den som skaffat sig kunskaper genom komvux eller genom arbetslivserfarenhet.

Media: GP, GP, GPDN, DN, DN, DN, Svd,

Intressant? Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , ,

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: