Brottartungt förtroende för Lars Ohly i SIFO-mätning

I en undersökning SIFO har gjort för Aftonmladet har 23 procent av männen och 21 procent av kvinnorna stort förtroende för Lars Ohly. Det är nästan fyra gånger så många som röstade på oss i valet 2006. (5,85 procent) I och för sig är Lars Ohly sist i listan men det kan inte tolkas på annat sätt än att Lars Ohly har ett stort förtroende bland väljarna. Förtroendet för Lars Ohly är betydligt större än förtroendet för Vänsterpartiet som det tar sig uttryck i faktiskt röstetal.

Lena Melin drar en annan slutsats av undersökningen. Hon kallar Mona Sahin för en sjunkbomb och skriver om Lars Ohly:

…men borde samtidigt fråga sig varför betydligt fler, 31 procent, helt saknar förtroende för honom än dem som har förtroende. Politik är en förtroendebransch och där har Ohly inte lyckats.

Det intressanta är ju egentligen inte hur många som saknar förtroende för Lars Ohly. Är det manliga höginkomsttagare som ändå tänker rösta borgerligt eller är det potentiella väljare?

Lena Melin är alltid kritisk till Mona Sahlin. Det är inte så konstigt egentligen. Det konstiga är att Lena Melin alltid angriper från höger. Hon vill att Mona Sahlin skall göra mer av det som gör henne otydlig och minskar förtroendet hos väljarna: sökas sig mer åt mitten. För att öka förtroendet skall Sahlin göra tvärt om. Föra en radikal oppositionspolitik för att minska klassklyftorna, förbättra jämställdheten och stoppa klimatförändringarna.

Dessutom är hela idén med partiledarnas popularitet förfelad. Aron Etzler gjorde 25 mars en bra genomgång av hur lite partiledarnas popularitet påverkar valresultatet:

Det betyder att väljarna i mycket högre grad tar ställning till sakfrågor och ideologi än vilken partiledare ett parti har. En partiledare kan spela stor roll för ett partis utveckling, för att det väljer rätt frågor eller att det framträder tydligt för väljarna. Men när väljarna slutat tro på partiet, inte håller med om frågorna eller kanske alltför tydligt ser resultaten av politiken, kommer de inte rösta på partiet oavsett om de gillar partiledaren eller inte.

Det är klart att det är bra att vi hittar frågor och företrädare som är populära hos många men det som avgör om en fråga eller företrädare stärker partiet är inte 50-procentsgränsen utan senaste valresultatet. Allt som är bättre än 5,6 procent på riksplanet eller 7,23 procent i Göteborgs kommun är en styrkemanifestation. Att nästan fyra gånger fler än de som röstade på Vänsterpartiet 2006 har stort eller mycket stort förtroende för Lars Ohly är brottartungt.

Bloggar: Jinge.

Media: DNGP, GPAB, AB, Svd, DN, DN, DN, SSD,

Intressant? Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , ,

14 kommentarer

Lägg till →

 1. Som ND:are oroar jag mig mycket över, att ingen i regeringställning eller de styrande i media, märker eller vill se sanningen, om vad, som händer i vårat gamla Sverige. Med denna kolossala massinvandring från islamiska länder, efter 35 års tid. Den nyinflyttade kulturberikaren s.k landskronabon, som misshandlade 78 åriga Inger till döds. blir antagligen, snart frisläppt. Det var en olyckshändelse, anser 4 arabiska föreningar samt dennes advokat, och barnet, som läst om ”olyckshändelsen”.

 2. Ruben af Knodd 05 april 2010 — 20:08

  Här kan det passa att jämföra med samma slags undersökning vintern 2006…

  http://www.aftonbladet.se/nyheter/article341949.ab

  Då fick Lars Ohly 13 procent, vilket som sagt till hösten 2006 resulterade i 5,85 procent. Om vi gör ett litet räkneexempel så innebär det att V hamnar på (21/13 * 5.85) 9,45 procent nu i höst! 🙂

 3. Brottartungt??? Är detta månne en hänvisning till dessa s.k. idrottsmäns kroppsvikt eller intelligensförmåga?
  Det sägs ju att ”där argumenten tar slut tar våldet vid” vilket i så fall stämmer bra in på vänsterns ideologiska hemvist Kreml!

 4. ulla niklasson 04 april 2010 — 21:26

  Vänstern och Lars Ohly är det absolut bästa valet i höst! Stå på Dig, MP kan man inte lita på = Än slank dom hit och än slank dom dit och än slank dom ner i diket! Dom har en bra företrädare i Maria Wetterstrand till skillnad på S som har en sjunkbomb i Mona Sahlin! En önskedröm vore Ohly Schyman och Jonas Sjöstedt, varför kan inte gammalt groll om det nu finns läggas åt sidan? Det är vinna som gäller och det måste bli i årets val! MP har ju delat ledarskap! Chockera genom att erbjuda alla plats! När Alliansen argumenterar om kommunismen och dess förflutna skall V kontra med var Högern stod under Nazismen, varför förtiga? Alla vet ju var dessa gubbar stod!!?? För att inte tala om V-Gustav som hotade med att abdikera om inte Tysk trupp fick transporteras genom Sverig på väg att ockupera Norge! När det gäller terrorismen är det dags att straffa den vita terrorismen i Sydafrika! Den vite ledare och jordägare som mördades igår var ledare för en högersxtremistisk organisation som vill äteringör Aparthaid!!! Det finns mycket Alliansen skall stå till svars för så tig inte still!!

 5. karl-otto hultström 04 april 2010 — 21:14

  Vad som verkligen är underligt är att de röda leder opinionsundersökningarna ! Hur kan de göra det med så otydliga, omediala ledare ? Om de röda vinner valet vilka vill de då ha som ledare ? Inte det nuvarand jönsiga gänget verkar det som.

  De borgliga har i alla fall Reinfelt som har stort förtroende både hos män och kvinnor. Hästlängder före flabb-Ohly vilket man gott förstår !

  • Hej Karl!
   Om du skulle bekymra dig om politiken, bör det vara om Reinfelt och borgerligas misslyckande i allt utom att se till att de drabbade drabbas mer i samhället.
   Borgerligas politik har gjort landet otryggt för majoriteten

  • Det är inte bara ledarna man sak titta på. Man måste titta på vilken politik de står för också. Moderaterna vill öka klyftorna i samhället. De vill att det ska vara stora skillnader mellan fattig och rik.

 6. Ett arbetarparti kan inte stödja den massinvandring vi har och Ni stödjer. Er politik är tillsammans med sossarna och de allierade samma skit för svenska arbetare. Vi vill inte ha er påbjudna mångkultur, vi vill ha vårt Sverige.

  Sverigedemokraterna känns mkt mer som ett arbetarparti och månar om Sveriges folk.

  • Jöran Fagerlund 04 april 2010 — 19:58

   Internationell solidaritet har alltid varit en hörnpelare i arbetarrörelsens ideologi. Arbetare har mer gemensamt med arbetare i andra länder än svenska kapitalister. nationalismen är en irrlära, SD är inte ett arbetarparti.

 7. Riktigt bra blogginlägg! Media har för vana att alltid vända undersökningar och nyheter till något negativt för Vänsterkanten.

 8. Vänster partiet borde ha mer förtroende mellan väljarna eftersom Lars Ohly står för partiets politik. Varför är det inte så då? Jo, en del egoistiska och idiotiska partimedlemmar klättrat upp på kommunal,regional nivå och skadat partiet rykte här och där i massmedia så partiet betalar för deras makt miss bruk.
  personligen tycker, att partiet bör ha ett öga på sona som ser partiet som ett värktyg, eller som en stege för egna mål utan partiets gemensamma mål. själv klart att dem som satsar sin tid för partiets mål skall belönas om dem är kapabla.
  Vi är ett arbetarklass parti därför måste vi stå för de drabbades frågor i samhället och kämpa för att minska klyftorna mellan olika skön eller etniska grupper. Vänsterpartiet har mycket att kämpa för och mot.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: