Avsiktliga oavsiktliga mord

Varning för starka bilder. Den här filmen från Wikileaks måste dock ses och spridas just därför att bilderna är så starka. Amerikanska soldater massakrerar irakier från en helikopter.

Collateral damage var ett ord som började användas av USA:s militär och syftar på oavsiktliga eller indirekta skador till följd av en militär insats. Här ser vi hur USA avsiktligt mördar obeväpnade. Även barn och hjälpande beskjuts. De oavsiktliga dödsfallen var i själva verket avsiktliga mord. Inte till följd av indirekta skador utan till följd av direktträffar från tunga kulsprutor med datorsikten ombord på bepansrade helikoptrar.

Två av de dödade var Reuters-medarbetare. USA har hela tiden hävdat att alla dödades i stridshandlingar, ”combat operations”. Materialet som har läckt ut från militären, visar att det är lögn. Ingen skjuter mot amerikanerna.

När människorna på marken massakrerats från luften, kommer en bil förbi och två civila försöker hjälpa en överlevande som sårats, en av Reuters-fotograferna. Läs Ali Esbati:

Soldaterna i helikoptern, som kretsat över den krypande kroppen och högljutt gett uttryck för sin önskan att skjuta sönder mannen, får nu ok för att slakta alla tre. I den civila bilen finns två barn som skadas. De upptäcks när marktrupper senare anländer. ”Well it’s their fault for bringing their kids into a battle”, blir kommentaren. Sådana är frukterna av lång tids avhumanisering. Soldaterna som mördar kallblodigt ser inga människor genom sina kameror. De spelar ett hatiskt spel där reglerna är nedkletade med oljebegär och andra ”västerländska världen” i nykolonialismens tidevarv.

Det är inte utan att man undrar om det skulle kunna hända i Göteborg när GP-tv visar helikopterbilder från när julstjärnan på Liseberg plockas ner. Tänk er svartvitt med ett kors i mitten och ett maskingevär i stället för en krok så får ni en bild av hur ett angrepp från USA på Göteborg skulle te sig.

Donera pengar till Wikileaks så att de kan fortsätta sin viktiga verksamhet.

Bloggar: Frasse, Ung Vänster, Krassman, Röda Berget, Scaber, Jinge, Svensson, Thaher Pelaseyed,

Media: Svd, Svd, GP, GP, DN, DN, DN, Svd, AB, AB, AB, AB, GP,

Intressant? Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , ,

42 kommentarer

Lägg till →

 1. gastlind :
  Under Saddams tid fanns åtminstone ”lag och ordning” och terrorbrott utfördes inte dagligen i de 10 största städerna. I den meningen ( få Irak till ett stabit och ‘demokratiskt’ land ) har ju USA tokmisslyckats.

  ”Lag och ordning” fanns även i Hitlers Nazityskland, Stalins Sovjetunionen och Maos Kina!

  Eller som du själv skriver:
  ”Man ska inte jämföra sig med de som är sämre. Garanterat finns det en större idiot nånstans i historien, men det rättfärdigar ju inte ens eget svineri.”

 2. The Officier can call me.

  He have some big problem, in my hole live i save people.

  Best Regards

  Stefan

 3. Idag är det den 9:e April, ett datum som för precis idag för 70 år sedan i våra grannländer Danmark och Norge markerar Nazitysklands ”besaettelse” av dessa båda länder.

  Har det hörts någonting om detta i nyheterna idag? Nej, ty i det historie- och perspektivlösa Sverige domineras agendan av andra ”viktigare” saker.

  Dock, om kontrahenterna vid Medelhavets östra kust kunde lägga ner vapnen och börja ”do business” så skulle denna del av världen säkert kunna mäta sig med de största väldståndsnationerna i världen!

 4. Egypten har spärrat gränsen till Gaza, eftersom man inte vill bli beskylld för att förse terroristerna med vapen och pengar. Då grävs det tunnlar för att kunna smuggla. Tack och lov har Israel bra koll på läger och precisionsbombar ibland några tunnlar.

  Men Hamas tycks ha dålig kontroll över sina raketer, eftersom de som häromdagen, ramlade ner i Gaza.

 5. USA´s rövslickare, det är vad ni är!

 6. Jag har sett videon på youtube. vid 3:45 i videon så ser man helt klart och tydligt att två män som går i samma grupp som fotograferna från Reuter har vapen. En har en AK-47A och en har ett raketgevär. Så alltså var det beväpnade personer med i gruppen som vart beskjutna. Så att påstå att det var en massaker på civila är felaktig.

  • Jöran Fagerlund 08 april 2010 — 17:26

   Så du menar att det är rätt att döda obeväpnade bara för att de går bredvid beväpnade?

   Så du menar att det är rätt att döda den som bär på en ak47 även om denne inte skjuter mot eller ens visar tecken på att skjuta mot en bepansrad helikopter?

   Så du menar att det är rätt att sjkuta ner barn bara för att deras vuxna släktingar försöker hjälpa oskyldiga och obeväpnade som har blivit nedskjutna bara för att de gick bredvid en med en ak47 som varken skjöt eller visade tecken på att vilja skjuta mot en bepansras attackhelikopter?

   Vad kallar du det om inte en massaker?

 7. Jag förstår inte i min vildaste fantasi hur i själva helvete vi människor kan forstätta tro på all skit som usa/median matar oss med !?. hur kan vi låta en manisk sinnessjuk regering bestämma över våra liv ? . får fasen vara ett slut snart,.kommer sluta med som så många andra länder att regering stormas.

 8. Till er som tycker att usa inte gjorde fel här med motiveringen att hamas gör liknande. Denna motiveringen håller inte eftersom 1. så är USA ett demokratiskt land och har lagar, regler och andra avtal dom måste följa(geneva konventionen osv). Hamas är en terrorist grupp som enligt usa och israel aldrig kan bli demokratiska och därför har dem inga lagar dom behöver hålla sig till. Om usa nu tänker ”sjunka” till hamas nivå och göra som dom gör, vad är då skillnaden mellan dom? och vad blir då anledningen att terrorist stämpla dom om du själv gör de dom gör?. Om nu tex Hamas är en terrorist grupp och inte kan bli demokratisk, Hur blev dom Israel demokratisk dem föddes och blev till land genom judisk terrorism. Men som vill man ju gärna glömma. Man brukar ju säga att ”what goes around comes around”..Samma sak gäller även usa som alltför länge har lagt näsan i blöt i andra länders saker. De har störtat många regeringar(även demokratiska) för att det inte funnit i deras intressen och stöder odemokratiska diktaturer. Synen på USA utomlands är inte bra och kommer bara att bli sämre om inte deras utrikespolitik drastiskt ändra. USAs anledning till invadera irak var ju pga saddams relation till alqaida som inte kunde bevisas och inte heller kunde massförstörelsevapnen hittas o så ändrades anledningen till att demokrati fanns inte i irak och att den nu skulle introduceras. Genom abu grahib, black water, oskyldiga offer, amerikaner som våldtar o dödar oskyldiga människor så har ÄNTLIGEN demokratin kommit till Irak, synd att den bara inte kunde komma tidigare. Demokratin, ytrrandefriheten osv som västvärlden håller så kärt är överskattat, inte alls så komplett och felfri som man skulle kunna tro. Afghanistan och Irak är bevisen på demokratins fula sida som man inte gärna skyltar med. Demokratin och yttrandefriheten gäller bara när det går deras väg. Hur många fn resultioner har israel brutit mot, hur långt tid har de ockuperat olagliga länder, hur mycket nya land bosätter man sig i, hur många palestinska hus förstörs och allt detta tolereras för att israel är en demokratisk nation och folk, till skillnad från palestinerna som är odemokratiska judehatande hänsynslösa barbarer – just denna avhumanisering, demonisering är det som att kriget mot det palestinska folket försätter än idag för människor ser det som helt ok. im out

 9. Jöran Fagerlund :
  Enligt Said Mahmoudi, professor i internationell rätt vid Stockholms universitet är Gaza fortfarande ockuperat av Israel.

  Vad säger EU resp. FN i saken i fråga?
  Israel har inte någon militär på främmande territorium (Gaza) och ej heller någon polis därstädes. Den lokala rättsordningen och dito -skipningen sköts av PNA dvs HAMAS

  Dock är HAMAS av USA, Australien, Kanada, EU, Japan och Israel stämplad som en terrororganisation efter de självmordsattacker och bombningar som rörelsens militära gren tagit ansvar för.
  Attentaten har även fördömts av FN:s kommission för mänskliga rättigheter samt av Human Rights Watch.

  • Israels militär kontrollerar kusten, all införsel och utförsel av varor (förutom från Egypten) och har till och med makten att bestämma över överföringar till och från banker i Gaza. Att Israel för en politik där medicinsk utrustning och mediciner stoppas vet vi sedan tidigare. Israel hindrar också medvetet ambulanser med akuttransporter att ta sig fram, det vet vi också sen länge. De hindrar och gör allt för att företag etablerar sig i Gaza och att det inte byggs fabriker. De vill med andra ord hindra Gaza från att få en egen ekonomi och bli en suverän stat. Israel för en politik där de medvetet försöker ”svälta ut” palestinierna politiskt, ekonomiskt och humanitärt.

   De kan helt enkelt inte forsätta på samma sätt som tidigare eftersom omvärlden reagerar mer på deras agerande idag än de gjorde för 20 år sen. Tyvärr pågår hyckleriet från USA fortfarande men det är väl ingen hemlighet?

 10. Bengt säg mig ..Vem eller vilka är USA s fiender koreanerna eller iranier ( perser)eller irakier eller deras folk själva. USAs regering har varit i krig mot alla till o med sitt eget folk lett dem till fattigdom o en massa kriminalitet etc precis som dem vill ha det lämna folket utan utbildning o riktig kunskap o vetande.. Både du o Otto verkar ha nått gemensamt båda är okunniga o inte heller verkar ni ta initiativ att ta reda på riktig fakta synd för människor som kallar sig själva för politiker…

  • Ja du.. Trots allt är USA en demokrati där företeelser inkl. även övergrepp gjorda av den egna krigsmakten dras fram i ljuset. Exv fängelset i Bagdad.
   Tror du på fullaste allvar att det under Saddam Husseins diktatur INTE förekom något liknande eller ännu värre?

   USA var heller inte ”fina i kanten” under Vietnamkriget 1964-1975 men var ”vietcong” så silkeslena?

   Det är det som är skillnaden mellan en demokrati och en diktatur!

   • Bengt
    du vet inte än om det är demokratins skall som är viktig eller handlingarna?
    enligt vad man förstår av dina kommentarer Iran med sina extrema regimen är också demokrater enlig dina värderinger.
    En riktig demokratisk tänkande är att bevara människans värde och rättigheter, inte bara pargrafer som trampas på av amerikaner. vakna till. Det som hände i Sovjetunionen var fel det är därför det har fallit liksom Nazisterna i Tyskland liksom Amerikas kommande fal.

   • Det går inte att diskutera med dig utan att du gå till backa i historien för att hitta likadana exemplar för att legitimera våldet.
    Jag menar principen för demokrati och du pratter om Saddam Hussein!
    anser du nu hur tunt är dina påstående?
    Kriminella handlingar ÄR INTE accepterad oavsätt vem som är gärningsmannen.
    Har du fattat nu??

   • USAs rika startar och profiterar på krig som USAs fattiga får utkämpa. USAs rika kontrollerar de största massmedierna. Du tror ej det finns ekonomiska intressen hos medierna att övergrepp (eller annan form av kritik) av den egna krigsmakten ej ska komma fram?

    Och din jämförelse med Saddam… Bara för att man inte är värre än det värsta svinet kan man vara svinig så det räcker och blir över i de flestas ögon. Man ska inte jämföra sig med de som är sämre. Garanterat finns det en större idiot nånstans i historien, men det rättfärdigar ju inte ens eget svineri.

    Under Saddams tid fanns åtminstone ”lag och ordning” och terrorbrott utfördes inte dagligen i de 10 största städerna. I den meningen ( få Irak till ett stabit och ‘demokratiskt’ land ) har ju USA tokmisslyckats.

 11. http://video.google.com/videoplay?docid=-594683847743189197#
  SE PÅ DEN HÄR filmdokumentären 2 underbart lärorika o uppmärksamma fakta av amerikanerna själva

 12. karl-otto hultström 07 april 2010 — 17:09

  Du har min beundran, Jöran ! Att du aldrig blir less på att så ensidigt hata USA och samtidigt krypa för araberna ! Du är verkligen stark i viljan !Synd bara att den ägnas ett sånt område ! Starkt gjort !

 13. Här ser man vad Otto och Bengt står får.
  För resten vad har en amerikansk civil att göra i Irak som är krigszon.
  Ni bevisar här med er inlägg vad ni står för. Fy!! var fula ni er.
  Nu ger ni bevis att S D är inte mer än Hitler bort glömda söner.
  Tänk om ni får makten i landet, kommer det att vara sådana bilder i svenska gator.
  Det är därför ni är inte accepterade i Sverige. Det är därför ni er motarbetade av alla. Ni bör söka vård omedelbart om ni anser att ni är normala människor

  (Said, de är inte Sverigedemokrater. Bengt säger sig rösta på C eller KD och Karl-Otto är moderat.
  Vi vet inte hur de ser ut. Dessutom spelar det ingen roll om de är fula eller vackra. /JF)

 14. Fantastiskt hur man kan bortförklara dessa brutala mord. Smaklöst är bara förnamnet.

 15. .. och aldrig har det fallit USA-hatarna et cons in att motståndarna med allra största sannolikhet har gjort samma saker?

  Bara det att i en demokrati så kommer det så småningom ut medan det i diktaturer och länder styrda av gangsterligor aldrig gör det…

  • Länder styrda av megabolag som profiterar på krigen är det mycket möjligt att det aldrig skulle kommit ut heller ( utan hjälp av internet det vill säga ).

 16. karl-otto hultström 07 april 2010 — 13:11

  Vilken njutning för er USA-hatare va ? Rena julafton när storsatan begår ett fel.
  F ö var de beskjutna inte obeväpnade som du hävdar. Såg själv videon i går afse
  och då syntes deras k-pistar tydligt.
  Och vad har barn att göra i en stridszon ? Det bär mig emot att tro att togs med för att bli ev offer att visas upp för fotograferna.
  Varför visas aldrig ngn video av självmordsbombare, som dödar betydligt fler. Då spränger de verkligen kvinnor och barn i slamsor. Fast då kallas det visst befrielsekrig.
  Och trots västvärldens onska slutar de aldig att komma hit. Är inte det underligt, så säg ?

  • Jöran Fagerlund 07 april 2010 — 13:56

   Så du menar att du ser att alla som blir beskjutna har vapen? Jag skriver: ”Här ser vi hur USA avsiktligt mördar obeväpnade” inte att det inte förekom vapen på platsen.

   • Och varför ser vi aldrig hur [USA:s fiender] avsiktligt mördar obeväpnade?

    Kan det bero på att dessa fiender aldrig filmar sina övergrepp och om de skulle göra det så skulle dessa filmer aldrig tillåtas komma fram i ljuset. Någonting som dock sker i demokratier

    • en ny kommentar eller en fråga se det hur du vill ( sverige har ytrande frihet men oxså till än grens som jag vet att jag håller mig till i mitt yttrande till skillnad från andra ) till otto såg att du var moderat du vet väl att du får en moderat höras som en sverigedemokrat med dina kommentarer och svenska moderaterna har bytt namn för länge sedan och va de stod för förr. nuförtiden heter det nya moderaterna och de står för nya tankar..gör oss alla en tjenst sluta

    • Det kan eventuellt bero på att krigen numera aldrig utspelar sig i USA och att dessa övergrepp på civila aldrig kan ske på samma vis som i de av USA ockuperade länderna?

  • Jag håller definitivt med herr Said med att du är i ett stort behov av vård och allmän utbildning, kanske se till att ta reda på fakta innan du gör bort dig med dina rasistiska inlägg om araber eller i huvudtaget andra etniska folkgrupper o länder. Människor i Irak är irakier inte araber!! Eller på ett språk som du kanske känner dig bekväm på man kallar inte oss svenskar för ”svennar” för vi är från Sverige.. nej man säger svenskar i korrekt benämning. När det gäller din idiotiska hjärtlösa psykiskt sjuka fråga och kommentar ” – vad har ett barn i en stridszon o göra?, -”Det bär mig emot att tro att togs med för att bli ev offer att visas upp för fotograferna. ”
   Om du lägger märke till så är det som kallade krigszon deras hem där dem bor med sina familjer och efter USA kom in i landet o ödelag det så är det så de fattiga bor de som blivit hårdast drabbade o värre finns det!! Inte direkt Sveriges standard av lägenheter men sån är verkligheten. Sist men inte minst den ovetande Karl-Otto denna prisbelönta filmdokumentär är lagad av en amerikansk medborgare inte en ända irakier som berättar här bara amerikaner själva deras riktiga fakta!!! De är dem flesta engelska dokumentärerna till och med om 11 sep på hemsidan http://video.google.com/videoplay?docid=-594683847743189197# kolla in denna film o få in lite ren fakta om 11 september ( för att se direkt om 11 sep spola till 40-1.20 eller lite tidigare det är 2 timmars underbar film om allt hur värden fungerar med pengar makt etc) . Ett gott råd till om du inte vill eller är beredd att stå för dina egna handlingar och inte kan ta emot kritik utan att börja grina efter hjälp o påstå person angrepp så tycker jag att du bara ska lägga ner politiken till de kunniga och de som kan sin sak det ända du gör för sverigedemokraterna är att du får dem se ännu mer rasistiska ut än vad de redan är inte bra för statistiken vet du.Till dem som kan ta kritik utan att se något som personligt angrepp som där i mot du gjorde i dina handlingar med att kalla irakier till ” dem där araberna..!!lär dig Sveriges lagar och normer usch och du ska kalla dig själv för svensk… Nää bara lägg ner politiken och partiet jag vill att mina barn växer upp i ett rasisfritt Sverige!! Jag vill inte att de ska ha massa fördomar mot folk med annan bakgrund än Svensk. Jag vill att de växer upp med samvete och medkänsla för sin medmänniska något som du har missat helt o tydligen ditt parti med om du talar för sverigedemokraterna

   • I det gamla Sovjetunionen ansågs de som inte sympatiserade med regimens värderingar vara i behov av ”vård och allmän utbildning”.

    Idag sker detta fortfarande i diktaturer som Nord-Korea där alla som ”inte förstått storheten i den nuvarande regimen” ges ”vård och allmän utbildning” Ett annat exempel på detta var Nazityskland på sin tid.

   • karl-otto hultström 08 april 2010 — 18:09

    Hej fru Sara !
    Tänker inte gå i polimik med dig ! Men tack ändå för din mogna och genomotänkta kommentar ! Du glömde dock en sak: till USA:s alla fel och brister glömde du tillägga stödet till Israel !

  • du är patetisk och ignorant! usch usch!
   (Osakligt och plumpt. /JF)

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: