En sjömil – eller med andra ord 1000 kronor – samlades in i Angered till Ship to Gaza idag

Fikabordet var en succé

Idag samlade Ship to Gaza in 1000 kronor i Angered. Det räcker till att föra en båt en sjömil närmare Gazas hamn. Den 3 maj avseglar en hel konvoj med Ship to Gaza-fartyg från hamnar i Europa.

Denna gång fanns ett fikabord på plats och det underlättade verkligen samtalet. Fler stannade och pratade spontant. Angeredsborna känner stor solidaritet med Gazas befolkning.

Detta gjorde vi samtidigt som andra aktivister närvarade på Konsumentföreningen Västs årsmöte för att rösta igenom tre motioner om att inte sälja israeliska varor i Coops butiker. Jag kunde inte gå eftersom jag gick med i Konsum i Falun och därför är medlem i Konsumentföreningen Svea.

Det är bara att gratulera solidaritetsrörelsens framgångsrika arbete i Göteborg. ISM rapporterar från årsmötet:

Frågan engagerade många medlemmar och flera personer valde att argumentera från talarstolen, i stort sett alla för att visa sitt stöd för en bojkott. Israels brott mot folkrätten samt vikten av ett tydligt moraliskt ställningstagande av Coop var genomgående i argumentationen. Stellan Vinthagen, docent i freds- och konfliktforskning vid Göteborgs Univeristet lyfte även fram hur bojkottsarbete effektivt kan påverka Israel att följa internationell rätt.

425 medlemmar närvarade och det blev en stor seger för motionerna, alla tre godkändes med överväldigande majoritet av stämman.

Föreningens nya ordförande Carina Malmer: ” Styrelsen kommer nu driva bojkottsfrågan vidare i KF Sverige. Det är spännande att frågan går vidare till KF stämma nästa år.”

Uppdatering 12 april: Läser nu i bladet att KF tänker strunta i beslutet. De hänvisar till en policy. ”KF:s och Coops kriterier vid val av leverantörer tar inte hänsyn till nationalitet. Enligt KF:s policy ska en eventuell bojkott mot handel med enskilda länder avgöras av Sveriges regering och riksdag eller EU och/eller FN”, skriver KF i ett pressmeddelande.

Rimligen bör policyn ändras om fler konsumentföreningar fattar liknande beslut. Det är väl det som är poängen med en medlemsstyrd kooperation.

Läs alla mina inlägg om Gaza.

Om du vill engagera dig i Ship to Gaza i Göteborg hittar du nödvändig information här.

Betala in bidrag till Plusgirokonto 46359-6. Om du vill betala från ett utlandskonto använd SWIFT: NDEASESS, IBAN: SE92 9500 0099 6026 0046 3596.

Intressant? Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , , , , , ,

Media: GP, GP, GP, GP, GP, DN, DN, DN, Svd, Svd, Svd, AB, AB, AB, AB, GT, GT, EX, EX,

11 kommentarer

Lägg till →

 1. Vansinnigt att skänka en spänn åt detta islamistiska propagandajippo!
  Det räcker fan med att Hamas slutar bomba Israel så upphör blockaden!

 2. Konflikten Israel / Palestina är en av de mest oförsonliga och hopplösa som finns.
  Båda parter lever i en barnsligt förödande tro att den andra parten ska upphöra att existera.
  Men detta kommer inte att ske. Palestinier kommer att finnas kvar. Liksom judar. Och de andra folkgrupperna som trängs på denna lilla plätt av jorden.
  Någon gång måste båda sidor inse att motparten inte kommer att försvinna. Att de andra inte kommer att acceptera att leva under dödshot eller förtryck samt att man sluter fred med sina fiender, inte med sina vänner.

 3. Okej, jag gillar inte heller Israels behandling av palestinierna och deras ockupationspolitik.
  Men varför är det alltid Israel som ska bojkottas?
  Det finns ju så många andra länder, vars politik också är vidrig.
  USA:s krigföring i Irak och Afghanistan, samt deras stöd av en rad förbrytarregimer i världen.
  Rysslands krigföring inom gamla Sovjet.
  Frankrikes fortsatta kolonialpolitik.
  Det finns hur många länder som helst som behandlar sina medborgare som skit. I stort sett hela Mellanöstern och Afrika, Kuba, Burma, Kambodja, Vietnam osv osv.
  Jag kan också tänka mig att bojkotta dansk griskött för att de behandlar svinen som svin. Och så vidare.
  Jag vet att mitt samvete skulle må bättre om jag bojkottade dem alla, men jag kan inte förstå varför man ska ge sig på just bara Israel.

 4. Läs den israeliska tidningen Haaretz så får ni se vart ert hat leder !DEn finns på engelska. http://www.haaretz.com

 5. Här sitter nissar och planerar hur de ska befria Palestina. Vi araber är bara oroliga att ni vänsterkräk ska sprida vidare era gay-älskande ideal till Mellanöstern.

  Hellre för evigt ockuperat av Israel än en halv gay-bar i ett fritt Palestina.
  Lämna Palestina i fred.
  Stick!

 6. Ovanstående högerextremister skriver under pseudonymer, också en intressant inställning till demokrati. Att inte stå för sina åsikter…

  Jag tillhörde de 349500 medlemmarna som inte var där. Jag hade jobbat natt, och var för lat för att gå dit. Då får jag accepetera de beslut som tas där. Det är demokrati. Frågan lyftes inte på sittande möte, utan var inskickad den vanliga vägen.

  Det är ett mycket bra beslut, som enligt mina uppgiftslämnare fattades med mycket stor majoritet. Med tanke på att det främst bland den äldre generationen finns en tydlig värdeförskjutning mellan en medlem i Konsumentföreningen och en kund hos ICA så är det heller inte helt orimligt att en omröstning bland medlemmarna i sin helhet skulle gett ett likande beslut. Det kan man bara spekulera i, hursomhelst så fungerar det så att de som är där röstar, vi andra gör det inte…

  Som sagt, tämligen svårt att ta anonyma människor på allvar.

 7. Gubben Andersson 11 april 2010 — 09:44

  Vad ni i praktiken gör är att skänka medel till Hamas & Co, så de kan köpa fler raketer att sända in över Israel. Stackars Israel – världens spottkopp !

 8. Dompans broder 11 april 2010 — 09:12

  Höjer budet !Ska genast kila ner till affärn och köpa för 1.500. Skämt åsido så samlar ni ju in pengar till terroristerna så de kan köpa fler raketer att sända in över det arma Israel – världens spottkopp !
  Snygg jobbat, göteborgskommunister !

 9. 425 röster av 350 000 medlemmar. Är det så vänstern arbetar? Men demokrati har väl aldrig varit eran starka sida. Som motreaktion får väl jag stödköpa lite Israeliska varor. 1000 kr skall jag väl komma upp i.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: