Dispens för strandskyddet är för viktigt för att beslutas av byggnadsnämnden på delegation

På onsdag skulle, enligt planen, kommunstyrelsen behandla förslaget till nytt reglemente för byggnadsnämnden. Slutgiltigt beslut fattas av kommunfullmäktige. Idag meddelas att ärendet utgår från kommunstyrelsens sammanträde. Vi har inte fått något besked om varför.

I förslaget till reglemente ingår att byggnadsnämnden skall få delegation att besluta om dispens från strandskydd och att upphäva strandskydd i detaljplan.

Enligt lagändring i miljöbalken har besluten om strandskydd flyttats från länsstyrelsen till Göteborgs Stad. I Vänsterpartiets yrkande inför kommunstyrelsens sammanträde på onsdag framgår att vi anser att dispenser från strandskydd och upphävande av strandskydd i detaljplan är ett så viktigt ingrepp i göteborgarnas rättigheter att röra sig fritt att det enda rimliga organet för ett sådant beslut, med den nya lagstiftningen, är kommunfullmäktige.

Byggnadsnämndens sammanträden är slutna och eftersom rätten att röra sig fritt berör alla göteborgare och är betydligt viktigare än markägares önskan att få bygga strandnära bör dessa beslut fattas i en församling dit allmänheten har tillträde.

Vi får se när ärendet kommer upp till beslut. Inget kan få oss att ändra uppfattning. Avsteg från strandskyddsbestämmelserna kan endast fattas av kommunfullmäktige och vi kommer inte att gå med på många avsteg.

Läs alla mina inlägg om kommunstyrelsen i Göteborg.

Ulf Vargek tipsar Han tipsar om nyheten att Antonia Ax:son Johnsson köper sig förbi strandskyddet för 8 miljoner kronor.

Intressant? Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , ,

Artikel i Aftonbladet. Artikel i Expressen. Artikel i SvD. Arikel i GP.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: