Liseberg hade en kvarts miljard att förbättra världen med 2009 men väljer istället att fördärva världen

Full fart uppåt eller neråt. Vilken väg väljer Liseberg med sin mat, förbättra eller försämra?

Lisebergs restauranger sålde mat och dryck för en kvarts miljard 2009. Vinsten blev 7,7 miljoner kronor. Vänsterpartiet har i en motion föreslagit att Liseberg skall bli klimatneutralt. I förslagen ingår bland annat att Liseberg enbart skall servera ekologisk och rättvisemärkt mat.

Här kommenterade jag kommunstyrelsens behandling av motionen. Undersökningar visar att Svenska folket är beredda att betala mer för ekomat och inte tänker lågkonjunkturen få dem att minska sina inköp av ekologisk mat. Detta gäller även glass som folket säger skall vara naturlig, ekologisk och producerad i Sverige. Det finns inget att vänta på. Bifall till Vänsterpartiets motion på torsdag.

Liseberg tar in en kvarts miljard varje år för den mat de serverar. Med dessa pengar kan de välja att förbättra världen genom minskad miljöpåverkan, minska barnarbetet samt höja lönerna för bönder arbetare på andra sidan jorden. Liseberg väljer aktivt att köra på i gamla hjulspår med en kemikalieintensiv, energislösade och klimatförändrande matproduktion som skadar människor och miljön. Dags för en ändring på torsdag.

Läs alla mina inlägg från kommunstyrelsen och kommunfullmäktige. Samtliga handlingar till torsdagens sammanträde med kommunfullmäktige hitar du här.

Media: GP, GP, GP, GP, GP, GP, GP,

Intressant? Läs även andra bloggares åsikter om , , , , ,

7 kommentarer

Lägg till →

 1. Skillnaden med monarkifrågan är ju att där kommer (V) inte att få någon parlamentarisk majoritet bakom sig.

 2. Tror inte folk i allmänhet bryr sig om maten är ekologisk, naturlig och producerad i Sverige. Är däremot helt övertygad om, att priset och smaken är avgörande !

  Jöran skall nog prata med några från Sthlm innan han påstår, att vi fått bättre kollektivtrafik, kortare restiden och färre bilar. Kanske på ritningarna men kanppast i verkligheten.

  • Jöran Fagerlund 13 april 2010 — 16:42

   Hej Karl-Otto. Varför kallar du dig ”Erik”?

   Jag beskrev de förbättringar de rödgröna gjorde inte de försämringar som inträffade när ni borgerliga lade intäkterna från trängselskatterna på vägbyggen i stället.

 3. ”Undersökningar visar att Svenska folket är beredda att betala mer för ekomat och inte tänker lågkonjunkturen få dem att minska sina inköp av ekologisk mat.”

  Undersökningar visar att göteborgarna är emot trängselskatt, men det väljer du och andra alla politiker i kommunfullmäktige att strunta i. Vi får inte ens rösta om saken. Undersökningar plockar man bara fram när de stödjer den egna tesen.

  • Jöran Fagerlund 13 april 2010 — 12:44

   Vi gick till val på att införa trängselskatt så det kan inte ha kommit som en överraskning. Vi levererade bara vad vi sade i valrörelsen.

   Att jag hänvisar till undersökningar här handlar om att Liseberg bedriver affärsverksamhet och har till uppgift att sälja mat och underhållning. Då kan en viktig faktor att titta på vara vad folk är villiga att betala för.

   Erfarenheter från Stockholm visar att folket i undersökningar inför försöket med trängselskatt var negativa men efter försöket var positiva. Det handlar inte om att folk inte förstår eller att frågan är för komplex. För att verkligen kunna göra en bedömning måpste man se resultatet. När stockholmarna fick bättre luft, bättre kollektivtrafik, kortare restider och färre bilar blev de positiva.

   Det är svårt att göra en folkomröstning i Göteborg utan ett fullskaligt försök. Det är dyrt att göra ett fullskaligt försök och sedan montera ner anläggningarna. Bättre att införa trängselskatt och utvärdera och förbättra systemet efterhand.

   • Jo, jag tror faktiskt det kom som en överraskning för de flesta invånarna att (V) hade majoritet i fullmäktige för ett sådant förslag.
    Men min poäng var alltså att det spelar ingen roll vad folket tycker, vare sig i opinionsundersökningar eller annars, politikerna anser sig stå över detta och kan bestämma mycket bättre. Och när det passar politkerna att hänvisa till opnionsundersökningar gör man det, när opnionsundersökningarna inte stämmer med den egna partilinjen struntar man i dem.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: