Sahlin omprövar politiken och satsar på jämlikhet i stället för ökande klyftor

Mona Sahlin när hon, Lars Ohly, Maria Wetterstrand och Peter Eriksson besökte Göteborg i juni 2009.

På DN-debatt idag presenterar Mona Sahlin en viktig, självkritisk, uppgörelse med tidigare socialdemokratisk politik som har bidragit till växande klyftor i Sverige. Det bådar gott inför den nya rödgröna regering Sverige får i september.

Som partiordförande har jag varit öppen med följande: Det har funnits perioder även när vi socialdemokrater haft regeringsmakten då utvecklingen har gått åt fel håll. Perioder när vi inte tillräckligt offensivt har bekämpat orättvisor. Därför har vi omprövat vår politik. Därför har vi vässat våra förslag för att stärka individens frihet genom fler jobb, högre kvalitet i välfärden och minskade klyftor.

Hon ger även en fingervisning på hur hon vill minska orättvisorna:

Vi vill vinna valet så att Sverige kan byta färdriktning. Vår idé bygger på att du – oavsett din bakgrund, oavsett under vilka förhållanden du föds – ska ha möjlighet att förverkliga ditt livs drömmar. Det handlar om frihet på jämlikhetens grund. Vi socialdemokrater sätter nu upp fyra mål som vi lyfter in i det rödgröna samarbetet: Fler jobb, mer utbildning, minskad barnfattigdom och minskat socialbidragsberoende.

Vem vet, kanske de rödgröna kan lyfta Vänsterpartiets krav från förra valrörelsen: 200 000 jobb i den offentliga sektorn. Det får den gemensamma budgetmotionen som presenteras i maj utvisa.

Det viktiga med dagens utspel är att vi kan få en socialdemokrati efter valet som faktiskt förbättrar Sverige och inte som ofta tidigare har nöjt sig med att försämra minst.

Tack Mona. Hoppas att lite av din självinsikt spiller över på Göteborgs socialdemokrater. Kanske kan kommunstyrelsens nuvarande ordförande presentera en lika tydlig artikel om att det var fel att sänka skatten 2008 och 2009 med hundratals miljoner kronor som i större utsträckning än regeringens skattesänkningar hamnade i manliga höginkomsttagares fickor vilket framkom i svaret till min interpellation om skattesänkningarnas kön.

Läs även Marika Lindgren Åsbrink, Emil Broberg, Högberg, S-buzz,

Intressant? Rödgrön? Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , ,

Media: EX, DN, DN, DN, GP, GP, GP, GP, Svd, Svd, Svd, AB, AB, AB, EX, EX, GT, GT, GT, SSD,

5 kommentarer

Lägg till →

  1. alla ska vara lika arbetslösa.

  2. Sent skall syndarn vakna ! Men tyvärr går det inte att leva på fromma förhoppningar. Inte ens i sosseriets Sverige.

  3. Anders Jönsson 13 april 2010 — 11:30

    Är det ingen som undrar hur? Alla fyra mål är bra, det finns nog ingen från höger till vänster som inte skulle kunna skriva under på dessa mål.

    Skillnaden är ju hur man kommer dit och om det sägs inget. Är tanken att socialdemokratiska valarbetare bara ska prata om målen utan att förklara hur?

  4. Tja, V är faktiskt mindre ”hycklande” än S
    Men sent skall syndaren vakna heter det ju…

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: