Klimatarbetet bortblåst i Borgs budget

Ett askmoln skuggade finansminister Borgs sista budget. Nyhetskamerorna riktades åt vulkanutbrottet på Island i stället. Samtidigt som askan började blåsa mot Sverige var klimatfrågan bortblåst från Anders Borgs inlägg i riksdagen. Inte en sekund ägnade han åt klimatutmaningarna eller hur miljön skall räddas. Det är uppenbart att det behövs en ny regering – och en ny politik efter valet i höst.

Det isländska vulkanutbrottet visar hur sårbart flygsystemet är och hur beroende vi är av ett miljöförstörande transportslag. Det visar på behovet av kraftfulla investeringar i spår i hela Världen.

När budgeten debatterades i riksdagen Lyfte Ulla Andersson (V) välfärdsfrågorna.

– Vänsterpartiets huvudprojekt är att bygga världens bästa välfärd, och att göra det utan vinstintressen.

– Vi behöver ge varje barn de bästa tänkbara förutsättningarna att utvecklas. Vi behöver en sån kvalitet i äldreomsorgen att var och en av oss kan se fram mot ålderns höst utan oro. För det behöver vi prioriterar fler anställda framför skattesänkningar.

Vänsterpartiet kommer lyfta frågan om privatiseringar i valrörelsen. Ulla Andersson tog upp det också i debatten.

– Du ska kunna veta att läkaren som behandlar dig inte har några företagsekonomiska intressen, utan bara ditt bästa för ögonen. Du ska kunna veta att apoteket du går till inte försöker sälja på dig den medicin de har störst vinstmarginal på. Du ska veta att de du möter inte är där för att tjäna pengar på dig utan de är där för din skull.

– Det behövs en grundlig uppgörelse med hela det sätt att tänka regeringen har etablerat, där misstänksamhet mot den som hamnar i svårigheter är ledstjärnan. Vi behöver bygga samhället på förtroende mellan människor, sa Ulla Andersson.

Hela budgeten kan du läsa här.

Läs även Jens Holm om budgetdebatten. Läs Jonas Sjöstedt om bristen på infrastruktur.

Media: GP, GP, GP, GP, GP, GP, GP, GP, GP, GP, GP, GP, GP, GP, GP, GP, MA, DN, DN, DN, DN, DN, DN, DN, DN, DN, Svd, Svd, Svd, Svd, Svd, Svd, Svd, AB, AB, AB, AB, AB, AB, EX, EX,

10 kommentarer

Lägg till →

 1. Jag tror att det är bra att vi få lära oss att det går att leva utan att vara beroende av det klimatfördärvande flyget. Vi måste inte fara kors och tvärs världen runt för att kunna leva ett bra liv. Följer man Carl Bildts blogg och hans hysteriska flygande hit och dit, så vore det intressant att utvärdera vad detta egentligen tillfört världen av bestående värde.
  Beträffande skolan så tror jag det är nödvändigt med ett gott mått av ordning och reda. Det kravlösa har aldrig tilltalat mig.

 2. Det mest skrämmande, när det gäller budget och våra förtroendevalda, är väl ändå att det enda som verkar existera är att ökad konsumtion skall ge oss ökad tillväxt vilket i sin tur skall leda till ett bättre samhälle.

  • Jöran Fagerlund 17 april 2010 — 08:07

   Jo man kopplar inte riktigt den ekonomiska och ekologiska krisen. Att ställa om samhället till ett fossilfritt samhälle skulle ge många jobb.

   • Ja, det behövs många händer och armar för att utföra de sysslor som maskiner utför. Man har faktiskt provat på detta tidigare i ett land men exemplet avskräcker dock…

   • Jo några timmar efter att jag hört delar av budgetdebatten så sitter jag på ett seminarie, som tidningen Camino höll i, där det bland annat diskuterades vår fullständigt vansinniga konsumtion av prylar. Man blir ju inte mindre rädd när man hör diskussionerna på jobbet där det nästan uteslutande bara handlar om att köpa de coola prylarna osv osv…

 3. Genom att ställa krav på barnen i skolan visar vi att vi bryr oss om dem!
  Speciellt de som inte har studievanan hemifrån!

  Så skapar vi de bästa möjliga förutsättningarna för barn att utvecklas

  • Jöran Fagerlund 16 april 2010 — 20:08

   Krav och krav. Genom att skapa en kreativ miljö och sammanhang skapas förutsättningar för lärande.

   • Med ordning och reda samt krav i skolan ger vi bäst förutsättning till inlärande i skolan.
    Även för de barn som kommer från hemförhållanden med ”dåliga” studietraditioner.

    Lugn och ro samt koncentration!

 4. Möjligen kan man tänka sig fler spår här i Europa. Men jag tror inte det bleve ngn rusning efter tågbiljetter till Bangkok eller Peking.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: