Skarpt om EMU från Jonas och Jens i Aftonbladet

Jonas Sjöstedt (V) och Jens Holm (V) kräver besked om EMU av borgarna på Aftonbladets debattsida idag. Bra. När borgarna försöker göra gällande att de rödgröna saknar EU-politik för den kommande mandatperioden är det precis tvärt om. Jonas Sjöstedt beskriver på bloggen:

Det finns en tydlig rödgrön gemensam linje i avgörande EU-frågor, en klassisk kompromiss skulle man kunna säga. Den innebär att det inte blir någon folkomröstning om själva medlemskapet under mandatperioden, men också att svenska folkets nej till EMU kommer att respekteras. Till det kommer att vi vill föra en starkare politik på områden som miljö, social rättvisa och arbetsrätt inom EU. Inte minst vill vi ha ett socialt protokoll i EUs fördrag som slår fast att vi kan kräva riktiga kollektivavtal för den som arbetar här eller i andra EU-länder.

Läs även Jens Holms blogg. I Aftonbladet skriver de:

Euron är i djup kris. De djupa ekonomiska problemen i länder som Grekland, Portugal, Italien, Irland och Spanien får hela europrojektet att skaka. Krismötena i Bryssel avlöser varandra – ändå saknas det en tydlig politik för om eller hur EU ska hjälpa de euroländer som är värst drabbade. Kristecknen hopar sig, allra värst ser det ut för Grekland som snart kan få akuta betalningsproblem, har svårt att låna upp pengar och där spararna rusar till banken för att ta ut sina besparingar. Men Greklands problem är bara toppen på ett isberg.

Vad gör då borgarna? Jonas och Jens fortsätter:

Trots detta vill de borgerliga partierna att vi ska anslutas till euron. Det är som att kliva på ett skepp i sjönöd. Allra ivrigast är Folkpartiet. Partiet vill slå fast ett nytt datum för en svensk folkomröstning i frågan. De anser att valutaunionen fungerar så felfritt att de ekonomiska konsekvenserna av en svensk anslutning inte ens måste utredas innan vi går med. Även de andra borgerliga partierna verkar i princip vara för en svensk EMU-anslutning och en ny folkomröstning under kommande mandatperiod.

Samtidigt sitter de i regeringsställning redan nu och de skulle kunna utlysa en ny folkomröstning. Men de gör det inte eftersom de vet att de skulle förlora den.

Missa inte Eva-Britt Svensson om EMU:

Bara 37 procent skulle rösta ja till euron i en folkomröstning i dag. Betydligt fler, 55 procent, skulle rösta nej, visar mätningen som bygger på 1.004 intervjuer genomförda 31 mars-7 april.

Undersökningen visar också att motståndet mot euron är starkare bland kvinnor än bland män. I en folkomröstning skulle 32 procent av kvinnorna säga ja till euron medan 59 procent säger nej. Motsvarande siffror för männen är 43 procent ja och 51 procent nej.

När du ändå klickar runt bör du även läsa Emil Broberg.

Läs alla mina inlägg om EU.

Intressant? Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , ,

Om inlägget

Politik

2 kommentarer

Lägg till →

  1. Nu tycker jag du/niär orättvis(a). C är inte för €uron.

    • Jöran Fagerlund 19 april 2010 — 17:24

      Slarvigt av mig. Min poäng är att EMU-förespråkarna i regeringen vill fiska röster men inte vågar föreslå en omröstning eftersom de vet att det inte finns något folkligt stöd snarare än oenighet i regeringen.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: