Peppad efter valutbildning

Detta bildspel kräver JavaScript.

Partidistriktet samlade till valstudier på Kvinnofolkhögskolan idag. Karin Mellegård och Stefan Coster inledde med två exempel på hur utomparlamentariskt och parlamentariskt arbete kan kombineras. Karin berättade om protesterna mot neddragningarna i skolan i SDN Frölunda och SDN Högsbo och hur Vänsterpartiets grundorganisation och ledamöterna i nämnderna Ingbritt Holst och Vladimir Jerosimic har samordnat sitt arbete.

Dagen handlade mest om tekniker och inte om politiskt innehåll. Christian Larsson höll en inledning kring det skrivna ordet, det talade ordet, hur vi syns på gator och torg samt hur vi ses på nätet. Hela idén är att vi skall hjälpas åt. Vi har sammantaget de kunskaper som behövs bara vi hittar kanaler att förmedla dessa mellan oss.

Diskussionen visade att vi har alla resurser vi behöver. Många bra idéer kom fram. Det är svårt för mig att sammanfatta dessa dels för att jag hade med mig barnen under förmiddagen, dels för att det var så många bra förslag.

Diskussionen kring internet och sociala medier var extra bra och viktig. Här bryter vi verkligen ny mark. Det mest påtagliga är att alla ingångar på nätet är individuella. Det är vi som personer som är medlemmar på Facebook, Twitter och andra sociala medier. I våra flygblad och på vår hemsida talar vi som en organisation. Både formen och hastigheten skiljer sig. Det går inte att köra blogginlägg eller statusuppdateringar på Facebook via styrelsebeslut. För att vi skall kunna förbättra arbetet på nätet behöver vi få lite annorlunda beslutsformer eller frångå de ordinarie lite. Vi kanske skall utse personer som kan uttala sig lokalt när något händer. Det viktiga är att vi som parti snabbt kan producera innehåll som kan spridas. Bilder, filmsnuttar och texter. Dessutom kommer vi att behöva se det positivt att våra medlemmar ”härjar lite fritt” och spontant skriver saker och cirkulerar. Bara de kopplar in sitt ”Vänsterpartifilter” kommer det att bli bra 29 gånger av 30. Det viktiga är att vi andra inte fokuserar på gång 30 utan peppar åtminstone 15 gånger.

Dessutom är motsatsförhållandet mellan individ och grupp överdrivet. Partiet består ju av människor och det är vårt samlade arbete som är partiet. Precis som att partiet är mer än summan av alla enskilda arbetsinsatser kan vi få en synergi i de samlade nätaktiviteterna. Alla möjligheter finns till exempelvis en kollektivblogg som i Stockholm. Det går att föra samman twitterflöden och det går att samordna sig på Facebook i olika listor och grupper. Det behöver inte vara så tekniskt komplicerat. Det räcker att någon som kan tekniken ringer den som skall uttala sig, får några bra citat, och sedan slänger upp en kort text på hemsidan.

Det är inte bara samarbetet som underlättas av nätets ”individuella struktur”. Det är också lätt att ha ackumulerande berättelser. En bild och några rader från en aktivitet är inget man gör en hel tidning på. Men lägger man tio sådana efter varandra på hemsidan eller bloggen så blir det plötsligt en berättelse som gör intryck.

Efter lunch berättade Marlene Svensson och Michael Marosán om partiets profil, vilka våra målgrupper är och grundläggande retoriska tekniker. Allt från vikten av att välja rätt ord till konkreta tips på hur man bygger upp debattartiklar.

Deltagarna grupperades efter de fyra valkretsar som finns i kommunen. Vi var många från grundorganisationen i Angered. Vi har redan kommit långt i det valstrategiska arbetet med grundorganisationen i Kortedala–Gamlestaden–Bergsjön.

Amanda Kappelmark, distriktsordförande i Ung Vänster, höll ett peppande avslutningstal. Hon berörde tre mycket viktiga punkter som berör kopplingen mellan utomparlamentariskt arbete och parlamentariskt arbete.

För det första måste regeringen Reinfeldt sparkas. Om de vinner valet har allt vårt arbete varit förgäves. Vi kan inte säga annat än att vi har misslyckats. Det duger inte att skriva valrutvärderingar som säger att vi har gjort ett bra jobb. Att vi har delat ut alla flygblad som vi har beställt etc.

För det andra räcker det inte att byta regering. Sverige måste också byta politik. Vår uppgift i regeringsställning är att förbättra, inte att vara mindre dåliga än borgarna. Det skall bli fler vuxna i skolan och färre ungar i klasserna, fler i arbete och färre i arbetslöshet samt ett högre tempo i omställningen till ett miljöanpassat samhälle för att ta några exempel.

För det tredje sker det viktigaste arbetet efter valet inte i valrörelsen. Att jobba utomparlamentariskt för att vinna regeringsmakten är bara inledningen. När vi väl sitter i regeringen måste det utomparlamentariska trycket öka. Det är ju när vi bygger om samhället som partiet och det utomparlamentariska arbetet är som viktigast.

En välarrangerad dag. Mycket kunskap förmedlades. Inte enbart enkelriktat från talarna utan även mellan deltagarna och tillbaka till talarna. Redan i morgon får en del av teknikerna testas i skarpt läge när den centrala valbussen besöker Kvibergs marknad.

För er som föredrar vanliga bilder framför ett bildspel:

Intressant? Läs även andra bloggares åsikter om , , , , ,

11 kommentarer

Lägg till →

 1. Jag, som kristen Sverigevän, ser ingen skillnad om det är alliansen, kommunister eller sossar, som regerar i riksdagsshuset. Alla tre partier har ett gemensamt och det är att det svenska folket sakta men säkert utraderas ur sitt egna land, som vi ärvt sedan tusentals år tillbaka av våra förfäder, men om någon generation till framöver, så är den kristna svenska folket, den minsta folk- gruppen bland Sveriges folk!
  Två religionskrig har jag ofrivilligt upplevt på nära håll. Libanon var ett modernt kristet land då jag befann mig där 1954, vill jag minnas. Nu är det islamiskt, efter mycket krig terror och elände. Eller hur?
  År 1970 fick den engelske agenten och jag bevittna då de islamiska militärerna, lärde den kristna befolkningen, där nere på Väst-Afrika, åt vilket håll MEKKA ligger, ty de är mycket noga med det, då de tar över makten. Att den kristna befolkningen bör renas.
  För egen del är jag glad, att på grund av min ålder, så slipper jag vara med, då Sverige har en ayatolla, som statschef i riksdagshuset.
  Jag tycker att detta är mycket ruskigt!

 2. Till Håkan Smedja, vill jag säga tack, för att Du var och lämnade ut blad i kylan idag, det är riktigt, Du ger Dig inte. I 10 år har även jag hållit på med detta, runt om här i Södra och mellersta Sverige.

 3. Överallt i Europa nu växer islamofobin i de kristna länderna, katoliker och protestanter enar sig. Islam har inget i Europa att göra med sin religion, En stor demonstration hölls i Köln i början av maj förra året där 6 500 poliser, hindrade sammandrabbningar mellan 15 000 muslimer uppblandad med vänsterpöbeln och 1000 kristna. Sverige styrs dock av en sådan agenda, så här hemma talas det aldrig i våra tre medior vad, som händer bland det nationellt kristna folket nere i Europa.
  Detta är ju konsekvenserna av sossarnas ledare, som vi hade för 35 år sedan. Jag erkänner själv, att jag var med och röstade på det gänget ända fram till 1985. Då jag fick min chock, ty dåvarande statsministerns idè var ju att Sverige skulle bli ett islamiskt land. Se huru det ser ut i Malmö idag. Eller hur?
  Och nu har vi drygt en halv miljon av dessa kulturberikare, med världens högsta nativitet inom våra gränser.
  Dessa nya kulturberikare, räknar inte Sverige, som sitt hemland. Rätt att den styrande ”Sverige-fientligga” regering vi har, säger så! Ty dessa lyssnar bara till vad mörkerfolket i Bryssel säger! Vad de etniska svenskarna tycker om denna massinvandring från Mellanöstren och Afrika, struntar dom fullkomligt i.
  Vad Sverige behöver nu är en helt ny Gustav Vasa, som med hjälp av dalmasar och stallknektar, tågar in i riksdagshuset, och städar ut allesammans, som sitter där inne, ja även vakmästare och städpersonal. Ut med dem på stallbacken bara. Och där ute finge polisen omhänderta dem.

  • Vi får väl hoppas att det stora flertalet i vårt avlånga land lärt sig mer av vår historia än vad du verkar gjort Nils.

 4. Till Martin, vill jag säga att Det finns fler och fler områden i Sverige nu. som är helt rensade på etnisk svensk befolkning, förutom Rosengård. Vi kan ta Hovsjö, Gnesta, Ronna i Södertälje m.m. Gruppvåldtäkter, gängkriminalitet, bränder och organiserad brottslighet. Det var något man bara läste om, som hände i USA och i vissa fall i England. För 15 eller 20 år sedan. Idag kan vi konstatera att införandet av detta experiment, ett mångkulturellt samhälle. Har förändrat det homogena Sverige totalt och placerat oss i tätposition, då det gäller samhällets otrygghet och sönderfall. Och samma utvecling finns idag, i stora delar av Europa! De senaste åren har vi kunnat läsa om mer och mer grymma gruppvåldtäkter i vissa tidningar, som ökar enormt med denna mångkulturella tillväxt från Afrika och Mellanöstern., men som har tabubelagts i media, här i Sverige!
  Visst var det bättre förr på Tages tid. Eller hur???

 5. Detta var så gott o läsa. Var o delade ut f blad i Uddevalla. Kallt var det… Inget som gav mycket pepp inte. Någon rusning till datorerna i vagnen var det inte heller. Finns mer sådana kurser. Mänga är vi som behöver.

  • Jöran Fagerlund 18 april 2010 — 14:21

   Ta kontakt med partidistriktets studieutskott i Göteborg. De kan säkert hjälpa till på något sätt. Kanske kan vi göra något gemensamt. Samtaidigt är det full fart redan så många är upptagna.

 6. Har Ni tänkt på, att vi lever i ett modernt sodom och gomorra, inte bara bland karaktärslösa myglare och sodomiter, nere bland folket. Utan de sitter även i riksdag och regering, och de vill förneka våran kristna religion, som vi haft ända sedan Birka var huvudstad i Norden. Våran statsminister betraktar den fruktansvärda halalslakten, som att det smakade bra. Och kommenterar uppmuntrande, att islamiterna bör integreras mera i Sverige och att det smakade bra där han var inbjuden av sina arabiska vänner, på halalslaktad middag.
  Mona Sahlin säger att Muhammed skall ha jobbet före Sven på arbetsförmedlingen, och att fler moskéer bör byggas upp, ute i vårat land.
  Lars Ohrly säger ingenting, utan han tiger och samtycker, tillsamman med de andra inne i riksdagshuset, sitter han i samma tunna, som bildar en front mot sina kristna svenska medborgare, ingen av dem protesterar det minsta, mot denna kollosalt stora islamiska invation, efter Olof Palmes önskan, att Sverige skall bliva islamiskt i framtiden, genom denna mångkultur år 1975 o.s.v.
  Frågan är vart skall den kristna svenska urbefolkningen ta vägen? Då de blivit i minoritet i sitt egna land.
  Islamister och kristna kan då absolut inte leva ifred med varandra i samma land.
  Eller hur???

  • Uppgiften om det moraliska samhällets död är kraftigt överdriven. Men förlåt denne moralens väktare ty han vet inte vad han talar om.

  • Vad är det då som är så fel att låta folk med olika religioner leva sida vid sida? Du har månne aldrig funderat över att vi, minst sagt, ofullkomliga svenskar. Jag vet inte vilken värld du lever i käre Nils Dacke men om det är tillbaka till den gamla ”Birka-tiden” du vill så lär du nog bli bra ensam om att ta sig tillbaka dit.
   Nä ta och stanna till, vakna upp och andas ut lite så skall du se att vårt land inte är så hemskt som du verkar tro. Har du förresten tänkt på att din närmaste granne kanske är muslim även om du inte ser det på henne? Har du då tänkt starta krig med din granne?

 7. Jag är tidigare sosse som röstade på dem i alla väder så att säga. Nu sen ett gäng år tillbaka har jag insett att de inte längre står där de en gång i tiden gjorde. Jag har iofs även ändrat mig själv en del genom åren och bland annat insett att man inte kan leva som man gör idag för att få ha kvar vår jord som den är osv.

  Det är minst sagt en djungel att leta efter argument till varför man skall rösta på ett visst parti osv. En av de viktigaste sakerna för mig är miljön och vårt levene… Ge mig 10 anledningar till varför jag skall rösta på vänsterpartiet i år. 🙂

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: