Försök inte skylla Reinfeldts förhandlingsfiasko på andra

Helsingborg utsågs till Sveriges bästa miljökommun 2009 av tidningen Miljöaktuellt.

När skattebetalarna och verksamhetsutövarna hade bjudit på lunch var det dags för en diskussion kring köpenhamnstoppmötet om klimatet och förutsättningarna för lokalt klimatarbete. Staffan Tillander, ambassadör för internationella klimatfrågor, inledde och försökte släta över regeringen Reinfeldts förhandlingsfiasko.

Som så många andra beskrev han Kina som en stor utsläppare av koldioxid även om Kina per person släpper ut mindre än Sverige. Staffan Tillander kom dock på sig själv och korrigerade påståendet till ”totalt sett”. Det är klart att Kina är en viktig aktör eftersom Kinas regering beslutar över så många människor. Nu är inte utsläppen kopplade till geografiska gränser och rättigheter och rättvisa är inte beroende av hur många fler människor som klassas som samma nationalitet. Varje kines har precis samma rättigheter som en svensk. Tyskar har på inget sätt mer rättigheter än indier.

Staffan Tillander

I synnerhet om utgångspunkten är vårt nuvarande relativa välstånd. Det är ju det som har orsakat klimatförändringarna.

Staffan Tillander beskrev det dokumment som till slut kom fram under köpenkamnsmötet: The Copenhagen Accord som en framgång. Det skall få länderna att lägga sina åtaganden på bordet och en översyn skall göras om fem år. När han berömde EU:s och Sveriges politik som tydligg och en strategi för att få andra länder att göra tillräckliga åtgärder blev det uppenbart att han och regeringen backar in i diskussionen. De har helt fel utgångspunkt. De utgår inte från vad som faktiskt är hållbart utan hur mycket andra är beredda att minska.

Reinfeldts och EU:s bud om minskningar på 30 procent om andra hänger på och 20 procent om de inte gör det räcker dock inte ens för att nå EU:s lågt satta tvågradersmål.

Bara för att Japan och Australien höjde ambitionen något och USA tog några steg kan man inte, som Staffan Tillander, besktiva Reinfelds förhandling som delvis lyckad och skylla fiaskot på Indien och Kina. Att de höjde sina bud ”men inte tillräckligt”. EU:s och Sveriges bud var ju heller inte tillräckliga. Jens Holm beskriver förhandlingarna bra:

Indiens miljöminister Jairam Ramesh säger till The Guardian, uppsnappat av DN, att det det textförslag som lades fram av det danska ordförandeskapet som gjorde att Köpenhamnskonferensen havererade. I förslaget, som sades ha stöd av USA och EU, skulle i-länderna ha klarat sig lätt undan minskningsåtaganden av växthusgaser. Klimatkonventionens krav på åtaganden utifrån historiskt ansvar var bortraderat.

Det intressanta är att Ramesh berättar att både han och hans kinesiske motsvarighet fick se dokumentet och hade en lång rad invändningar. Trots det kastade inte EU, USA och det danska värdskapet texten i papperskorgen. Förslaget läckte ut och dömdes ut av utvecklingsländerna. Då började EU och övriga i-länder göra allt vad de kunde för att ge Kina, Indien och andra växande utvecklingsländer ansvaret för det väntande fiaskot i Köpenhamn.

Under frågestunden ifrågasattes den koncensuspraxis som har utvecklats i FNS: klimatförhandlingar. Det är för tidigt att dra sådana växlar på förhandlingarna helt enkelt därför att den rika världen ännu inte har presenterat ett seriöst förhandlingsbud som skulle kunna hejda klimatförändringarna.

Inför klimattoppmötena i Mexico och Sydafrika måste Sverige anlägga en helt ny förhandlingsstrategi. Sätt målet till max 1,5 graders temperaturhöjning eller 350 ppm CO2 i atmosfären. Visa sedan med kraftfulla investeringar att Sverige skall vara fossilfritt inom några år. Det är varken svårt eller dyrt eftersom 25 procent av minskningarna är ekonmiskt lönsamma. De är rena besparingar. Lägg sedan upp kraftfulla biståndsprojekt och finansiering av hållbar infrastruktur i de fattiga länderna så skall ni se att alla vill sitta runt förhandlingsbordet. Om någon därefter obstruerar kan det vara läge att ta upp diskussionen kring majoritetsbeslut.

Helsingborg har varit framgångsrika

Kopplingen mellan förhandlingarna på toppmötet i Köpenhamn och det kommunala arbetet i Helsingborg var kanske inte glasklar. Kommunernas arbete måste ju ske oavsett hur förhandlingarna i FN går. Helsingborg utsågs till Sveriges bästa miljökommun 2009 av tidningen Miljöaktuellt. Miljönämndens ordförande Lars Thunberg (KD) berättade om kommunens arbete.

Lars Thunberg

Det som imponerade mest på mig var att de har lyckats med en imponerande obligatorisk sopsortering i tio fraktioner. 80 procent av flerfamiljshusen och 100 procent av villorna är anslutna och kontroller visar att 98 procent av avfallet hamnar i rätt binge. Något för Göteborg att kopiera.

Något som gör mig kluven är politisk koncensus. Å ena sidan är jag glad att det finns ett stort stöd för miljöpolitiken även hos borgerliga politiker och det kan finnas ett speciellt behov av blocköverskridande överenskommelser i en kommun som Helsingborg där majoriteten har skiftat i varje val sedan 1976.

Å andra sidan kanske det är just de blocköverskridande överenskommelserna som gör att majoriteten skiftas i varje val. Medborgarna är missnöjda och vill ha en förändring. Väljarna byter ut regimen men får samma politik ändå.

Dessutom finns ju alltid risken att miljöarbetet urholkas. Att alla är så eniga om målen att åtgärderna inte blir tillräckligt kraftfulla eftersom det inte finns någon dynamik i dem. Nu vekar inte det vara ett problem i Helsingborg. De visar att kraftfulla åtgärder är möjliga. Sluter borgerligheten upp kring bra åtgärder är ingen nöjdare än jag.

Fler bilder:

Läs alla mina inlägg om FAH, eller mer specifikt FAH 2010 och FAH 2009. Läs alla mina inlägg om klimattoppmötet i Köpenhamn, klimat och miljö.

Intressant? Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , ,

Media: DN, DN, DN, Svd, Svd,

3 kommentarer

Lägg till →

  1. Bravo Bengt ! Kunde inte sagt det bättre det själv ! Minns med obehag tokvänsterns fjäskande för Mao, Kampuche, Fidel m fl diktatorer och mördare.

  2. Jasså? Så du är alltså HELT säker på att om Lars Ohly eller någon annan hade varit med och ”styrt” så hade det minsann blivit helt andra förhandlingsresultat när ”di svenske” i gammal 70-talsanda hade varit hela världens lilla samvete och skrivit resten av världen beskäftigt förnumstigt på näsan i så gott som alla ”världsfrågor”. Gärna tillsammans med exv ”Kampuchea” eller Nord-Korea ..

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: