EMU är orsakern till Greklands kris – inte räddningen

Mer av det som orsakat krisen väntar Grekland. Den grundlagsfästa högerpolitik som finns inom EMU tvingar fram nedskärningar och privatiseringar när det egentligen behövs kraftfulla offentliga investeringar och utbyggd välfärd.

Nyliberalismen är inte längre ekonomisk dogm i USA, Grekland eller Sverige – den är ett socialt faktum. Ojämlikheten ökar, ojämställdheten ökar och jordens resurser förbrukas i allt högre takt. Lissabonfördraget och EMU leder åt helt fel håll på alla områden.

En emus hjärna är knappt större än en valnöt men oändligt större än hjärnkapaciteten bakom EMU-projektet

Det är inte det faktum att Grekland trixade med sin egen statistik för att bli medlemmar i EMU som är orsaken till problemet. I grund och botten trixade man med siffrorna för att den förda högerpolitiken EMU krävde inte hade gett de effekter man hoppats på.

Ändå bedriver borgerliga politiker kampanj för att ansluta Sverige till EMU.  Kanske har de insett att de kommer att förlora valet och vill låta EMU tvinga en rödgrön regering föra en nedskärningspolitik som inte ens regeringen Reinfeldt vågar sig på.

Läs mer om finnanskrisens orsaker och den politik som nu krävs i Vänsterpartiets rapport.

Bloggar: Jinge, Jonas Sjöstedt, Jens Holm, Eva-Britt Svensson.

Media: EX, E24, AB, DN, DN, Svd, Svd, Svd, GP,

13 kommentarer

Lägg till →

 1. Ditt inlägg är en besynnerlig förvrängning av verkligheten, fylld av billig retorik och utan sakargument.

  Det är också betänkvärt att det på högersidan finns många som klagar över EU—för att den skulle påtvinga Europa en vänsterpolitik… Även här finns det alltså mer än ett perspektiv. Kanske vore det nyttigt om du läste in dig på olika sidor av olika frågor, fördjupande dina fackkunskaper, och lärde dig att diskutera med argument istället för retorik.

  • Jöran Fagerlund 01 maj 2010 — 12:36

   Denna kommentar var inte direkt fylld av sakargument heller. Bara uppmaningar om att jag borde läsa på mer. Som om det fanns objektiv fakta om vilken politisk inriktning EU har.

   • Du säger

    ”Den grundlagsfästa högerpolitik som finns inom EMU[…]”

    ”[…]den förda högerpolitiken EMU […]”

    Om du inte tycker att det finns objektiva fakta, så är dessa utsagor omöjliga att försvara.

    Om du går tillbaka och läser min första kommentar ser du också att jag just försöker påpeka att det finns olika meningar om vilken politik som förs.

 2. Nu får du ju ta och ge dig. Anledningen till Greklands, och snart Spaniens och Portugals ekonomiska kollaps är ju fiffel. De länderna har ALDRIG haft en sund ekonomi. Länder som haft en massa nollor på sin valuta tidigare kan man ju förstå att de inte kan sköta ekonomin även om man byter valuta. Grekland skulle aldrig ha fått gå med i EU, eller det monetära samarbetet. De är bedragare. Hur det går med de forna öststatsländerna återstår att se. EU har varit fartblinda. Frihandel är iofs bra men gemensam valuta med fifflare och bedarage är faktiskt inte klokt. Hoppas att de ansvariga politikerna får livstids fängelsestraff men det är väl som i Sverige att politiker kan fatta vilka horribla beslut som helst och aldrig få någon som helst bestraffning. Det är här grundlagen måste ändras – politiker och tjänstemän ska kunna straffas för dåliga affärer eller huvudlös upplåning. Det måste införas ett regelverk för finanserna. Först då kan man rösta fritt och ändå lita på att politikerna gör ett bra jobb och inte sätter igång och lånar till höger och vänster. Sverige ska skötas som ett företag. De som suttit vid rodret sen 1969 har inte haft kompetensen och de facto kört landet i botten från att Sverige var världens framgångsrikaste land ekonomiskt i 100 år. Riktiga idioter har styrt landet och bara tänkt på att få styra en mandatperiod till. En fullkomlig egoism och egen politikerklass har bestämt livet för medborgaren.

  • ”Felet” med Grekland är väl snarare att skatteuppbörden varit svag i en svag stat där istället de enskilda medborgarna varit starka och där man inte litat på den egna valutan. Tar tid att ändra en sådan ”kultur” dock men..

   En driftig handel- och service ekonomi som i Grekland har alla möjligheter att komma på fötter med en stark ”överrock”.. Ett starkt EU med en stark, stabil och stadig valuta som medborgarna kunnat lita och ha förtroende för

 3. Albert Hauffman 26 april 2010 — 02:30

  Ner med superstaten EU. Fram med arbetarnas kontroll över produktionsmedlen. Direkt demokrati, makten åt alla. Snart gör grekerna revolution, ska ni hänga med?

 4. Tror för min del att Grekland ännu inte är moget för ett EU-samarbete. Man måste först lösa interna ekonomiska probelm innan man möter de övriga medlemmarna. Det är inget fel på EMU men alla platsar inte där ännu.

 5. ”Problemet är EMU, eller snarare att politiker från S och högerut vill ha samma nyliberala politik som i EMU.”

  Det verkar som om skivan hakat upp sig. Har du inga andra argument än de som bygger på dina egna fantasier så är det bättre att du håller tyst.

 6. Om Grekland istället hade haft kvar sin gamla valuta Drachman så hade man kunnat devalvera denna ja men till vad nytta?

  De som verkligen hade förlorat på en devalverad valuta hade varit de egendomslösa proletärerna, alltså precis de grupper som Jöran Fagerlund säger sig representera och kämpa på barrikaderna för!

  Nej, en stabil valuta tillsammans med en ”sträng” valutapolitik där en låg inflation prioriteras är den egendomslöse proletärens bästa vän!
  För om en av medlemmarna i en familj inte kan hålla ordning på sina pengar så måste en god man ta hand om den!

  • Jöran Fagerlund 23 april 2010 — 17:50

   EMU handlar inte främst om en gemensam valuta utan om en gemensam högerpolitik som skapar kriser oavsett hur stort området är och vad sedlarna heter.

   • EMU är medlet för att skapa den inre marknaden till fromma för alla EU-medborgare. Inte minst de egendomslösa proletärerna har ett intresse av att en stabil penningpolitik föres och att en effektiv marknad finns

 7. Om man hade vetat om den verkliga statistiken hade de ju aldrig gått med, men eftersom vi inte kan se alternativa dimensioner så vet vi ju inte om det förändrat något. Hade de däremot kommit på dem strax efter inträdet så hade man ju åtgärdat problemet vilket gjort att de möjligtvis hade hanterat krisen bättre. EMU är inte felet utan politiker som inte har ryggrad nog att hantera problemen.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: